Left ArrowWstecz

Mąż obserwuje byłą kochankę na TikToku i ma jej numer - co robić?

Zauważyłam, że mój mąż ma w kontaktach numer telefonu do byłej kochanki, ma ją też w obserwowanych na TikToku (tylko ją, nie ma nawet kolegów ani mnie). Wiem, że ma ona męża i małe dziecko i nie wiem, co o tym sądzić.

User Forum

Anonimowo

w zeszłym miesiącu
Kacper Urbanek

Kacper Urbanek

Dzień dobry,

Twoja sytuacja budzi wiele emocji i niepewności. 

Zauważenie, że Twój mąż utrzymuje kontakt z byłą kochanką, może rodzić pytania o granice w Waszym związku i o to, jak definiujecie wzajemną lojalność. To, że jedynie ona pojawia się w jego kontaktach, a nie masz żadnych innych podobnych sytuacji, może sugerować, że istnieje pewien obszar, który pozostaje niejasny. Warto jednak pamiętać, że każdy związek ma swoje specyficzne ustalenia i granice, a kluczową rolę odgrywa otwarta i szczera komunikacja. Polecam Ci, abyś spokojnie porozmawiała z mężem o swoich uczuciach, wyrażając to, co Cię niepokoi, bez oskarżeń. Zapytaj go, jakie są intencje i kontekst tego kontaktu oraz czy istnieje coś, czego mogłabyś nie wiedzieć. Taka rozmowa może pomóc wyjaśnić sytuację i zbudować większe zaufanie. 

Jeśli jednak rozmowy nie przynoszą satysfakcjonujących odpowiedzi, warto rozważyć konsultację u terapeuty par, który pomoże Wam ustalić jasne granice i lepiej zrozumieć wzajemne potrzeby. Pamiętaj, że Twoje uczucia są ważne, a dążenie do wspólnego zrozumienia jest fundamentem zdrowego związku.

Z pozdrowieniami 

Kacper Urbanek 

Psycholog, diagnosta 

w zeszłym miesiącu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

To, co zauważyłaś, może budzić wiele niepokoju i wątpliwości – to całkowicie zrozumiałe. Sam fakt, że mąż wciąż ma kontakt do byłej kochanki i obserwuje ją w mediach społecznościowych, może być dla Ciebie sygnałem, który narusza poczucie bezpieczeństwa w relacji. Nie chodzi tylko o konkretne działania, ale o to, jak wpływa to na Twoje zaufanie i spokój w Waszej relacji. 

Warto, byś zastanowiła się, czego potrzebujesz w tej sytuacji – czy chcesz wyjaśnienia, szczerości, a może konkretnych granic w związku. Zanim podejmiesz rozmowę, dobrze jest uporządkować swoje emocje i zastanowić się, co konkretnie chciałabyś usłyszeć lub czego oczekujesz.  

Rozmowa z partnerem może pomóc – nie jako oskarżenie, ale jako próba zrozumienia. Możesz powiedzieć coś w stylu: „Zauważyłam, że masz wciąż kontakt do swojej byłej i obserwujesz ją w mediach społecznościowych. To wywołuje we mnie niepokój i potrzebuję, żebyśmy o tym porozmawiali szczerze.”  

To, że ona ma męża i dziecko, nie oznacza, że sytuacja nie może być dla Ciebie trudna. Twoje odczucia są ważne – i to, że coś Cię rani lub budzi niepokój, zasługuje na uwagę, a nie pominięcie.  

Jeśli rozmowa nie przyniesie poczucia jasności i zaufania, a temat wraca i wpływa na Twoje samopoczucie, warto rozważyć rozmowę z terapeutą par lub indywidualnym psychologiem. 

Takie sytuacje potrafią mocno nadwyrężyć relację, ale mogą też być momentem, w którym ustalacie ważne zasady dotyczące granic i wzajemnego szacunku.  

Masz prawo oczekiwać lojalności i przejrzystości w związku – to nie jest „za dużo”. 💙

Anastazja Zawiślak

Psycholog

w zeszłym miesiącu
Patrycja Kurowska

Patrycja Kurowska

Dzień dobry, widzę, że kontakt męża z byłą kochanką budzi w Pani niepokój. To zrozumiałe – przeszłość ich relacji i brak jasności co do jego intencji mogą wywoływać silne emocje: zazdrość, niepewność lub poczucie zagrożenia.

Proszę dać sobie czas na zastanowienie się, co jest najtrudniejsze: sama obecność tego numeru/obserwacji, czy raczej brak otwartości męża w tej sprawie? Czy są inne sygnały, które wzmacniają Pani niepokój? Pani uczucia są ważne – jeśli ta sytuacja wpływa na twój spokój, warto porozmawiać o tym szczerze, unikając oskarżeń, ale nie pomijając swoich potrzeb.

Jeśli trudno jest Pani odróżnić fakty od emocji lub jeśli ten temat ciągle zaprząta Pani myśli, proszę zastanowić się nad wsparciem psychologa. Czasami takie sytuacje uruchamiają głębsze obawy związane z zaufaniem lub poczuciem bezpieczeństwa w związku. Nie musi Pani radzić sobie z tym sama.

Mam nadzieję, że moje słowa są pomocne.

Pozdrawiam Panią serdecznie i życzę dużo spokoju,

Patrycja Kurowska

w zeszłym miesiącu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Droga Anonimko,

czy temat zdrady został przepracowany między Wami? Jaki masz stopień zaufania do męża? Myślę, że warto porozmawiać z mężem właśnie o tym, o czym tutaj piszesz: zadać mu pytania, które wywołują w Tobie nieprzyjemne odczucia. 

Pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

w zeszłym miesiącu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Twoje emocje w tej sytuacji są ważne – warto zastanowić się, co dokładnie budzi Twój niepokój i jakie oczekiwania masz wobec swojego związku. Czy czujesz, że obecność tej osoby w kontaktach męża wpływa na Waszą relację? Jakie znaczenie ma dla Ciebie zaangażowanie i transparentność w związku?
Kluczowe może być również pytanie, czy temat zdrady został w pełni przepracowany między Wami. Jeśli nie było wcześniejszej rozmowy o tym, jaką rolę ta osoba ma w życiu męża, warto wrócić do tego i zastanowić się, czy macie wspólne poczucie granic i bezpieczeństwa w związku.

Dobrym krokiem może być spokojna rozmowa z mężem. Warto podejść do niej bez oskarżeń, ale z otwartością na wzajemne zrozumienie. Możesz podzielić się swoimi uczuciami, wyjaśnić, co Cię niepokoi i zapytać, jakie są jego intencje. Ważne, aby znaleźć wspólną przestrzeń do szczerej komunikacji – czy to poprzez rozmowę o Waszych potrzebach, czy określenie granic, które dadzą Ci większe poczucie bezpieczeństwa w relacji.

3 tygodnie temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Mąż ucieka od rodziny, nie interesują go dzieci 9 i 16 lat. Nakłamał kochance o sobie, zataił kredyt
Mąż ucieka od rodziny, nie interesują go dzieci 9 i 16 lat. Nakłamał kochance o sobie, zataił kredyt, samobójstwo matki. Jest wściekły, że powiedziałam jej o tym. Kocham męża, nie chciałabym, żeby rujnował naszą rodzinę. Poznał ją na TikToku. Ona do końca chyba go nie chce, a on układa plany. Na ten moment nic do niego nie przemawia. Powiedział, że nie ma żadnych życiowych wartości. Wybucha agresją, zdemolował choinkę dzień przed wigilią, bo zadzwoniłam do tej kobiety, gdyż cały czas spędzał z tel. i córka mówiła, że jej nie słuchał, na zakupach uśmiechał się do telefonu. Zmienił się bardzo od kiedy poznał młodszego kolegę samotnego z grubą kasą, u którego dorabia. Co robić? Proszę o pomoc. Wioletta
Cześć, mam męża i dzieci i ostatnio dowiedziałam się, że mój mąż
Cześć, mam męża i dzieci i ostatnio dowiedziałam się, że mój mąż przesyła sobie z byłą koleżanką z pracy zdjęcia nóg z wakacji, jako pocztówki. Podobno to jest śmieszne. Dla mnie niekoniecznie, szczególnie gdy mój mąż przesyła gołe nogi z plaży albo ona gołe nogi, a w ręce trzyma kieliszek wina. Rozmawialiśmy, on twierdzi, że to nic nie znaczy, że to tylko śmieszna zabawa. Powiedziałam mu, że oczekuję, że zakończy tę znajomość . Nie zgodził się. Ustawił znikające wiadomości po 24 h z tego czatu, a po dalszych rozmowach ze mną zmienił kod pin do komórki. Proszę o radę ,jak powinnam się zachować. Co zrobić, aby nie utrzymywał z nią już więcej kontaktu, bo na tym mi zależy. Z góry dziękuję za pomoc.
Witam, jestem z mężem od 20 lat, 5 lat po ślubie, mamy 3-letnie dziecko.
Witam, jestem z mężem od 20 lat, 5 lat po ślubie, mamy 3-letnie dziecko. Nurtuje mnie pytanie, bo od roku stał się niedostępny, agresywny. W ostatnim czasie był w Polsce na 2 tygodnie, sam wrócił zadowolony, lecz nie to mnie martwi, bo znalazłam ślady pisania z kochanką na whatsapp i numer tel. Zadzwoniłam do niej, ale nie powiedziała, kim jest. Potem opowiedziałam mężowi o sytuacji, że wiem, że z kimś pisał i nawet się spotkał. Pytanie - nie wiem, kim jest mój mąż, mimo że żyjemy razem tak długo, nie wiem, z jakim typem psychotypu mam do czynienia i czy warto ratować związek?
Mąż flirtuje i utrzymuje kontakt z innymi. Nie wiem już jak sobie radzić.
Mam 29 lat , dwójkę dzieci , męża, z którym bywało raz lepiej raz gorzej , ale on jest strasznym flirciarzem , twierdzi, że nic, poza tym wiele razy przyłapałam go na kłamstwach , pisanie z dziewczynami usuwanie wiadomości , zakładanie portali , cały czas myślę tylko o tym, że mnie znów okłamuje, nie mogę skupić się na niczym innym, zawsze, gdy otwieram się na nowo i jest dobrze to za chwilę od nowa powtórka z rozrywki. On twierdzi, że kocha tylko mnie, że to dla niego nic nie znaczy , przez to już całkowicie straciłam poczucie własnej wartości , czy ze mną jest coś nie tak ?
Mąż adoruje znajomą. Jesteśmy w długoletnim związku, mamy troje dzieci.
Mój mąż, 43 lata ,adoruje w moim towarzystwie znajomą, ja to widzę, boli mnie to bardzo, zaprasza do domu, jakby dbał o nią, a mnie ma gdzieś, nawet nie pyta jak się mam .Jak mu powiedziałam, że widzę, powiedział, że mam zwidy. Jestem z nim po ślubie już 24 lata, mamy troje dzieci 😢😢co jest ze mną nie tak?
Mąż wymienia wiadomości z inną kobietą. Czy powinnam porozmawiać z nim jeszcze raz i poprosić o zakończenie tej relacji?
Dzień dobry. Jestem żoną od 16 lat, mamą dwójki dzieci. Wczoraj doszło do przykrej sytuacji, gdzie przez ramię widziałam telefon męża, a na nim świeże wiadomości Whatsapp od kobiety, która zaczęła pisać do niego na Instagramie, podziwiając jego prace. Mąż jakiś miesiąc temu opowiadał o niej, że tak się wypytuje, że jest szalenie bogata, mieszka w Chinach i opowiada mu i swoim życiu. Wtedy to zbyłam, ale wczoraj uświadomiłam sobie, że mąż codziennie z nią wymienia wiadomości. Zauważył, że jestem za nim i szybko przesunął ekran palcem, z mojej perspektywy po to, żeby to ukryć. Gdy zapytałam, czemu piszą, zaśmiał się i powiedział "chyba nie jesteś zazdrosna". Zaczęłam się trząść, miałam napływ miliona emocji: bólu, zwątpienia, złości, szoku, chciałam po prostu zapaść się pod ziemię. Mąż widząc moją reakcję stał cicho jak gdyby nic się nie stało. Chwyciłam za torebkę i chciałam wyjść z domu, wtedy wypytywał, gdzie idę. Dopiero wtedy zaczął mnie zatrzymywać i zapewniać, że to ona pisze do niego, że on jej zdawkowo odpowiada, że nic go z nią nie łączy, że liczę sie tylko ja i dzieci, że nigdy by mnie nie zdradził itp. Uspokoiłam się, współżyliśmy ze sobą, ale dziś nie mogę pozbyć się natrętnych myśli, cały czas mam supeł w brzuchu. Czy powinnam poprosić męża o pokazanie mi tych wiadomości? Czy to mnie uspokoi? Z tego co powiedział mąż, ta kobieta wie o mnie i o dzieciach, ale nie rozumiem, dlaczego dalej do niego pisze. Czy powinnam porozmawiać z nim jeszcze raz i poprosić o zakończenie tej relacji? Z góry bardzo dziękuję.
W telefonie żony odkryłem filmik, który obawiam się, że komuś wysłała. Nie wiem co robić.
Dzień dobry, dzisiaj przypadkiem, chcąc obejrzeć nasze wspólne zdjęcia z córką, które robiła Żona jakiś czas temu, odkryłem w telefonie Mojej Żony filmik jak robi striptiz piersi. Nie widać na nim twarzy, ale na dłoni nie ma obrączki. Był to czas, kiedy byłem z córką na spacerze, dzień przed wyjazdem na kurs wojskowy. Bardzo mnie to zszokowało, ponieważ żona nigdy nie przesyłała mi takich filmików. PRAWDOPODOBNIE filmik został do kogoś wysłany, ale na to nie mam dowodów. Jest mi bardzo przykro i nie wiem czy zrobić konfrontację, czy nie wychylać się i obserwować żonę, jednocześnie próbując podreperować nasze relacje ? Nie jesteśmy skłóceni, ale sam wiem, że w naszym związku przydałoby się więcej "ognia".
Żona pisze z innym mężczyzna, poznanym przez grę mobilną. Jak poradzić sobie z kłamstwami i ukrytymi czatami?

Witam, Jestem mężczyzną. 

W małżeństwie jesteśmy z żoną od prawie 15 lat. Ostatnio żona zaczęła pisać wiadomości z innym facetem (poznanym przez grę mobilną). Powiedziała mi, że mają grupę na jednym z komunikatorów i że pisze z jakimś kolegą. Nie przeszkadzało mi to, bo nasz związek opierał się na rozmowie i zaufaniu. 

Od paru tygodni zauważyłem, że ma ukryte czaty z tą osobą. Przyłapałem ją na kłamstwie, miała dzwonić do swojej siostry, ale tak naprawdę dzwoniła do tego faceta. Porozmawialiśmy o tym, powiedziała, że to tylko kolega (traktuje go jak brata), że ma problemy osobiste i chciała mu pomóc. Po rozmowie miała ograniczyć kontakt. Po tygodniu zaczęła znowu z nim pisać przez ukryte wiadomości. Dystansować mnie. Jak zaczyna pisać, a widzi, że idę, szybko odkłada telefon. Wczoraj zauważyłem, że wysyła mu zdjęcia swoje (bardzo mnie to zraniło). Porozmawialiśmy szczerze o tym, powiedziałem, co mnie boli. 

Ona dalej mówi, że to tylko kolega "brat". Żona zapewnia mnie, że mnie tylko kocha, że to pisanie nie ma żadnych podtekstów intymnych, seksualnych. Zawsze sobie mówiliśmy prawdę, teraz się boję, że okłamała mnie w krótkim czasie 2 razy. Czuję, że nie mówi mi całej prawy odnośnie do tego pisania. 

Nie wiem, co robić? Ma przerwać kontakt z tą osobą, co pisze, ale boję się, że znowu na chwilę. Co mam zrobić dalej z nią rozmawiać? Czy czekać na rozwój sytuacji?

Mąż utrzymuje zażyłe relacje z kolegą - czy to oznaka uczucia?

Znajomość mojego męża z kolegą wydaje mi się być trochę zbyt zażyła. W zasadzie kontakt ze sobą utrzymują właściwie cały czas, mąż pisze do niego nawet w pracy, często do niego jeździ. Ostatnio przeczytałam wiadomość, którą mąż do niego pisze, że jest 100% hetero, ale odczuwa do niego jakąś dziwną słabość... Nazywa go też Klonikiem i Bąbelkiem. Mąż mówi, że to tylko kolega, ale ja mam inne odczucia, chyba się zakochał... Co o tym sądzić?