Jak przekonać mamę po zawale do wizyty u psychologa? Porady i argumenty
Marta

Katarzyna Kania-Bzdyl
Droga Marto,
niestety jeszcze wśród wielu ludzi (szczególnie u tych ze starszego pokolenia, choć nie jest to regułą) panuje przeświadczenie, że wizyta u psychologa jest czymś ujmującym lub wstydliwym. Ponadto niejednokrotnie zawód psychologa i zawód psychiatry jest uznawany za tożsamą profesję, choć jest to nieprawda.
Co do sposobu, w jaki przekonać mamę do takiej wizyty - może warto napisać do niej list, w której ujmiesz to, że się o nią martwisz i że chcesz dla niej jak najlepiej. Dasz jej wybór lub zasugerujesz: "Mamo, gdybyś szczególnie źle się czuła lub nastrój nie był zadowalający, pamiętaj, że zawsze możemy pójść jednorazowo do psychologa. Zawsze masz możliwość rezygnacji z takich wizyt. Wybór należy do Ciebie."
Domyślam się, że czujesz się bezsilna. Niestety czasami nasza rola kończy się tylko lub aż na obecności przy bliskiej nam osobie. Nie jesteś odpowiedzialna za to, jakie życie ma Twoja mama. Róbmy co wszystko w naszej mocy, ale pamiętajmy też, że nie na wszystko mamy wpływ.
Pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl

Piotr Wesołowski
Pani Marto,
czasami argumenty nie trafiają, nawet jeżeli są najlepsze, gdy czujemy się przymuszani do jakiegoś działania, to większość ludzi robi odwrotnie. Lepiej wyrazić swoje emocje / uczucia np. "Mamo martwię się o twój stan zdrowia... tu kilka przykładów... co sprawia, że chcę Ci pomóc i zastanawiam się, jak mogę to zrobić" można też wskazać wsparcia psychologa. Jeśli będzie negatywna reakcja to zapytać - co takiego musiałoby się stać, aby chciała z tego rodzaju wsparcia skorzystać. W tym wypadku eksplorujemy jej potrzeby i wydobywamy motywację wewnętrzną, a jednocześnie okazujemy troskę.
Czasami trzeba chwilę popracować nad znalezieniem motywacji wewnętrznej.
Życzę powodzenia.
Piotr Wesołowski

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry. Dziękuję za poprzednia odpowiedź. Teraz pytanie dotyczy syna 11 lat. Ostatnio bardzo zaczyna kłamać i oszukiwać. Nie stosuje się do zasad, które są i były omawiane chyba 1000 razy. Liczy się tylko komputer i telefon. Nic się nie liczy, tylko granie. Np. zostaje sam w piątki, bo pracu
Witam, Chciałabym skonsultować się z psychologiem w sprawie córki 10 lat. Przybliżę sytuacje. Dziecko nie widziało ojca od 5 lat, również brak kontaktu. Prawa zostały odebrane poprzez sąd ojcu. Dzisiaj była sprawa o alimenty i sędzia zaproponowała, aby córka się z nim spotkała. Wsiadaliśmy do aut
Kilka lat temu zaczęłam chorować i pojawiła się u mnie obsesja na punkcie zdrowia, badań medycyny. Teraz mój stan się znacznie poprawił, właściwie poza wszczepionym rozrusznikiem i wadami serca jestem zdrowa. I tu leży problem. Nie cieszy mnie to, wręcz każda dobra wiadomość związana z moim zdrow
Dzień Dobry. Poniżej opiszę swoją sytuację, ponieważ bardzo długo się zastanawiałem czy dobrze zrobiłem.
Jestem z żoną 10 lat po ślubie, mamy 5-letniego synka. Jeszcze przed małżeństwem planowaliśmy wspólne życie. Pomysłem moim było na wynajęcie mieszkania i w przyszłości odłożenie n
Partner ciągle pracuje, bez wolnego, jedynie niedziela, o ile nie jest handlowa. Nie potrafi być może i nie chce ustawić z kierownictwem grafiku, tak, by móc mieć wolne max dwa dni dla mnie i naszych dzieci. Dzieci ciągle narzekają, że nigdzie czy nawet w wakacje nie wychodzimy, czy kino, basem i
Czy jest sens i będzie to dobre dla 2-letniego dziecka, aby matka, która nie ma kontaktu z dzieckiem, pisała listy?
Czy dziecko w tym wieku rozumie przekaz listowny?
Czy taka forma kontaktu pozytywnie wpłynie na kontakt matki z dzieckiem?
W tym roku skończę 30 lat, mam żonę i synka, bez których nie wyobrażam sobie życia. Żyje nam się dobrze, możemy na sobie polegać i wzajemnie się wspieramy. Problem tkwi w mojej relacji z rodzicami oraz siostrą. Nigdy nie mieliśmy jakiegoś dobrego kontaktu, raczej przeciętny. Moja mama ma bardzo t
Mój tata ma zdiagnozowanego Alzheimera od roku. Na początku były to tylko drobne zapomnienia – klucze, telefon, nazwy miejsc. Teraz coraz częściej gubi się w czasie. Wczoraj zapytał mnie, czy jutro jedziemy na święta, chociaż mamy luty.
Lekarz przepisał mu leki, ale szczerze mówiąc,
Witam. Jestem aktualnie od paru dni w kryzysie emocjonalnym. Siedzę w domu z 9 MSC synem, mąż od zawsze pracował w normalnych godzinach blisko domu. Zawsze mogłam do niego zadzwonić, wieczory i weekendy spędzaliśmy razem.
Od dłuższego czasu miał pewna pasje, którą chciał wykorzystać
W moim życiu niedawno zaistniały nowe dowody i napotkałem trudność, która mnie przerasta, utraciłem rodzinę, dom, i pieniądze to trzecie nie jest dla mnie nic nieznaczące i nie ważne, pracuje, by spłacać kredyty, pracuje, by się czymś zająć, pracuje, by kiedyś coś po mnie zostało, ale napotkałem
Cześć, mam pytanie - Jakie są pierwsze objawy FAS u niemowląt i małych dzieci? Mam siostrę, która urodziła synka 6 miesięcy temu. Mały niby zdrowy, ale coś mi nie daje spokoju. On jakoś inaczej patrzy, czasem jakby w ogóle nie reagował na dźwięki, a czasem płacze bez powodu i nie da się go uspoko