Dziecko 2,5 roku budzi się z krzykiem i płaczem w nocy - lęki nocne czy problemy emocjonalne?
Moje dziecko (2,5 lat) od dwóch miesięcy budzi się 2-3 razy w nocy (od zawsze idzie spać około 19-19,30, budzi o 21,24,2 lub 5) z niekontrolowanym płaczem, krzykiem i histerią nie do opanowania. Nie daje się uspokoić, mimo że próbujemy razem z mężem na różne sposoby, a w trakcie tych epizodów dziecko jest niespokojne, mówi sprzeczne rzeczy, np. 'mama tulić, mama nie tulić' pić, nie pić i nie daje się przytulić, tupie, kładzie się tarza...
Epizody trwają około godziny/ do 2. Dziwie się, że sąsiedzi są tak wytrzymali. W dzień córka rozwija się prawidłowo, zachowuje się spokojnie i nie zauważamy większych problemów, jest mądrą dziewczynką, z jedzeniem nie ma problemów, ma wszystkie ząbki.. W Październiku pozbyliśmy się smoczka, miała tylko na sen, ale przez miesiąc spała dobrze. Problem był tylko w żłobku, gdy widziała u innych dzieci, ale przeszło. Martwi mnie to zachowanie – czy mogą to być lęki nocne, problemy emocjonalne, a może coś innego?
Jak powinnam reagować, skoro nie da się dotknąć, a z drugiej strony jest noc.. Co powinniśmy zrobić, żeby pomóc dziecku i czy konieczna jest dalsza diagnoza i gdzie szukać pomocy?
Nie pomagają misie i kocyki ani bajki i kołysanki, ani zapalona lamka... Jestem już wykończona, sfrustrowana.
Już nie wiemy, co robić.. Na koniec powiem, że mała przesypiała cale noce do 6 mnc życia, dlatego jest to dla mnie niepokojące.
Dziękuje i proszę o pomoc
mamaM

Martyna Jarosz
Dzień dobry, napisała Pani, że były już przez Państwa podejmowane próby poradzenia sobie i pomocy córce, ale nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
Warto rozważyć skontaktowanie się ze specjalistą - psychologiem dziecięcym specjalizującym się w pracy z małymi dziećmi. Psycholog dziecięcy pomoże Wam zrozumieć, co może być przyczyną tych ataków.
A przyczyn może być wiele: lęki nocne, koszmary, problemy emocjonalne lub inne czynniki, które wywołują niepokój u córki. Psycholog przeprowadzi dokładny i szczegółowy wywiad rozwojowy i zaproponuje Wam techniki i strategie, które pomogą córce w radzeniu sobie z nocnymi lękami (sposoby uspokajania, techniki relaksacyjne, zmiany w codziennych rutynach i nawykach). Każde dziecko jest inne, więc psycholog dostosuje podejście i metody do konkretnej sytuacji i potrzeb Waszej córki.
Pozdrawiam serdecznie
Martyna Jarosz

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologa