- Strona główna
- Forum
- LGBTQIA+, zdrowie seksualne, związki i relacje
- Mężczyzna noszący...
Mężczyzna noszący damskie stringi – wpływ na akceptację siebie i relacje
Anonimowo
Piotr Ziomber
Dzień dobry
To, że bardzo polubiłeś noszenie stringów i kojarzysz je z komfortem oraz bodźcem sensorycznym nie jest niczym nadzwyczajnym. Z praktycznego punktu widzenia stringi rzeczywiście mogą być noszone na co dzień, ale ważne jest, żeby były dobrze dobrane, nie za ciasne, z miękkiego materiału i z zachowaniem higieny, bo źle dopasowane mogą drażnić skórę i sprzyjać infekcjom. W opisach o stringach pojawia się też to, że część osób lubi je właśnie za uczucie „wcięcia” między pośladki, a inne osoby uznają je za niewygodne. Jeśli pytasz o siebie, to taka preferencja sama w sobie nie jest niczym niezwykłym. Ciało potrafi się przyzwyczaić do określonego rodzaju bielizny, a przyjemność może wynikać zarówno z dotyku materiału, jak i z samego skojarzenia z dawnym związkiem.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Włoszycka
Witam,
Ok a czego potrzebujesz od nas w związku z tą sytuacją?
Porady czy po prostu ważne bylo dla Ciebie podzielenie sie tym?
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka
Mikołaj Czajka
Dzień dobry,
to, co Pan opisuje, ma konkretne psychologiczne wyjaśnienie. Obiekt - stringi - był silnie skojarzony z intymnością i akceptacją partnerki, przez co mózg "zapamiętał" go jako źródło nagrody. Po rozstaniu skojarzenie pozostało, nawet gdy relacja zniknęła. Dodatkowym elementem jest przyjemność sensoryczna z dotyku i ucisku, która działa jako niezależny bodziec. To klasyczny mechanizm warunkowania, nie powód do niepokoju.
Z perspektywy klinicznej - dopóki nie powoduje to dyskomfortu ani nie zaburza Pana funkcjonowania, mieści się w granicach normy (DSM-5 rozróżnia parafilię od zaburzenia parafilicznego właśnie tym kryterium).
Pozdrawiam serdecznie, Mikołaj Czajka
Jagoda Jek
To, co opisujesz, dotyczy Twojej indywidualnej preferencji sensorycznej i seksualnej — czyli tego, że określony rodzaj bodźca (materiał, ucisk, sposób noszenia bielizny) jest dla Ciebie przyjemny i się utrwalił jako źródło doznań.
Warto tylko zatrzymać się przy jednym zdaniu: nie da się wprost „wiedzieć, co czuje każda kobieta nosząca stringi”, bo doświadczenia cielesne i seksualne są bardzo indywidualne — nawet jeśli bodziec z zewnątrz jest podobny.
Jeśli ta preferencja nie powoduje u Ciebie cierpienia, przymusu ani problemów w relacjach, to zwykle mieści się w szerokim spektrum ludzkiej seksualności. Jeśli jednak czujesz, że zaczyna się to łączyć z napięciem, kompulsją albo wpływa na Twoje funkcjonowanie, wtedy warto przyjrzeć się temu głębiej w rozmowie z seksuologiem

Zobacz podobne
Czy codzienny seks, czasem trwający dwie, nawet trzy godziny – namiętny, intensywny – a także potrzeba bliskości w środku nocy, przytulania się, bycia blisko, to forma wyrażania miłości i uczuć? Jestem w małżeństwie i zastanawiam się, czy to wszystko świadczy o głębokim przywiązaniu.
Podczas zbliżeń mąż czasem daje mi klapsa w pośladki – czy to oznacza, że go to podnieca, czy raczej jest to sposób na wyrażenie emocji, uczuć? Zdarza się też, że kiedy gdzieś razem wychodzimy, potrafi mnie klepnąć albo złapać krocze.
Mi to odpowiada, bo odbieram to jako znak, że mu się podobam, że wciąż mu się podobam fizycznie, że moje ciało go pociąga – i że mnie kocha. Ale czasem się zastanawiam – czy to rzeczywiście jest taka forma wyrażania miłości, czy może ma też inne znaczenie?

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?
Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.