Jak odzyskać miłość po nieporozumieniu w związku z partnerem po przejściach?
Agnes

Urszula Małek
To, co Pani opisuje, brzmi jak bardzo bolesna sytuacja. Związek, który wydawał się pełen miłości i planów na wspólną przyszłość, zakończył się nagle, pozostawiając Panią z poczuciem straty i niepewności. Widać, że bardzo zależy Pani na tej relacji i jest Pani gotowa na naprawę tego, co się wydarzyło.
Pani przeprosiła za swój błąd, co było ważnym krokiem. Teraz pozostaje pytanie, czy warto czekać. Może warto wykorzystać ten czas, by skupić się na sobie -na tym, co jest dla Pani ważne, jakiego związku Pani pragnie, a także na pielęgnowaniu swoich potrzeb i emocji. Jeśli partner rzeczywiście potrzebuje przestrzeni, Pani cierpliwość i wyrozumiałość mogą być dla niego sygnałem, że jest Pani gotowa do rozmowy, kiedy on będzie gotowy.
Jednocześnie, proszę pamiętać, że związek wymaga zaangażowania obu stron. Jeśli partner nie podejmuje kroków w stronę naprawy relacji, warto zastanowić się, czy Pani potrzeby i uczucia są w tej relacji odpowiednio zauważane i szanowane. Warto myśleć o tym, co jest najlepsze dla Pani -zarówno teraz, jak i w dłuższej perspektywie.
Pozdrawiam,
Urszula Małek

Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Agnes,
To, co Pani opisuje, to bardzo bolesna sytuacja, zwłaszcza gdy miała Pani nadzieję na wspólną przyszłość, a relacja zakończyła się i to tak nagle. To naturalne, że czuje Pani smutek, żal i poczucie winy za to, co się wydarzyło, jak potoczyła się relacja. Ważne jednak, aby spojrzeć na tę sytuację z perspektywy zarówno swoich uczuć, jak i możliwości dalszego działania.
Zachowanie partnera może wynikać z jego wewnętrznych trudności i obaw (tego wszystkiego co przeżywa o czym może nie mówić wprost) – być może poczuł, że presja oczekiwań, które sam sobie narzucił, była dla niego zbyt duża. To, że powiedział, iż nadal Panią kocha, ale nie jest gotowy na związek, może wskazywać na to, że jego decyzja nie wynikała z braku uczuć, lecz z jego własnych wątpliwości i lęków. To dobrze, że Pani przeprosiła i otwarcie wyraziła swoje uczucia – zrobiła Pani to, co mogła, by naprawić sytuację, wyjaśnić i oczyścić atmosferę. Teraz jednak, skoro on wycofał się z relacji i nie kontaktuje się z Panią, ważne jest, aby skupiła się Pani na sobie. Czekanie na jego decyzję może być emocjonalnie wyczerpujące, zwłaszcza jeśli nie ma Pani pewności, że jego podejście się zmieni.
Może być pomocne, aby zastanowić się, co jest dla Pani najważniejsze – czy chce Pani kontynuować tę relację, jeśli on sam wyrazi gotowość, czy też może warto skupić się na swoim dobrostanie i próbie pogodzenia się z tym, co się wydarzyło. Dbanie o siebie, otoczenie się wsparciem bliskich i rozmowa z psychologiem mogą pomóc w lepszym zrozumieniu swoich potrzeb i uczuć w tej sytuacji.
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Byłam z chłopakiem 2 lata, układało nam się dobrze od jakiegoś czasu. Chłopak przeszedł dużo w życiu, miał problemy w rodzinie. A to bardzo na nim się odbiło, potem my zaczęliśmy się coraz częściej kłócić, ale wiem, że mnie kochał.
Ostatnio zerwał ze mną, bo chciał odpocząć, bo stwierdził, że za dużo tego. Po 3 tygodniach wrócił do mnie, bo nie dawałam mu spokoju, bo bardzo za nim tęskniłam. Było już bardzo dobrze między nami. Wiadomo małe sprzeczki były między nami i dwa dni przed sylwestrem mnie zostawił, bo znowu stwierdził, że ma dość kłótni. Ja chciałam z nim zawsze rozmawiać, żeby dążyć do tego, żeby tych kłótni nie było. Załamałam się znowu, chciał się zastanowić czy jeszcze chce wrócić do mnie, ale ja strasznie byłam natrętna, wydzwaniałam do niego i wypisywałam, chciałam jakoś udowodnić mu, że może być lepiej między nami, ale żeby w to uwierzył.
Teraz mówi, że nie chce mnie znać i że mnie nie kocha, a ja wierzę nadal w to, że mnie gdzieś jeszcze kocha.
Wszędzie mnie zablokował, ale jak zadzwoniłam go przeprosić za to wszystko, to odebrał, chociaż taki plus a był strasznie źle nastawiony. Bardzo mi źle z tego powodu, że tak się stało, mi się wydaje, że ten chłopak jest bardzo zagubiony
Dzień Dobry, Nie wiem, czy otrzymam odpowiedź, ale nie będę ukrywać, że nie potrafię już sobie poradzić z tym, co się dzieje w moim życiu. 25.05.2023r. poznałem moją pierwszą i prawdziwą miłość o imieniu Maja. Jest Ona cudowną dziewczyną, kobietą, przepiękna oraz najlepszą, jaka istnieje. Żadna nie może z nią rywalizować. Jest ona dla mnie najważniejsza. Problem się pojawia, że ja sobie to wszystko za późno uświadomiłem, jaki diament straciłem. Mimo że Ona mnie raniła, to ja jestem głównym winowajcą rozpadu tej relacji - zdradzałem ją, oszukiwałem, byłem toksyczny i nadwyraz kontrolujący. Nie posiadałem do niej zaufania, a jednocześnie wierzyłem jej, że jest wobec mnie szczera. Mam ogromne problemy z samoakceptacją. Nie potrafię kontrolować własnych emocji. Dalej jestem tym małym chłopcem, któremu nikt nie pokazał, jak wygląda miłość, jak powinno się kochać oraz jak powinno się rozmawiać. Ciągle jestem tym małym chłopcem, którego Ona pokochała, a jednocześnie mnie nienawidzi. Dzisiaj, czyli kiedy to pisze - jest 12.02.2025 godz 10:28. Pomiędzy 8 a 10 widziałem się z nią. Poszedłem do niej do domu - z kwiatami, z listem, który do niej pisałem (niedokończony). Prosiłem, błagałem ją na kolanach - jednak Ona pozostawała nieugięta. Pozostawała przy swoim, że nie chce się z nikim wiązać. Mnie - poniosły emocje, raz podniosłem głos i wszystko runęło. To, o co walczyłem uciekło ode mnie, na kolejne kilkaset kilometrów, które tym razem będę musiał pokonać pieszo. Ona daje nam możliwość w przyszłosci - mam się zmienić mentalnie, mózgowo. Zmienić swoje zachowania, zacząć nad sobą panować, a jednocześnie dalej być tym słodkim chłopcem, którego Ona pokochała. Chce jej dać wszystko, wszystko, czego pragnie. Chciałbym się zmienić - dla siebie i dla niej. Dla mojej i jej przyszłości. Dla wspólnej przyszłości. Liczę na pomoc.
Jak mogę zacząć zmianę? Co powinienem zauważać, czego się strzec i jak reagować na różne rzeczy.
Czy powinienem okazywać zazdrość, że spędza czas z innymi chłopakami teraz?
10 miesięcy temu mój 5-letni związek się zakończył, nie z mojej inicjatywy. Przyczyna? Dobre pytanie, aczkolwiek najprawdopodobniej osoba trzecia (po chwili od zerwania dodawane były zdjęcia z inną dziewczyną, więc nie ciężko mi się domyślić, że był to powód). Nasz związek nie był idealny, byłam, chociażby zdradzana, ale ja kochałam szczerze i prawdziwie.
Ale mniejsza już o to, wiedziałam, że coś się psuło, że się odsunął i mimo moich starań, nic nie potrafiłam już zrobić.
Odpuściłam i mimo płaczu przy zerwaniu, bo jednak były emocje, to nie prosiłam, żeby został, wiedziałam, że tak będzie lepiej. Pierwszy raz od pięciu lat poczułam może nawet lekką ulgę. Problem jest w tym, że ja wiem, że ma nową dziewczynę, że wszędzie się sobą chwalą i nie rozumiem, jak od razu po zerwaniu potrafił wejść w nowy związek. Czy jego „Kocham Cię” mówione do mnie było kłamstwem przez te 5 lat? Bo jak można tak szybko mówić to komuś innemu? U mnie minęło tyle miesięcy, a ja nie potrafię się zakochać, nawet zauroczyć się nie miałam okazji i boję się, że już nigdy nie będę umiała. Czuję, że mnie to zniszczyło, mimo świadomości, że tak jest mi lepiej i naprawdę masa dobrych rzeczy się wydarzyła. Spełniam marzenia, to ciągła myśl o tym, że on „ jest szczęśliwy” z kimś innym, a ja mimo wielu możliwości wielu spotkań i mężczyzn wokół, nie czuję nic do nikogo. Próbowałam, ale nie umiem sobie wmówić, że kogoś kocham, bo to trzeba czuć. Nie wiem, ile czasu to potrwa, chciałabym po prostu potrafić jeszcze obdarzyć kogoś tak wielką miłością, jaką dawałam mu. No jak na razie stałam się zupełnym przeciwieństwem siebie. Może to przez lęk, że znowu się poświęcę i ktoś mnie zostawi. Powiedziałabym, że może to przez to, że naprawdę był miłością mojego życia, ale z drugiej strony wiem, że nie mógł nią być. Był agresywny, zdradzał, więc to nie mógł być on. Ale ciągle mam go w głowie i to, że on o mnie zapomniał, jakbym nic dla niego nigdy nie znaczyła, to nie kwestia mojej tęsknoty a bardziej wściekłość na brak szacunku, jakim uważam, że mnie potraktował.
Jak uwierzyć po czymś takim w miłość i jak na nowo nauczyć się ufać ludziom w ich intencje? Czy da się zapomnieć o kimś, kto naprawdę był dla nas tak ważny? Zmieliłam całe moje życie, ale tych myśli nie potrafię nadal.