Medytacja a schizofrenia: Czy praktyki medytacyjne mogą wspierać leczenie psychotyczne?
Andrzej

Beata Matys Wasilewska
Dzień dobry
W przypadku zaburzeń psychotycznych ważne jest by nie działać wszelkimi metodami pracy z podświadomością w sytuacji występowania nasilonych objawów. Kiedy chory jest w remisji skutecznie dla jego samopoczucia, mogą być relaksacje ukierunkowane na nauczenie się rozluźniania ciała i wprowadzania się w stan spokoju i relaksu. Do nich należą trening autogenny Schulza i techniki relaksacyjne Jakobsona. Metody medytacyjne oparte na intensywnym wizualizowaniu mogą poruszyć obszar lęku chorego, co w przypadku zaburzeń psychotycznych może być niebezpieczne. Warto też otworzyć się na ruch i wzmacnianie ciała wprowadzając np. tai chi.
Pozdrawiam
Beata Matys Wasilewska
psycholog

Zobacz podobne
Wiecie co, zauważyłam, jak wielką rolę odgrywa rodzina i bliscy w leczeniu zaburzeń psychotycznych. Moja siostra właśnie dostała taką diagnozę i jako rodzina staramy się ją wspierać najlepiej, jak potrafimy. Rozumiem, że nie chodzi tylko o fizyczną obecność, ale o zrozumienie jej potrzeb i trudności, z którymi się boryka.
Może moglibyśmy podzielić się doświadczeniami na temat tego, jakie konkretne działania mogą realnie pomóc w procesie terapeutycznym? Czasami trudno utrzymać równowagę między pomaganiem a kontrolowaniem.
Chcę też lepiej rozumieć symptomy nawrotów i wiedzieć, na co zwracać uwagę. Naprawdę zależy mi, żeby być solidnym oparciem, ale czasem czuję się bezradna i niepewna, czy dobrze postępuję. Jakie są kluczowe kroki, które powinniśmy podejmować jako rodzina, żeby wspierać jej zdrowienie, dbając także o nasze psychiczne samopoczucie?
Będę mega wdzięczna za wszelkie wskazówki i rady, które mogą pomóc nam lepiej radzić sobie w tej sytuacji.