- Strona główna
- Forum
- LGBTQIA+, kryzysy, zdrowie seksualne
- Jak uzyskać pomoc...
Jak uzyskać pomoc psychologiczną w procesie tranzycji, by stać się kobietą?
Dl
Daria Składanowska
Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość.
Pani/Pana wiadomość dotyka ważenego tematu kobiecości. Warto skonsultować sie z specjalistą seksuologiem, psychologiem.
Pozdrawiam,
Składanowska Daria
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Weronika Trojan
Dzień dobry,
W Polsce działa wiele fundacji działających na rzecz osób LGBTQ+, w zależności od miejsca zamieszkania można zgłosić się do placówki stacjonarnie lub online. Osoby tam pracujące będą mogły wskazać drogę aby uzyskać pomoc i wsparcie w decyzji. Myślę, że warto byłoby skonsultować się również z psychologiem\seksuologiem.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Weronika Trojan
Hanna Stępień
Dzień dobry, to bardzo ważny temat i warto się mu przyjrzeć. Od jak dawna pojawiają się takie myśli? W jakim momencie życia pierwszy raz pojawiła się taka obserwacja? Czy udało się tym podzielić z kimś ze środowiska? Czy jest wsparcie w tym procesie ze strony rodziny?
Pozdrawiam,
Psycholog Hanna Stępień
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Myślę, że to, że chcesz stać się kobietą, jest czymś, co warto potraktować poważnie i spokojnie, bez pośpiechu i bez presji. Nie musisz od razu wiedzieć „jak to zrobić” ani „co z tego wynika”. Ważniejsze jest zrozumienie, skąd w Tobie to pragnienie i co ono dla Ciebie znaczy. Sądzę, że dobrym pierwszym krokiem nie jest działanie, tylko bezpieczna rozmowa z kimś, kto nie będzie Cię oceniał np. psychologiem lub seksuologiem, który ma doświadczenie w tematach tożsamości. Pamiętaj, jesteś z tym sam/a i nie musisz podejmować żadnych szybkich decyzji.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Zobacz podobne
Zacznę od tego, że mam przyjaciela - osobę niebinarną. Jest to osoba, która doświadcza dysforii, co bardzo mnie boli. Do tego dochodzą kwestie środowiska i etc. Mójx przyjacielx chce rozpocząć terapie hormonalną, ale poszukuje specjalisty. Co można zrobić, żeby ulżyć takiej osobie w cierpieniu psychicznym? Czuję się bezradnie, wiedząc, że nie umiem pomóc. Czy jest tu psycholog, który zajmuje się diagnozą osób, które są gotowe brać leki hormonalne? Jakie pierwsze kroki trzeba wykonać w kierunku zdobycia ich. Będę wdzięczna za odpowiedź, naprawdę zależy mi, aby poczułx się dobrze w swoim ciele...