Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak znaleźć odpowiedniego psychologa do konkretnych tematów związanych z przeszłością mającą wpływ na obecne życie?

Jak znaleźć odpowiedniego psychologa do konkretnych tematów związanych z przeszłością mającą wpływ na obecne życie?
Paulina Sadowska

Paulina Sadowska

Dzień dobry, Zadał Pan pytanie jak znaleźć odpowiedniego specjalistę, który mógłby pomóc w rozumieniu i przyjrzeniu się wydarzeń z przeszłości wpływających na obecne życie. Wyobrażam sobie, że wybór do jakiego specjalisty się udać może nie być prosty. Przyglądanie się przeszłości, np pewnym sytuacjom, relacjom, które wpływają na teraźniejszość wymaga czasu. Myślę, że w takim wypadku skuteczniejszą formą pomocy jest psychoterapia. To wiąże się z kolejnym wyborem, który nurt psychoterapeutyczny wybrać. Pomocne w poznaniu i rozumieniu, czym się różnią mogą być liczne artykuły opisujące konkretne nurty, np.https://twojpsycholog.pl/blog/nurty-w-psychoterapii. Jeśli byłby Pan zainteresowany psychoterapią w nurcie psychodynamicznym to zapraszam na konsultację. Pozdrawiam Paulina Dąbrowska.

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Teresa Łącka

Teresa Łącka

Dzień dobry, najlepiej proszę poszukać psychologa, który pracuje w obszarze problemów, które Pana dotyczą. Dobrze byłoby również, żeby określił Pan czy woli Pan spotkania osobiste, czy online, czy też nie ma to znaczenia. W dwóch ostatnich przypadkach wybór z pewnością będzie szerszy :)
Monika Wojnarowska

Monika Wojnarowska

Dzień dobry, widzę, że ma Pan zdefiniowane jakiego rodzaju wsparcie jest potrzebne. Temat który Pan nakreślił może być inaczej podejmowany przez przedstawicieli różnych specjalności i specjalizacji (to nie to samo) z psychologii czy różnych nurtów i szkół psychoterapii. Być może warto poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą specyfiki poszczególnych nurtów, specjalności czy specjalizacji by spróbować oszacować które podejście jest bliskie temu czego Pan potrzebuje. Inną propozycją rozwiązania jest umówienie się na konsultacje wstępną (niektórzy prowadzą je bezpłatnie ) do przedstawicieli kilku różnych podejść, nurtów i szkół. Będzie Pan sam potrafił ocenić czy dany psycholog odpowiada na Pańskie potrzeby czy nie. życzę powodzenia i trzymam kciuki by znalazł Pan dla siebie odpowiedniego specjalistę ;)
inteligencja

Darmowy test samooceny inteligencji emocjonalnej

Zobacz podobne

Jak radzić sobie z depresją i lękiem, gdy psychoterapia nie przynosi efektów?

Jak radzić sobie z depresją i ciągłym zamartwianiem się, kiedy terapia nie pomaga? Próbowałam już kilka razy uczestniczyć w psychoterapii, jednak za każdym razem kończyło się tak samo - po kilku, bądź kilkunastu spotkaniach rezygnowałam. Nie potrafię rozmawiać o problemach, wiele porad odnośnie do opisywania swoich przemyśleń, prowadzenia dziennika itp. było dla mnie bezcelowa, bo kompletnie nic nie zmieniało w moim życiu. Dość szybko się poddaję, a towarzysząca mi depresja, brak jakiegokolwiek sensu życia czy celu oraz ciągłe lęki przed codziennymi obowiązkami, typu praca, studia czy nawet rozmowa ze znajomymi sprawiają, że utwierdzam się w przekonaniu, iż nie ma dla mnie ratunku. Czy istnieje jakiś inny sposób wyjścia z tego poza psychoterapią, nie licząc farmakoterapii, którą stale stosuję?

Czy terapia psychodynamiczna nie przynosi efektów w poprawie samopoczucia? Moje doświadczenia z terapią
Czy terapia psychodynamiczna przeważnie nie przynosi efektów na tle lepszego samopoczucia? Chodzę na tego typu terapię od kilku miesięcy. Wiem, że jest ona długoterminowa. Ale w rozmowach z terapeutką mam wrażenie jakby chciała bym wiedziała, że szanse są niewielkie.
Jak poradzić sobie z poczuciem zmarnowanego życia i depresją? Jaka terapia mogłaby pomóc?
Mam silne poczucie zmarnowania sobie życia. Miałem bardzo dobre warunki do rozwoju bez patologii, jednak przez swoją nieśmiałość wszystko zaprzepaściłem. Miałem wspaniałe podwórko a ja przez swoje lęki wolałem siedzieć w domu. Mogłem mieć dobre wykształcenie to ja przez nerwy wpadłem w prokrastynację i nie uczyłem się. Mogłem mieć wspaniałą dziewczynę to ja przez swoje kompleksy odrzuciłem ją. Zamiast pójść na imprezę to wolałem grać na komputerze mimo, że często byłem zapraszany i ludzie mnie lubili. Wiem, że to już przeszłość i trzeba się skupić na tym co jest i co może być jednak mając tyle spalonych za sobą mostów tylu odtrąconych ludzi ciężko stworzyć coś od nowa. Często mam epizody depresyjne i myśli samobójcze jednak na następny dzień wszystko mija i jest dobrze. Jak terapia mogłaby mi pomóc?
Dzień dobry, proszę o pomoc, mój mąż od jakąś dawna się dziwnie zachowuje.
Dzień dobry, proszę o pomoc, mój mąż od jakąś dawna się dziwnie zachowuje. Mówi, że słyszy jakieś głosy, ale one są nierzeczywiste, a mu się właśnie wydaje, że dzieje się to naprawdę, a najbardziej się mu to nasila na wieczór i robi się strasznie nerwowy, jak mu się mówi, że to się nie dzieje naprawdę. Jak można by mu pomóc, co to jest za choroba, jak to się leczy, proszę o pomoc pilnie i czy to jest jakaś choroba i czy można normalnie później z nią żyć i funkcjonować?
Jak uwolnić się od myśli?
Jak uwolnić się od myśli? Nie mogę funkcjonować. Wymyślam sobie chore scenariusze dotyczące mojego chłopaka. Nie mogę pracować ani na niczym się skupić.
zaburzenia lękowe

Zaburzenia lękowe - przyczyny, objawy i skuteczne wsparcie

Zaburzenia lękowe, potocznie zwane nerwicą, to powszechny problem zdrowia psychicznego wpływający na jakość życia. Omawiamy objawy, przyczyny i metody leczenia. Sprawdź, jak rozpoznać sygnały ostrzegawcze i znaleźć profesjonalną pomoc.