Czy psycholog powinien podsumować każdą wizytę?
Byłam dziś na 2 wizycie u Pani psycholog.
Myślałam, że dziś w jakiś sposób podsumowuje to, o czym jej mówię. Jednak tego nie zrobiła, czy tak powinna przebiegać wizyta, że psycholog nie podsumowuje wizyt?
ZB

Paulina Gdańska
Pierwsze spotkania z psychologiem zazwyczaj skupiają się na szczegółowym zebraniu wywiadu, który obejmuje różne aspekty zgłaszanych trudności, ich tło oraz okoliczności, w jakich się pojawiają. Psycholog bada również funkcjonowanie w obszarach społecznych, emocjonalnych i życiowych. Podczas pierwszych spotkań kluczowe jest dokładne poznanie Pani problemów, potrzeb i celów.

Dmytro Lysy
Jakie są Pani oczekiwania wobec konsultacji u psychologa?
Co dla Pani oznacza, gdy ktoś Panią w jakiś sposób podsumowuje?
Dlaczego uczęszcza Pani do psychologa? W sensie, jaki ma Pani cel?
To, być może, są ważne pytania, na które odpowiedzi mogą pomóc Pani lepiej zrozumieć obecną sytuację.

Agnieszka Zając
Dzień dobry,
rozumiem, że zastanawia się Pani nad tym, jak powinna przebiegać wizyta i czy taki sposób współpracy Pani odpowiada. Tak w zasadzie to nie ma reguły. Wiele zależy od indywidualnego stylu pracy psychologa/terapeuty oraz od tego, co będzie służyło w szerokim znaczeniu tego słowa, osobie będącej na wizycie. Warto zastanowić się nad Pani pytaniem wspólnie z terapeutą na następnym spotkaniu.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Zając

Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
To, czy psycholog podsumowuje wizytę, zależy od podejścia terapeutycznego, w którym pracuje, oraz od etapu terapii czy konsultacji, na którym się znajdujecie. Podczas pierwszych wizyt psycholog zazwyczaj skupia się na dokładnym zrozumieniu sytuacji, wysłuchaniu klienta i zebraniu niezbędnych informacji.
W niektórych nurtach psychologii, zwłaszcza w początkowych etapach, psycholog może celowo unikać podsumowań lub wniosków, aby dać klientowi przestrzeń na swobodne wyrażenie siebie i zauważenie własnych myśli oraz emocji.
Jeśli masz poczucie, że czegoś brakuje, warto o tym porozmawiać na kolejnej wizycie. Możesz powiedzieć wprost, że zastanawiasz się nad wnioskami lub podsumowaniem tego, co dotąd zostało omówione, i zapytać, czy to jest element, który pojawi się w przyszłości. Taka rozmowa nie tylko pomoże Ci zrozumieć sposób pracy psychologa, ale też zwiększy Twoje poczucie zaangażowania i komfortu w procesie. Pamiętaj, że Twoje oczekiwania i potrzeby są ważne, a otwarta komunikacja z psychologiem to klucz do skutecznej współpracy.
Dobrego piątku!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog

Urszula Jędrzejczyk
Dzień dobry,
każdy psycholog może pracować w indywidualny dla siebie sposób i najczęściej o tym, jak ma wyglądać według niego spotkanie, opowiada na 1 lub 2 wizycie. Tak więc, jeśli, pyta Pani o to, czy każda wizyta u specjalisty powinna kończyć się jakimś podsumowaniem, wydaję mi się, że jest to kwestia indywidualna. Jeśli jednak czuję Pani potrzebę, aby taką zasadę wprowadzić na pańskich spotkaniach, bardzo zachęcam do tego, aby poinformować o tym swojego psychologa i ustalić jak ma to wyglądać.
Pozdrawiam serdecznie
Ula Jędrzejczyk

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam.
Żona ma pierwszą wizytę u psychoterapeuty w dniu, kiedy mam imprezę wieczorem. Ogólnie to jest między nami nie za dobrze.
M. In. w domu nie okazuje uczuć, nawet jej przeszkadzam czasem. Rozmawiałam z nią, że będę czuł się źle, jak pójdę i ją zostawię samą w domu, ona mi mówi, że będzie prawdopodobnie potrzebowała przestrzeni i żebym szedł. Na moje pytanie, co by zrobiła na moim miejscu, odpowiedziała, że nie wie.
Pytanie zadałem z czystej ciekawości, a nie żeby otrzymać odpowiedź. Bije się z myślami czy iść, czy zostać w domu, bo będzie miała potem wyrzuty.