Leczę się z powodu schizofrenii paranoidalnej, jednak powoli czuję, że chciałbym niektóre rzeczy w życiu zmienić. Jednak na myśl o tym wpadam w silniejsze stany psychotyczne.
J.K.

Irena Kalużna-Stasik
Dzień dobry,
bardzo współczuje Pana trudnej sytuacji. Na pewno zachęcam robić małe kroki i porozmawiać z rodzicami. To dobrze, że Pan chcę zamieszkać sam i zacząć robić coś dla siebie. Myślę, że komunikacja i zgłoszenie swoich potrzeb rodzicom jest kluczowa w Pana sytuacji. Mam nadzieję, że Pana rodzice wspierają pana i chcą panu pomóc. Natomiast jeżeli chodzi Pan na psychoterapię, to zachęcam też zakomunikować swoje potrzeby o tych relacjach psychoterapeucie. On zna szczegółową sytuacje Pana najlepiej i być może, będzie mógł zaproponować panu plan małych kroków. Jakie małe postępy może Pan zacząć robić aby usamodzielniać swoje życie wg Pana potrzeb, pragnień i celów.
Życzę odwagi o zadbanie i zakomunikowanie swoich potrzeb!
Irena Kalużna-Stasik - psycholog

Izabela Czak-Kunert
Dzień dobry,
wydaje się, że w Pana sytuacji najrozsądniejsza była wizyta u lekarza psychiatry. Regularne konsultacje są bardzo ważne w procesie leczenia. Nie wiem, z jakiego miejsca Pan pisze, jednak na terenie Polski działa coraz więcej takich jednostek jak Centrum Zdrowia Psychicznego - dedykowane dla osób z konkretnego rejonu zamieszkania. Tam może uzyskać Pan pomoc zarówno lekarza psychiatry, jak i psychologa.
Pozdrawiam

Katarzyna Miksa
Dzień dobry! Zmaganie się ze schizofrenią to ogromne wyzwanie na wielu płaszczyznach i Pana frustracja jest zupełnie zrozumiała. Warto podkreślić, robi Pan naprawdę wiele rzeczy, które mają Panu pomagać i zwiększać komfort Pana życia - przede wszystkim leczenie farmakologiczne (które jest podstawą), terapia indywidualna i wsparcie grupowe. Widać, że nabiera Pan chęci do realizowania swoich ważnych celów i obserwuje Pan co może być przeszkodą - nasilające się stany psychotyczne, problemy w relacjach z ludźmi. Zachęcam do opowiedzenia o tym swojemu terapeucie/terapeutce indywidualnej, że chciałby Pan radzić sobie lepiej w relacjach. Gdy trudności zostaną nazwane, będzie możliwe znalezienie takich metod, które Panu pomogą, np. treningi umiejętności społecznych dla dorosłych, praca indywidualna w terapii. Powodzenia!

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologa