Paniczny lęk o zdrowie i podejrzenia najgorszych chorób. Pomocy!
ARJ

Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
zalecam aby udać się do lekarza rodzinnego (jest to wizyta bezpłatna), który pokieruje Panią w odpowiednie ręce. Morfologia oraz podstawowe badania krwi są w Polsce również bezpłatne. USG brzucha też, trzeba tylko uzyskać skierowanie od odpowiedniego specjalisty, dlatego w pierwszej kolejności proponuję wizytę u lekarza rodzinnego.
Oprócz tego trzeba zadać sobie kilka pytań:
- * Czy moje myślenie jest oparte na faktach?
- * Jakie korzyści przynosi mi takie myślenie?
- * I przede wszystkim: co da mi takie codzienne zamartwianie się?
Lęk niestety często prowadzi nasze myślenie ku najczarniejszym scenariuszom. Zgodnie z powszechnym przekonaniem 85% złych rzeczy, o które się martwimy, nigdy się nie przydarzy.
W większości przypadków sprawdzanie objawów w Internecie prowadzi do mylnych wniosków. W pewien sposób wpadła Pani w błędne koło myślenia, które stało się bardzo uciążliwe. Proszę podejść do tego zadaniowo, czyli oddaję swoje zdrowie w ręce fachowców - lekarzy, sprawdzam swój organizm za pomocą badań, a dopiero później na podstawie FAKTÓW mam rzetelne informacje.
Pozdrawiam :)
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Czerniawska (Karkus)
Dzień dobry,
opisane przez Panią objawy mogą świadczyć o tym, że doświadcza Pani stanów lękowych. Lęk może napędzać powstawanie kolejnych objawów, które u Pani występują co z koleji nasila myśl lękowe i znajduje się Pani w takim “zamkniętym kole”. W obecnej sytuacji warto udać się na konsultacje do psychoterapeuty lub lekarza psychiatry.
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Karkus - psycholog, psychoterapeuta

Aleksandra Kaźmierowska
Dzień dobry,
czytam, że to czego Pani doświadcza powoduje u Pani cierpienie, w związku z tym może się Pani czuć wyczerpana. Objawy, które Pani opisuje mogą wskazywać na zaburzenia lękowe. Zaburzenia lękowe są trudnościami psychicznymi, które wymagają leczenia. Warto w tej sytuacji zgłosić się na konsultację do specjalisty - lekarza psychiatry lub psychologa. Zaburzenia lękowe są jak najbardziej uleczalne, jeżeli zostaną objęte odpowiednim leczeniem: psychoterapią lub leczeniem farmakologicznym.
Rozumiem, że wizyty prywatne u specjalisty mogą stanowić duży koszt, na który nie każdy może sobie pozwolić. Niemniej warto poszukać specjalisty i wsparcia, które jest oferowane na NFZ.
Pozdrawiam,
Aleksandra Kaźmierowska

Zobacz podobne
Kilka lat temu zaczęłam chorować i pojawiła się u mnie obsesja na punkcie zdrowia, badań medycyny. Teraz mój stan się znacznie poprawił, właściwie poza wszczepionym rozrusznikiem i wadami serca jestem zdrowa. I tu leży problem. Nie cieszy mnie to, wręcz każda dobra wiadomość związana z moim zdrowiem wywołuje u mnie panikę, bo ja nie chce być zdrowa. Uświadomiłam sobie niedawno, że moim największym marzeniem jest zachorować na coś nieuleczalnego, co będzie wymagało ciągłego leczenia i to najlepiej coś, co będzie sprawiało psychiczny i fizyczny ból. Nie wywołuję u siebie żadnych chorób, objawów, ale obawiam się, że to w końcu może nadejść.
Mam dzieci, chciałabym, by powrót do zdrowia mnie cieszył, zamiast mnie unieszczęśliwiać. Czy może to być zespół Munchausena ? Jak z tym walczyć ? Boję się, że dojdę do takiego etapu, że przestanę zdawać sobie sprawę z tego, że to nie jest normalne i doprowadzę do jakiejś tragedii. Chcę się leczyć, póki nie dotarłam jeszcze za daleko.