- Strona główna
- Forum
- kryzysy, rodzicielstwo i rodzina, związki i relacje
- Jestem w drugiej...
Jestem w drugiej ciąży, jako mama wychowująca sama syna z poprzedniego związku. Obecny partner nie jest dobry.
Aneczka.
Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
pani Aniu, bardzo pani współczuje, że w tak ważnej i trudnej sytuacji jest pani sama. Dobrze, że czuje pani wsparcie od syna. Może pani się czuć zagubiona ale zawsze jest wyjście z sytuacji. Potrzebuje pani wsparcia być może specjalistycznego i rozmowy z psychologiem. Istnieje wiele fundacji wspierających kobiety w ciąży, które znalazły się w trudnej sytuacji i zostały same. Tutaj kilka z nich:
- SOS Jestem w Ciąży - Fundacja ta oferuje kompleksowe wsparcie dla kobiet w ciąży, które przeżywają różnorodne problemy, zarówno emocjonalne, jak i zdrowotne. Pomoc obejmuje opiekę medyczną, psychologiczną, duchową oraz prawną. Fundacja działa przez całą dobę i zapewnia pełną anonimowość oraz dyskrecję (Sos jestem w ciąży).
- Fundacja Centrum Praw Kobiet - Organizacja ta prowadzi całodobowy telefon interwencyjny i oferuje bezpieczne schronienie w Specjalistycznym Ośrodku Wsparcia w Warszawie. Dodatkowo, fundacja świadczy pomoc prawną i psychologiczną oraz podejmuje interwencje w sytuacjach związanych z przemocą wobec kobiet (Fundacja Centrum Praw Kobiet).
- Fundacja Embrace - Działa na rzecz kobiet samotnie wychowujących dzieci oraz tych, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Fundacja organizuje warsztaty, szkolenia zawodowe oraz zbiórki, aby wspierać kobiety materialnie i mentalnie. Oferują także porady prawne i psychologiczne podczas swoich wydarzeń (Fundacja Embrace).
- Mama Nie Jest Sama - Projekt ten oferuje kompleksowy system informacji pomocowej dla matek, w tym pomoc prawną, psychologiczną oraz wsparcie w zakresie opieki nad dziećmi. (Fundacja Centrum Praw Kobiet).
Życzę pani odwagi i siły aby móc zaopiekować się sobą!
Irena Kalużna-Stasik

Zobacz podobne

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.