Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak uzyskać pomoc psychologiczną w procesie tranzycji, by stać się kobietą?

Chcę uzyskać pomoc by stać się kobietą
User Forum

Dl

2 miesiące temu
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry, 

dziękuję za wiadomość.

Pani/Pana wiadomość dotyka ważenego tematu kobiecości.  Warto skonsultować sie z specjalistą seksuologiem, psychologiem. 

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria 

2 miesiące temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Weronika Trojan

Weronika Trojan

Dzień dobry,

W Polsce działa wiele fundacji działających na rzecz osób LGBTQ+, w zależności od miejsca zamieszkania można zgłosić się do placówki stacjonarnie lub online. Osoby tam pracujące będą mogły wskazać drogę aby uzyskać pomoc i wsparcie w decyzji. Myślę, że warto byłoby skonsultować się również z psychologiem\seksuologiem.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Weronika Trojan

2 miesiące temu
Hanna Stępień

Hanna Stępień

Dzień dobry, to bardzo ważny temat i warto się mu przyjrzeć. Od jak dawna pojawiają się takie myśli? W jakim momencie życia pierwszy raz pojawiła się taka obserwacja? Czy udało się tym podzielić z kimś ze środowiska? Czy jest wsparcie w tym procesie ze strony rodziny?

Pozdrawiam,

Psycholog Hanna Stępień

2 miesiące temu
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Myślę, że to, że chcesz stać się kobietą, jest czymś, co warto potraktować poważnie i spokojnie, bez pośpiechu i bez presji. Nie musisz od razu wiedzieć „jak to zrobić” ani „co z tego wynika”. Ważniejsze jest zrozumienie, skąd w Tobie to pragnienie i co ono dla Ciebie znaczy. Sądzę, że dobrym pierwszym krokiem nie jest działanie, tylko bezpieczna rozmowa z kimś, kto nie będzie Cię oceniał np. psychologiem lub seksuologiem, który ma doświadczenie w tematach tożsamości. Pamiętaj,  jesteś z tym sam/a i nie musisz podejmować żadnych szybkich decyzji.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

2 miesiące temu

Zobacz podobne

Miałem dziewczynę, czuję się heteroseksualny i w przyszłości taki związek chciałbym budować. Mam jednak fetysz męskich stóp.
Witam, nurtuje mnie jedna kwestia. Miałem dziewczynę, czuję się heteroseksualny i w przyszłości taki związek chciałbym budować. Mam jednak fetysz męskich stóp. Nic innego w tej płci mnie nie interesuje. Czy to oznacza, że mam skłonności homoseksualne? Tego bym bardzo nie chciał. Pozdrawiam
Zakochałam się w koleżance, ale ona jest innej orientacji.

Co mam zrobić, jak jestem lesbijką i zakochałam się w dziewczynie z klasy, która jest hetero i chyba ma chłopaka?

Potrzeba bycia wykorzystanym jako sposób radzenia sobie z traumatycznymi doświadczeniami
mam aktualnie 18 lat (tak w razie co jestem trans ftm) od już w sumie dawna, może około 4 lat czuje bardzo dziwną potrzebę.. którą jest zostanie zgwałconym. była u mnie kiedyś sytuacja jak miałem może 12 lat kiedy spotkałem się specjalnie z jakimś chłopakiem prawdopodobnie w wieku 15/16 lat gdzie powiedział że ma jakoś 13, w celu "przelizania się". byłem wtedy też dotykany w miejscach intymnych, i prawie zmuszony do innego aktu seksualnego. stety niestety, do niczego poważnego nie doszło, prawdopodobnie dlatego że pokazywałem że tego nie chce i nie chciał potem jakiś konsekwencji gdyby ktoś się dowiedział. po jakimś dłuższym czasie, kiedy poznałem już swojego partnera (też jest trans), i dowiedziałem się że miał również sytuację z wykorzystaniem seksualnym, i prawdopodobnym gwałtem czuję potężną zazdrość.. czuje że moje przeżycie nie było "wystarczające" bądź "poważne". od tego czasu ciągle czuję że chce zostać zgwałconym, i przez tą chęć specjalnie próbowałem się umawiać z "podejrzanymi" mężczyznami w tym celu. nawet jeśli to nie byłoby konkretnie to, to nawet już po prostu czuje potrzebę współżycia z mężczyzną.. mieliśmy już kiedyś z partnerem rozmowę o moich wiadomościach z tymi ludźmi kiedy się dowiedział, i obiecałem że tego już więcej nie będę robić. ale ta potrzeba jest tak silna że nie daje mi spokoju, ale wiem że jakbym coś takiego zrobił to z naszym związkiem byłby koniec ponieważ tak się umówiliśmy... nie mam pojęcia co mam z tym zrobić, czuje się tak bardzo okropnie i obrzydliwie przez to..
Przebieranie się za kobietę w ciąży. Czy to normalne?
Chodzi o to, że przebieram się za kobietę w ciąży, wkładam sobie poduszki i robię sobie taki brzuch, żeby wyglądało jakbym w ciąży był.
Wpływ gwałtu w dzieciństwie na orientację seksualną i możliwość pomocy terapią traumy
Dobry wieczór. Czy gwałt w dzieciństwie może wpłynąć na orientację seksualną w życiu dorosłym? Zakładając późniejszy homoseksualizm ( zaakceptowany , nieukrywany)… Czy terapia nad traumą coś by zmieniła ?
Przemoc

Przemoc - definicje, rodzaje i formy zjawiska

Przemoc to globalny problem dotykający miliony osób. Zrozumienie jej definicji, rodzajów i form jest kluczowe dla skutecznego przeciwdziałania. Poznaj skutki i rodzaje przemocy oraz dowiedz się, jakie są możliwości uzyskania pomocy dla ofiar.