Aplikacja TwójPsycholog wsparcie, które masz zawsze pod ręką
pobrań
70 tys.+
App Store
4,8
Google Play
4,6
Oceny na podstawie kilkuset opinii w sklepach
Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Czy warto chodzić do psychoterapeuty psychodynamicznego bez wykształcenia psychologicznego?

Czy warto chodzić do psychoterapeuty psychodynamicznego, który jest pedagogiem, terapeutą pedagogicznym, socjoterapeutą a nie jest psychologiem ?
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry Pani Mateuszu, 

To bardzo trudne pytanie. Warto pytać specjalistę o jego doświadczenie, szkołę psychoterapii (w Polsce już po 2 roku szkoły psychoterapii można prowadzić psychoterapię indywidualną), ukończone szkolenia. Lista certyfikowanych terapeutów psychodynamicznych znajduje się na stronach internetowych np. Certyfikowani Psychoterapeuci PTPPd - Polskie Towarzystwo Psychoterapii Psychodynamicznej:https://en.ptppd.pl/certyfikowani-psychoterapeuci-ptppd.html  

Na dzień dzisiejszy w Polsce nie jest wymagane ukończenie studiów psychologicznych do prowadzenia psychoterapii, natomiast warto sprawdzić specjalistę, np. prosząc o pokazanie ukończonych szkoleń, studiów, doświadczenia. W sytuacji, kiedy specjalista nie chce mówić o doświadczeniu lub ukończonej szkole warto zachować czujność. 

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria 

Psycholog, Doradca kariery 

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zapytaj asystenta AI
Asystent AI - anonimowo, bez logowania
Masz podobny problem? Asystent AI odpowie od razu i podpowie, do jakiego specjalisty się zgłosić.

Zadaj to samo pytanie

Asystent AI nie zastępuje psychologa ani pomocy w nagłych wypadkach.
Weronika Wardzińska

Weronika Wardzińska

Dzień dobry,

Można korzystać z terapii u osoby, która nie jest psychologiem, bo prawo tego nie zabrania, ale z mojego skromnego punktu widzenia warto wybierać psychoterapeutów, którzy mają bazowe wykształcenie psychologiczne. Psychoterapia jest integralną częścią psychologii, dlatego psycholog ma znacznie szerszą wiedzę z zakresu procesów psychicznych, psychopatologii, diagnostyki, rozwoju oraz mechanizmów funkcjonowania człowieka. To bardzo ważne fundamenty, które mają realny wpływ na jakość pracy terapeutycznej, zwłaszcza przy bardziej złożonych trudnościach.

Oczywiście wybór należy do Pana i najważniejsza jest relacja terapeutyczna.

Pozdrawiam serdecznie,

Weronika Wardzińska

Karolina Rak

Karolina Rak

Dzień dobry,

Decyzja o tym, czy warto korzystać z pomocy danego specjalisty, jest bardzo indywidualna i zależna od Pana potrzeb. Warto zastanowić się jakie efekty chciałby Pan osiągnąć i co jest Pana celem psychoterapii. Warto porozmawiać o tym z terapeutą (każdej specjalności) już na początku współpracy - pierwszej lub drugiej sesji. Terapeuta pomoże sprawdzić, czy Pana problem i oczekiwania pokrywają się z tym, co specjalista może zaoferować. Czasem będzie to zależeć od wiedzy i doświadczenia terapeuty (to w czym się specjalizuje), czasem właśnie od nurtu (psychoterapia psychodynamiczna skupia się często na poznaniu siebie i długotrwałym procesie, a nie na szybkich rozwiązaniach), a czasami konieczne będzie przeformułowanie problemu (np. w żadnej terapii nie da się osiągnąć efektu - "nigdy nie chcę się już niczego bać", gdyż strach to nasza naturalna emocja, której nie da się "skasować").  Warto też wiedzieć, że ogólne czynniki leczące takie jak jakość relacji terapeutycznej są istotniejsze dla wyników terapii niż sam nurt terapeutyczny, a psychoterapia historycznie była uprawiana przez ludzi z różnorodnymi wykształceniami bazowymi. Z pewnością warto jednak zwrócić uwagę na to, czy terapeuta ma formalne kształcenie zawodowe, jest w superwizji, kształci się. 

Pozdrawiam serdecznie,

Karolina Rak

Psycholożka i psychoterapeutka in spe 

Katarzyna Gołębiewska

Katarzyna Gołębiewska

Dzień dobry,

W Polsce uprawnienia do prowadzenia psychoterapii posiadają osoby będące po ukończonym drugim roku szkoły psychoterapii. Polskie prawo nie wymaga, aby psychoterapeutą była osoba z wykształceniem psychologicznym. Obecnie toczy się na ten temat szeroka dyskusja.

Pana zapytanie dotyczy wykształcenia konkretnego psychoterapeuty. To temat, który można omówić na pierwszym spotkaniu. Konsultacje służą rozwianiu  różnych wątpliwości i klient/pacjent jak najbardziej może dopytywać o kwestie związane z wykształceniem, doświadczeniem zawodowym i stylem pracy. Zachęcam do szczerego porozmawiania o sprawach, które Pana zastanawiają.

Pozdrawiam

Katarzyna Gołębiewska

Materiały wspierające

Warto przeczytać

kryzys

Czy doświadczasz kryzysu psychicznego?

Zobacz podobne

Od 2 lat uczęszczam do psychologa. Od długiego czasu zaczęłam odczuwać bardzo silne emocje do swojej Pani. Czuje się z tym źle. Mam wrażenie, że to uczucie miłości.
Dzień dobry, od 2 lat uczęszczam do psychologa. Od długiego czasu zaczęłam odczuwać bardzo silne emocje do swojej Pani. Czuje się z tym źle. Mam wrażenie, że to uczucie miłości.Czuje z tego powodu poczucie winy i wstydu. Pojawia się ta osoba również w moich snach. Potem wybudzam się z płaczem,ponieważ nie chcę tego doświadczać. Jest to dla mnie trudne i niekomfortowe . Wiem,że terapeuta nie jest przyjacielem ani rodzicem. Ja nawet nigdy nie miałam zamiarów przenosić tej relacji poza gabinet. Po prostu czuje do niej miłość jako do człowieka. Jest bardzo piękną,atrakcyjną i mądrą kobietą. Największy przypływ pozytywnych emocji odczuwam gdy darzy mnie komplementami. Często podkreśla moją urodę i charakter. Niestety ja wiele razy przekroczyłam granice tej Pani. Potrafiłam pisać codziennie po kilka wiadomości. Teraz już ona wycofała się z tego,mamy większy dystans. Doskwierają mi natrętne myśli na temat jej osoby. Nie chcę czuć tego co czuje. Przynajmniej nie wobec człowieka,który ma mi pomóc i jest tylko specjalistą. Nie umiem sobie z tym poradzić i nie wiem jak rozwiązać tą sytuacje. Próbowałam terapii u innego terapeuty,ale nie chcieli mnie przyjąć mówiąc,że uczucia przeniesienia, utarte schematy które ciagle powtarzam mogłyby powielać się w następnej relacji. Czy powinnam powiedzieć tej Pani o tym co tak naprawdę do niej czuje? Czy nie spotkam się z odrzuceniem ? Jest mi wstyd za to co czuje i nieraz płacze z tego powodu.
Co oznaczają jasne i ciemne miejsca w ciele podczas pracy z ciałem?
Czym są jasne i ciemne miejsca w ciele, które odczuwamy? Jeśli ktoś mi mówi " zaobserwuj, gdzie w ciele masz jasne i ciemne miejsca", to co on ma na myśli w kontekście pracy z ciałem?
Jak radzić sobie z depresją bez terapii i wsparcia NFZ?
Jak nauczyć się żyć z depresją nie daję rady nie chcę iść do żadnych terapii bo tam tylko zostałem odesłany że muszę iść do psychiatry nie mam siły nie chcę mi się nic. To wszystko kosztuje a na nfz nie pójdę bo nie ufam tam nikomu nie lubie szpitali.Boje się o tym mówić rodzicom bo się tego wstydzę i nie chcę mieć gadane.Mam 23 lata i po prostu już nie daję rady a wiem że będzie tylko gorzej nie widzę sensu dla siebie w życiu.
Szanse uzyskania prawa jazdy z dyspraksją i problemami z sercem
W dzieciństwie wielokrotnie składałem wizytę u różnych psychologów. Przede wszystkim moja najbliższa rodzina zarzucała mi w tym czasie, że mówię nie tylko mało, ale i cicho oraz to, że „uciekam tam, gdzie nie powinien uciekać” (na przykład najbliżsi obawiali się, że wyjdę na ulicę i będę histeryzował na oczach groźnego psa). W wieku 11-12 lat otrzymałem dokument, z którego miałyby wynikać moje wady takie jak nieumiejętność układania prostych, logicznych i spójnych zdań czy też zaburzenia ruchowe mojego ciała (nogi, ręce, głowa, itp.). Ten istotny punkt zaczepny całego dokumentu udało mi się odtworzyć go dopiero po kilkunastu latach, ponieważ to zaświadczenie po prostu zaginęło aniżeli trafiło do szkoły, jednak nie otrzymałem w ogóle kopii oryginalnego dokumentu. Z mojego punktu widzenia chodzi prawdopodobnie o dyspraksję (dziennika objawów nie prowadzę, ale pamiętam wiele takich przypadków). Dodatkowo w ostatnich latach chodzę do lekarza, który zleca mi EKG. Praktycznie wszystkie dokumenty z wynikami EKG obrazują tą samą dolegliwość – szybsze bicie serca. I to raczej się nie zmieni prędko, mimo chęci dostosowania się do większości zaleceń lekarza (np. bardzo mocne ograniczenie spożywania napojów energetycznych). Poważniejszych problemów z sercem nie mam, co potwierdza to, iż w związku z tym nie była konieczna wizyta w szpitalu. Jestem osobą mocno introwertyczną, praktycznie od początku nauki odrzucaną przez innych, często też nękaną i „segregowaną” z przyczyn niezależnych nawet od samego siebie. Podstawówka, gimnazjum, szkoła średnia i studia – nie miałem szans na odnalezienie i utrzymanie znajomych, byłem tylko „statystą” w oczach uczniów, być może też nauczycieli. PYTANIE ZASADNICZE: Proszę wskazać prawdopodobieństwo, z jakim mogę zostać dopuszczony do wyrobienia prawa jazdy z takimi dolegliwościami? (tj.: objawy charakterystyczne dla zaburzenia dyspraksji, problemy z sercem, charakter introwertyczny)
Nudzę się na psychoterapii. Ciągle poruszamy te same obszary, a ja chciałabym móc rozwinąć się i zaangażować w nowe.
Hej, Chodzę na terapie poznawczo-behawioralną od 5 miesięcy. Od pewnego czasu czuję się strasznie znudzona terapią. Nudzi mnie ciągłe gadanie i słuchanie o tym samym. Nie czuję, że się rozwijam. Ciągle robię to samo. Poruszamy ciągle te same tematy. To mnie zniechęca i mam ochotę zrezygnować.Lubię nasze spotkania. Dużo z nich wynoszę. Terapeuta jest bardzo fajny i konkretny. Po prostu ja potrzebuje, aby od czasu do czasu był powiew świeżości, aby coś nowego się wydarzyło, abym mogła się rozwinąć i czegoś nowego nauczyć. A tu ciągle gadamy o tym samym, zajmujemy się tym samym obszarem i stoimy w miejscu. Nudzi mnie to. Potrzebowałabym skupić się na czymś nowym. Na razie odpuścić te tematy i zająć się czymś innym. Inaczej moja motywacja spada i robi się to monotonne. Wtedy nie chce mi się w to angażować. Chodzę, bo chodzę. Z poczucia obowiązku oraz no zobowiązałam się, ale robię to coraz mniej chętnie. Zmęczona nią jestem. Jak tę nudę zabić? Nie chciałabym rezygnować z terapii, ale no naprawdę się nic nie dzieje. Ja to wolę jednak dosyć praktyczne zajęcia/ warszatowe :)
Rozwój osobisty

Rozwój osobisty - jak skutecznie rozwijać siebie i osiągać cele

Chcesz skutecznie rozwijać siebie i osiągać cele? Poznaj kluczowe aspekty rozwoju osobistego, które pomogą Ci w realizacji Twoich ambicji. Dowiedz się, jak wykorzystać swój potencjał i stać się najlepszą wersją siebie!