- Strona główna
- Forum
- rodzicielstwo i rodzina, zaburzenia psychotyczne
- Jak wspierać bliską...
Jak wspierać bliską osobę z zaburzeniami psychotycznymi?
Wiecie co, zauważyłam, jak wielką rolę odgrywa rodzina i bliscy w leczeniu zaburzeń psychotycznych. Moja siostra właśnie dostała taką diagnozę i jako rodzina staramy się ją wspierać najlepiej, jak potrafimy. Rozumiem, że nie chodzi tylko o fizyczną obecność, ale o zrozumienie jej potrzeb i trudności, z którymi się boryka.
Może moglibyśmy podzielić się doświadczeniami na temat tego, jakie konkretne działania mogą realnie pomóc w procesie terapeutycznym? Czasami trudno utrzymać równowagę między pomaganiem a kontrolowaniem.
Chcę też lepiej rozumieć symptomy nawrotów i wiedzieć, na co zwracać uwagę. Naprawdę zależy mi, żeby być solidnym oparciem, ale czasem czuję się bezradna i niepewna, czy dobrze postępuję. Jakie są kluczowe kroki, które powinniśmy podejmować jako rodzina, żeby wspierać jej zdrowienie, dbając także o nasze psychiczne samopoczucie?
Będę mega wdzięczna za wszelkie wskazówki i rady, które mogą pomóc nam lepiej radzić sobie w tej sytuacji.
Paula
Katarzyna Jadwiga Lewińska
Pani Paulo,
Wsparcie rodziny jest nieocenione w procesie zdrowienia - wspaniale, że Państwo wyrażają chęć pomocy!
W przypadku zaburzeń psychotycznych doświadczenie pacjenta może być skrajnie odmienne od rzeczywistości, w jakiej żyje reszta otaczających ją osób. Przede wszystkim należy łagodnie traktować osobę, która właśnie doświadcza takich zaburzeń - zauważyć, nie używać krytycznych słów i mocnych stwierdzeń typu: "coś ci się przywidziało, o czym ty mówisz, to znowu te twoje wariactwa, uspokój się, tu nic nie ma..." Dobrze jest nawiązać fizyczny kontakt, dotknąć osobę delikatnie, spróbować popatrzeć w oczy. Powiedzieć: "Słyszę, że teraz coś właśnie zobaczyłaś/ usłyszałaś. Rozumiem, że Cię to niepokoi.
Ja nic takiego nie widzę/nie słyszę. Czy możesz opisać to, co właśnie usłyszałaś/zobaczyłaś? Aha, rozumiem. Ja tego nie widzę, ale przyjmuję, że Ty tak." Po czym spróbować odwrócić uwagę tej osoby najlepiej czymś zająć ręce - poprosić o pomoc przy gotowaniu, układaniu ubrań czy wyjściu z psem.
Nie zaprzeczać doświadczeniu, ale nie potwierdzać, że Państwo też widzą czy słyszą to samo.
Zaburzenia dobrze leczone mają szansę zniknąć, konieczna jest terapia i farmakologia.
Powodzenia!

Zobacz podobne

Dysleksja - przyczyny, objawy, diagnostyka i wsparcie
Dysleksja to zaburzenie wpływające na czytanie i pisanie, ale nie na inteligencję. Jeśli Ty lub ktoś bliski ma trudności w nauce, warto poznać objawy dysleksji, jej przyczyny i metody wsparcia. Odpowiednia pomoc może znacząco poprawić jakość życia i nauki.