Wstecz

Mój syn zaczął unikać szkoły

Cześć, jestem tatą 10-letniego Jasia i naprawdę nie wiem już, co robić 😟 Ostatnio Jaś zaczął unikać szkoły, każdego ranka płacze, boli go brzuch, a czasem mówi, że po prostu nie da rady... Nauczycielka też mówi, że jest wycofany i przestał się uczyć, chociaż kiedyś miałem same dobre oceny. To już trwa kilka tygodni i nie wiem, jak mu pomóc 😢 Kiedy pytam, co się dzieje, nie potrafi mi powiedzieć… tylko mówi, że jest mu „niedobrze” i że „boi się szkoły”. Próbowałam wszystkiego, ale nic nie pomaga. Czy ktoś miałem podobne problemy z dzieckiem? Jak rozpoznać, czy to może być jakiś rodzaj lęku, a może po prostu stres związany ze szkołą? Będę wdzięczna za każdą radę 💔

Marek

16 godzin temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Marku,

stwierdzenie użyte przez Jasia "boję się szkoły" sugeruje, iż przyczyn występującego problemu należy szukać w środowisku szkolnym. 

W pierwszej kolejności warto umówić na spotkanie z psychologiem szkolnym lub pedagogiem szkolnym, aby ów specjalista zbadał, co dokładnie dzieje się w klasie, czy np. występuje wykluczenie, dokuczanie, hejt. Może Pan zasugerować psychologowi/pedagogowi, aby przeprowadził warsztaty w klasie, a przy okazji zbadał teren poprzez obserwację. 

W drugiej kolejności sprawdziłabym dokładnie telefon syna (jeśli taki posiada), czy tam nie podziało się coś niepokojącego.

I po trzecie trzeba zbudować w domu atmosferę życzliwości, która być może skłoni Jasia do uzewnętrznienia tego, co się dzieje w jego świecie. Pomocne będą słowa: "Jasiu, pamiętaj, że zawsze możesz na mnie liczyć. Bardzo Cię kocham. Chciałbym Ci pomóc, bo widzę, że jest Ci źle i smutno. Gdy będziesz gotowy, żeby mi o wszystkim opowiedzieć to ja jestem. Pamiętaj, że Cię nie okrzyczę, nawet jeśli wydarzyło się coś złego." Najczęściej po kilku godzinach/dniach dziecko przychodzi do rodzica, gdy nie czuje przymusu, a wie, że "drzwi są otwarte".

Trzymam mocno kciuki za Was! :)

Katarzyna Kania-Bzdyl

6 godzin temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne