Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy możliwe jest przyzwyczajenie organizmu do leków na nerwicę lękową?

Witam od 15 lat cierpię na nerwicę lękową. Aktualnie nastąpiło pogorszenie mojego stanu. Leki biorę 2 lata, czy to możliwe, że organizm przyzwyczaił się do leków i już tak nie działają? Mam też czasami problem ze snem albo nie mogę spać albo obudzę się w nocy i nie mogę zasnąć.

User Forum

Mada

1 miesiąc temu
Anna Kapelska

Anna Kapelska

Dzień dobry,

Może tak być - zachęcam Panią do skonsultowania tego z lekarzem, który może zmodyfikować dawkę leków, ewentualnie zaproponować zmianę. 

Bywa też tak, że leki działają jak swego rodzaju 'plasterek', a czasem - np. w sytuacjach wzmożonego stresu - objawy mogą się nasilać. Czy wydarzyło się niedawno coś, co mogło to pogorszenie u Pani spowodować? 

Ponadto, czy jest Pani objęta tylko opieką farmakologiczną, czy może korzysta / korzystała też z usług specjalisty, psychoterapeuty? Połączenie tych dwóch metod może przynieść wymierne efekty. 

Wszystkiego dobrego

Anna Kapelska

Psycholog

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Dzień dobry, myślę, że takie wątpliwości zawsze warto rozwiewać w kontakcie ze swoim lekarzem prowadzącym, bo on dokładnie zna historię leczenia, dawki leków, reakcje na leczenie. Warto omówić z nim pogorszenie samopoczucia. Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Bejmert

psycholog

1 miesiąc temu
Marta Lotysh

Marta Lotysh

Dzień dobry
To zależy od leków, które Pani stosuje. Warto zgłosić to do lekarza. Pytaniem też jest czy podjeła się Pani psychoterapii, ponieważ leki nie zmieniają naszych przekonań i reakcji na sytuacje. Dla przepracowania trudności ze snem proponuję terapię CBT.

1 miesiąc temu
Weronika Jeka

Weronika Jeka

Dzień dobry,
w takiej sytuacji w pierwszej kolejności najlepiej będzie się skontaktować z psychiatrą prowadzącym.     
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Weronika Jeka

1 miesiąc temu
Weronika Wardzińska

Weronika Wardzińska

Dzień dobry,

Jest możliwe, że po dłuższym czasie organizm słabiej reaguje na te same leki albo że aktualna dawka przestała być wystarczająca przy nasileniu objawów. Pogorszenie lęku i problemy ze snem często idą w parze i są sygnałem, że leczenie wymaga ponownej oceny, a nie „przetrzymywania”. Zalecane jest skontaktowanie się z psychiatrą w celu: sprawdzenia dawki, ewentualnej zmiany leku lub dodania leczenia wspomagającego sen; bardzo pomocna bywa też równoległa psychoterapia. Proszę nie zmieniać leków samodzielnie, to nie znaczy, że leczenie „nie działa”, tylko że trzeba je dostosować do obecnego stanu.

Pozdrawiam serdecznie,

Weronika Wardzińska

29 dni temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Mam pewne plany, ale wciąż mam wrażenie, że to się nie uda i nic z tego nie będzie i strasznie mnie to dobija.
Mam pewne plany, ale wciąż mam wrażenie, że to się nie uda i nic z tego nie będzie i strasznie mnie to dobija. Nie wiem, co mam zrobić.
mam pytanie, jak poradzić sobie z potwornym lekiem wysokości?
Witam, mam pytanie, jak poradzić sobie z potwornym lekiem wysokości? Na codzień wydaje się ze nie ma się styczności z wysokosciami i nawet jak ktoś ma lęk to nie ma gdzie sie to ujawnic.... tylko że ja mam koszmarny lęk wysokości nawet na 1 piętrze. Mam za niedlugo przeprowadzić się do rodziców na 8 piętro i jakis czas dluzszy bede tam mieszkała...... Jestem przerażona tak skrajnymi wysokosciami. Dlatego jest to dla mnie już ogromny problem. Na drabine nie wejde, nie wyjrze na balkonie nawet najnizszym , a umyc okna nawet na parterze byłby problem. Ale mozna jakoś tego unikać... ale Wyprowadzki nie unikne na 8 piętro..... Nie spię już którąś noc przez to. Ta koszmarna sytuacja jest naprawde dobijajaca (sytuacji zyciowej nie mam ciezkiej tylko poprostu juz nie będe mieszkala z chłopakiem a rodzice wyprowadzili sie do wieżowca 3 lata temu, a ja u chłopaka mieszkam juz 5 lat....). Dlaczego moja mama zachciala takiego mieszkania ... jakbym mogla cofnac czas to bym wtedy przyjechala do nich i odwiodla od tego najglupszego pomyslu ..... Ja nawet odwiedzac ich sobie nie wyobrażałabym na tym 8 pietrze a co dopiero mieszkać. To co mi zostaje zerwac relacje z mama???? przez 8 piętro??? Jetem całkowicie załamana. Bardzo prosze o porade.
Chcę sobie pomóc, bym mogła pomagać bliskim. Męczę się z niską samooceną, poczuciem bezwartościowości i przez to - zazdrością.
Witam, mam problem sama ze sobą. Czuję, że jestem beznadziejna, nic mi nie wychodzi w życiu. Ciągle na kogoś wybucham. Płaczę o byle co. Jestem bardzo zazdrosna o każdego ( chodzi o mojego partnera). Mój partner chodzi na terapię ( i jestem zazdrosna nawet o terapeutkę, głównie chodzi mi o to, że ona mu pomoże a ja nie mogę, że to ona mu doradzi, a ja nie mam pojęcia co zrobić. Dodam, że rok temu właśnie mój partner zdradził mnie emocjonalnie). Czuję, że łatwo mnie zastąpić. Chcę być ważna dla innych... i ich wspierać, ale nie wychodzi mi to. Jest dobrze przez chwilę, a potem wszystko niszczę. Kładę się z myślą, że jestem beznadziejna i budzę się również z nią. Często mam ataki płaczu, ale to do takiego stopnia, że mam mdłości. Jak mam sobie pomóc i innym? Bo dopóki nie zajmę się sobą nigdy nie będę wystarczająco dobra dla moich bliskich.
Pomoc w leczeniu ataków paniki i uporządkowaniu życia dla 52-letniej kobiety
Poszukuję specjalisty, który mógłby pomóc mi w: (1) leczeniu ataków paniki. Jestem kobietą mam 52 l. (2) Uporządkowaniu mojego życia, żebym nie czuła się, jak popychadło.
Czy możliwe jest przyzwyczajenie organizmu do leków na nerwicę lękową?

Witam od 15 lat cierpię na nerwicę lękową. Aktualnie nastąpiło pogorszenie mojego stanu. Leki biorę 2 lata, czy to możliwe, że organizm przyzwyczaił się do leków i już tak nie działają? Mam też czasami problem ze snem albo nie mogę spać albo obudzę się w nocy i nie mogę zasnąć.

zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.