Czy terapeuta może kłamać?
Anonim
Dorota Żurek
Bardzo ogólne pytanie, więc trudno się odnieść do konkretnej sytuacji, ale relacja terapeuty z klientem powinna opierać się na szczerości i szacunku, więc terapeuta nie powinien okłamywać klienta.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek psycholog
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry,
Terapeuta powinien zawsze działać zgodnie z zasadami etyki zawodowej, które opierają się na szczerości, zaufaniu i szacunku dla klienta. Kłamstwo w terapii mogłoby podważyć podstawę relacji terapeutycznej, którą jest wzajemne zaufanie. Czasami terapeuta może stopniowo wprowadzać pewne trudne informacje, aby chronić klienta przed przytłoczeniem, ale zawsze w sposób otwarty i z uwzględnieniem jego dobra.
Jeśli masz wątpliwości co do szczerości terapeuty, warto o tym porozmawiać bezpośrednio z nim, aby zrozumieć jego intencje.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Jakub Redo
Dzień dobry,
Terapeuta nie powinien okłamywać klienta. Kłamstwo, nawet z najlepszych intencji, podważa zaufanie w relacji terapeutycznej i może przynieść więcej szkody niż pożytku. W zadanym pytaniu ciężko jednak odnieść się do konkretnej sytuacji. Jeżeli dotyczy ona bezpośrednio Ciebie, warto porozmawiać o tym z terapeutą i wyrazić swoje wątpliwości.
Wszystkiego dobrego,
Jakub Redo
Kornel Miszk
Terapeuta powinien zawsze działać zgodnie z zasadami etyki zawodowej, a jedną z najważniejszych wartości w relacji terapeutycznej jest zaufanie. Oznacza to, że terapeuta nie powinien okłamywać klienta, szczególnie w kwestiach, które dotyczą klienta bezpośrednio. Zasady etyczne, którymi kierują się psychologowie i terapeuci, zakładają uczciwość, szacunek oraz pełną transparentność w procesie terapeutycznym.
Oczywiście, w pewnych sytuacjach terapeuta może decydować o tym, jak i kiedy przedstawić klientowi trudne informacje, biorąc pod uwagę jego gotowość emocjonalną do ich przyjęcia, ale to nie oznacza wprowadzenia w błąd czy kłamstwa. Zaufanie między klientem a terapeutą jest kluczowe dla efektywności terapii, a naruszenie tego zaufania poprzez kłamstwo mogłoby poważnie zaszkodzić relacji terapeutycznej oraz procesowi leczenia.
Jako, że pytanie nie zawiera żadnego kontekstu, ciężko jest powiedzieć coś więcej. Dobrze jest porozmawiać o tym z terapeutą, jeśli uważasz, że naruszył Twoje zaufanie.
Pozdrawiam,
Kornel Miszk
Psycholog Terapeuta
Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
Niezależnie od okoliczności terapeuta nie powinien okłamywać swojego klienta. Relacja terapeutyczna opiera się na zaufaniu, uczciwości i szacunku wobec klienta. Kłamstwo mogłoby doprowadzić do utraty zaufania, co jest kluczowe w budowaniu terapeutycznej relacji i postępów w terapii.
Istnieją jednak sytuacje, w których terapeuta może powstrzymać się od ujawnienia pewnych informacji, jeżeli uważa, że są one szkodliwe lub zbyt obciążające dla klienta na danym etapie terapii.
Sugerowałbym rozmowę bezpośrednio z terapeutą na ten temat.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
Sylwia Anglart
Dobry wieczór,
Pytanie jest dość ogólne, natomiast bez wątpienia psycholog nie powinien okłamywać pacjenta. Zgodnie z zasadami etyki zawodowej relacja terapeutyczna powinna dawać poczucie bezpieczeństwa , a co za tym idzie opierać się na zaufaniu i szczerości. Zważając na to, że w pytaniu nie ma szczegółowych informacji proponuję wprost porozmawiać z terapeutą. Otwarta komunikacja to zawsze dobry pomysł. Bardzo często po takiej konfrontacji duzo dobrego się dzieje.
Pozdrawiam,
Sylwia Anglart
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry Anonimie,
pytanie jest zadane w sposób bardzo ogólny. W związku z czym trudno na nie odpowiedzieć. Proszę opisać bardziej konkretnie sytuację, wtedy będzie możliwość, aby odnieść się do opisu.
pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Witam,
od miesiąca uczestniczę w terapii na dziennym oddziale leków i nerwów. Omawialiśmy mój problem, który bardzo mnie porusza. Jedna z terapeutek powiedziała, że chce do niego powrócić w kolejnym tygodniu. Kiedy nadszedł ten czas i zaczęliśmy nad nim pracować, druga powiedziała, że ma d
Witam. Czy terapeuta osoby zaburzonej (narcyz ukryty) może mówić, żeby nie czuła się winna za to, co zrobiła swojemu partnerowi i wcześniejszym partnerom, jak i swojemu synowi?
Że stan psychiczny, w jakim on się znajduje, nie może być przyczyną jej zachowań, bo jako osoba dorosła sam
Dzień dobry, Co musiałoby się wydarzyć, co powinnam powiedzieć, jak zachować się, aby terapeuta stwierdził, że moja sesja była bardzo trudna?
Często słyszę od terapeuty, że miał dużo trudnych sesji w tygodniu. Poświęca im dużo czasu, czasami kosztem naszych spotkań. Chciałabym, aby m
Na wstępie przepraszam wszystkich, jeśli ten wpis sprawia wrażenie chaotycznego i zbyt długiego. Potrzebuję pomocy.
Jestem chyba już na 4-tej terapii i ta z kolei trwa już ok. 2 lat i robi się coraz groźniej. Na stronie mojego terapeuty widnieje informacja, że pracuje on w nurcie psy
Dzień dobry, mam taką zagwozdkę co do szczerości mojej psychoterapeutki.
Zacznę po kolei jak to w moim odczuciu zaczęło się "psuć".
1. Na ostatniej wizycie (jak do tej pory) poinformowałem psychoterapeutę, że znalazłem nową pracę i będzie problem, abym uczestniczył w ses
Nie umiem sobie poradzić z toksycznością w mojej rodzinie.
Siostra pije, druga siostra ma tendencję do obgadywania moich życiowych decyzji z mamą, a mama nie rozumie, że mogę chcieć żyć inaczej niż ona.
Nie mieć dzieci, nie mieć obowiązku gotowania codziennie obiadu. Kor
Witam. Zacząłem terapie niedawno (3 sesje), po czym terapeutka poinformowała mnie iż jest w ciąży i tylko do końca miesiąca będzie mnie prowadzić. Prawdopodobnie od początku wiedziała, że przerwie tą terapię i zastanawiam się czy to jest w porządku, że nie poinformowała mnie już na pierwszej wizy
Terapia schematów. Zaznajamiam się z rozumieniem problemów z perspektywy terapii schematów. Wszystko jest dla mnie spójne i zrozumiałe, zastanawiam się nad jednym.
U osoby dorosłej bardzo mocna potrzeba opieki/ukojenia/zainteresowania/'psychicznego przytulenia’ przez rodziców/terapeu
Dlaczego bardzo wielu, jeśli nie wszyscy terapeuci, próbuje pomóc "słodząc" pacjentom? Nie jest to klasyczna manipulacja, bo manipulacja ma na celu zaszkodzenie pacjentowi - ale jeśli pacjent nie ma odpowiednio wysokich umiejętności społecznych, może mu to zaszkodzić, ponieważ odbierze zachowanie
Dzień dobry, mam pewien problem, a raczej mój partner. Zdiagnozowano u niego zaburzenia somatyczne 2 lata temu, stosował farmakoterapię oraz uczęszczał na spotkania z psychiatrą, po roku zakończono leczenie. Od paru miesięcy ma nawroty. Moje pytanie brzmi - czy musi załatwić sobie skierowanie od
Witam.
Chodzę po terapeutach od blisko 15 lat z zerowym efektem.
Obecnie jestem u terapeuty, od którego już raz odszedłem, ale po półrocznym okresie postanowiłem jednak znów powrócić.
Niestety znów się pojawił powód mojego wcześniejszego odejścia z terapii i
Witam, mam silne myśli samobójcze, ale przed podjęciem próby samobójczej blokuje mnie lęk. Sięgam czasami po alkohol. Nikt mi nie pomógł. Jestem sama. Byłam u wielu specjalistów i jedyne, co od nich dostaje, to obwinianie mnie. Skąd sie bierze taka ignorancja terapeutów? Nie dziwię się, że tyle o
Dzień dobry,
zadałam tutaj kilkanaście dni temu pytanie, czy psychoterapeutka, która zadała pytanie, dlaczego moja mama późno mnie urodziła, zachowała się wobec mnie etycznie. Usłyszałam odpowiedzi, że jest to normalny etap procesu terapeutycznego - pytanie o wywiad rodzinny. Mnie je