Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Nieoczekiwany atak płaczu podczas kłótni – co może być przyczyną?

Dzień dobry, ostatnio miałam niekontrolowany atak płaczu, nie mogłam nic powiedzieć, bo zaraz przepona wołała o wdech, a w gardle czułam gulę. Wdech był szybszy i dłuższy niż wydech, trochę jak czkawka. Gdy zatkałam usta i nos to wcale nie przechodziło, było jeszcze gorzej. Przez bardzo długi czas nie mogłam się uspokoić, nawet gdy zostałam przytulona dopóki nie przeszło. Potem przez resztę dnia łzy samoistnie leciały albo jeszcze płakałam. Bardzo dawno tak nie miałam, ostatni raz może 10 lat temu lub więcej, w dzieciństwie. Nigdy nie zastanawiałam się co to za stan, natomiast jak teraz powrócił, chciałabym wiedzieć. Zadziało się to podczas kłótni, w dzieciństwie również w sytuacji kłótni ( niekoniecznie takiej w której czynnie brałam udział).
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Dziękujemy za kontakt z nami. Silny, trudny do opanowania płacz połączony z uczuciem guli w gardle, przyspieszonym oddechem i trudnością w wypowiedzeniu choćby kilku słów może być reakcją organizmu na bardzo intensywne napięcie emocjonalne. W takich chwilach układ nerwowy przejmuje kontrolę i uspokojenie się „na siłę” często okazuje się niemożliwe. Istotne jest, że podobna reakcja pojawiała się już w dzieciństwie, również podczas kłótni. Może to oznaczać, że konflikt uruchamia w Pani wyjątkowo silne emocje, związane z wcześniejszymi doświadczeniami. Warto zastanowić się, z czym kojarzyły się Pani rodzinne konflikty i czego najbardziej wtedy Pani potrzebowała.Jeżeli był to jednorazowy epizod po wielu latach, nie musi świadczyć o poważnym problemie. Jeśli jednak podobne sytuacje zaczną się powtarzać lub będą coraz bardziej utrudniały codzienne funkcjonowanie, warto omówić je z psychologiem. Zrozumienie źródła tej reakcji często pozwala odzyskać większe poczucie bezpieczeństwa i wpływu na własne emocje.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Natalia Nieć

Natalia Nieć

Sytuacja ta przypomina objawy, które mogą pojawić się podczas silnego napadu lęku lub ataku paniki. Niestety nie da się jednak postawić diagnozy wyłącznie na podstawie opisu. Skoro po wielu latach taki epizod wrócił, warto umówić się do specjalisty. zwłaszcza jeśli sytuacja się powtórzy. Dobrze też zwrócić uwagę, czy wywołują go konkretne sytuacje (np. konflikty, silny stres), bo może to pomóc zrozumieć jego przyczynę.
Agnieszka Buczma

Agnieszka Buczma

Witaj Nastka,

kiedy czytałam Twój opis, pomyślałam przede wszystkim: to nie brzmi jak „zwykły płacz”. Brzmi jak moment, w którym emocji było tak dużo, że organizm przejął stery - stąd gula w gardle, trudność z mówieniem, przerywany oddech i to poczucie, że nie możesz się uspokoić, nawet gdy ktoś Cię przytula.

Bardzo porusza mnie też to, że pamiętasz podobne reakcje z dzieciństwa i że pojawiały się właśnie podczas kłótni, nawet jeśli nie brałaś w nich bezpośrednio udziału. Czasem nasze ciało zapamiętuje atmosferę napięcia, lęku czy konfliktu i po latach reaguje tak, jakby znów znalazło się w tamtym doświadczeniu.

Nie wygląda to na coś, co sobie wymyślasz ani wyolbrzymiasz. Twój organizm bardzo wyraźnie pokazuje, że sytuacje konfliktowe uruchamiają w nim ogromne napięcie i poczucie zagrożenia.

W takich chwilach zwykle bardziej pomaga łagodne wydłużanie wydechu i danie sobie przestrzeni na uspokojenie niż próba „zatrzymania” płaczu. A ponieważ ten stan wrócił po wielu latach i był tak intensywny, warto przyjrzeć mu się głębiej z psychologiem lub psychoterapeutą - nie po to, by szukać w sobie „problemu”, ale żeby lepiej zrozumieć, co Twoje ciało próbuje Ci powiedzieć.

Ściskam Cię mocno 💛

Aga Buczma

Michał Węgrzyn

Michał Węgrzyn

To, co opisujesz, brzmi jak bardzo intensywna reakcja emocjonalna i fizjologiczna. Dobrze, że tak dokładnie opisujesz swoje doznania: przyspieszony oddech, uczucie „guli” w gardle, trudność z uspokojeniem się czy łzy pojawiające się jeszcze później mogą być ważnymi wskazówkami. Zastanawiam się, co działo się wcześniej, zanim doszło do samej kłótni. Czy napięcie narastało już wcześniej? Pytam dlatego, że z opisu brzmi to bardziej jak reakcja na większe przeciążenie niż wyłącznie na jedno wydarzenie. To może być sposób, w jaki układ nerwowy reaguje na silny stres lub nagromadzone emocje, ale oczywiście bazuję tylko na małym wycinku informacji. Raczej zachęcałbym do dalszej obserwacji: w jakich sytuacjach pojawia się większe napięcie, co je poprzedza i co pomaga wrócić do równowagi. Jeśli podobna sytuacja zdarzy się ponownie, warto zwrócić uwagę na sygnały narastającego napięcia wcześniej - czasem pomocne bywa znalezienie sposobu na jego stopniowe rozładowanie (np. ruch, wyjście z sytuacji na chwilę, skupienie się na spokojniejszym wydechu czy rozmowa z kimś wspierającym), zanim organizm „wejdzie” w tak silną reakcję.  
przesyłam serdeczności Michał Węgrzyn 

Jagoda Jek

Jagoda Jek

To, co Pani opisuje, mogło być bardzo silną reakcją organizmu na stres i przeciążenie emocjonalne. W czasie intensywnych emocji zdarza się, że płacz staje się trudny do opanowania, oddech przyspiesza i staje się nierówny, pojawia się uczucie „guli” w gardle czy trudność z wypowiedzeniem choćby kilku słów. Taki stan może utrzymywać się jeszcze jakiś czas po zakończeniu samej kłótni.
Zwraca uwagę również to, że podobne reakcje pojawiały się już w dzieciństwie, także w sytuacjach konfliktów. Czasami organizm uczy się reagować w określony sposób na bodźce, które kiedyś wiązały się z silnym napięciem lub poczuciem zagrożenia. Nie oznacza to automatycznie traumy, ale warto potraktować tę powtarzalność jako ważną informację o sobie.
Jeśli takie epizody zaczną się powtarzać lub zauważa Pani, że lęk, napięcie czy trudności z regulacją emocji pojawiają się również w innych sytuacjach, warto porozmawiać o tym z psychologiem. Wspólne przyjrzenie się temu, co uruchamia tak silne reakcje i jak nauczyć się je regulować, może przynieść dużą ulgę.
Sama reakcja, choć bardzo nieprzyjemna, nie oznacza, że „traci Pani nad sobą kontrolę” czy że „dzieje się coś dziwnego”. To raczej sygnał, że układ nerwowy został przeciążony i potrzebuje wsparcia, aby lepiej radzić sobie z tak silnymi emocjami.
Jakub Pawłowski

Jakub Pawłowski

To, co opisujesz, przypomina silną reakcję organizmu na bardzo intensywne emocje. Szybki oddech, uczucie „guli” w gardle, trudność z uspokojeniem się oraz długotrwały płacz mogą występować w przebiegu ostrej reakcji stresowej lub napadu lęku. Nie oznacza to jednak automatycznie zaburzenia psychicznego – taki stan bywa odpowiedzią organizmu na sytuację, która uruchamia bardzo silne emocje.

Zwraca uwagę również to, że podobne reakcje pojawiały się już w dzieciństwie, również podczas kłótni. Czasem organizm zapamiętuje sposób reagowania na silny stres i w podobnych okolicznościach może uruchamiać ten sam mechanizm po wielu latach. Warto przyjrzeć się temu w spokojnej rozmowie z psychologiem, aby zrozumieć, co wywołało tę reakcję i nauczyć się sposobów regulowania emocji.

Jeżeli takie epizody zaczną się powtarzać, będą coraz silniejsze lub pojawią się także w innych sytuacjach, warto skonsultować się ze specjalistą. Sam fakt, że ten epizod pojawił się po wielu latach, nie musi oznaczać niczego poważnego, ale jest sygnałem, że organizm mógł znaleźć się pod dużym obciążeniem emocjonalnym.

Ewelina Sinda-Dulińska

Ewelina Sinda-Dulińska

Dzień dobry, To, co Pani opisuje – nagły, niekontrolowany płacz, spłycony i przyspieszony oddech, uczucie gały w gardle, trudność w mówieniu, brak ulgi mimo bycia przytuloną – bardzo przypomina reakcję organizmu typową dla silnego pobudzenia emocjonalnego, czasem nazywaną „napadem paniki" lub „atakiem lęku", choć ostateczną ocenę może postawić tylko specjalista po dokładnym wywiadzie. Warto podkreślić: to, że próba zatkania ust i nosa pogorszyła sytuację, jest zupełnie zrozumiałe – w takim stanie ciało domaga się swobodnego oddechu, a blokowanie go nasila poczucie duszenia się i paniki. Fakt, że podobny stan pojawił się już w dzieciństwie, również w kontekście kłótni, sugeruje, że może to być wyuczony, powtarzający się wzorzec reagowania układu nerwowego na sytuacje konfliktu lub silnego napięcia emocjonalnego – szczególnie jeśli w przeszłości kłótnie wiązały się z poczuciem zagrożenia, bezradności lub brakiem możliwości wyrażenia siebie. To, co mogłoby pomóc: W trakcie takiego epizodu: zamiast blokować oddech, spróbować go spowolnić i wydłużyć wydech (np. licząc: 4 sekundy wdech, 6–8 sekund wydech), skupić uwagę na czymś zewnętrznym (dotyk, temperatura, dźwięki w pomieszczeniu) – to pomaga „uziemić" układ nerwowy. Po epizodzie: dać sobie czas na regenerację, bez presji, by natychmiast wrócić do normalnego funkcjonowania. Warto przyjrzeć się temu wzorcowi z psychoterapeutą – zrozumieć, skąd bierze się tak silna reakcja na konflikt, i nauczyć się nowych sposobów radzenia sobie z napięciem, zanim dojdzie do takiego przeciążenia układu nerwowego. Nie jest to nic, czego powinna się Pani wstydzić ani czego nie da się zmienić – ciało i psychika po prostu proszą o uwagę i troskę. Konsultacja z psychoterapeutą, pozwoliłaby dokładniej zrozumieć źródło tej reakcji i dobrać odpowiednie narzędzia pracy. Dobrego dnia, Ewelina Sinda-Dulińska 

Alan Baryga

Alan Baryga

Dzień dobry, 

Rozumiem, że towarzyszą Pani olbrzymie emocje. Chciałbym Panią uspokoić, nagły wybuch płaczu podczas kłótni, która sama w sobie jest zjawiskiem bardzo emocjonalnym, nie musi oznaczać niczego niepokojącego. Nasze ciało w różny sposób, reaguje na stres, stąd objawy Pani ciała takie jak problem z oddechem i "gula w gardle". W moim odczuciu, warto  sobie dać przestrzeń na wyrażenie tych emocji. 

Proponowałbym przyjrzeć się, jakie myśli i jakie napięcie towarzyszą Pani w ciągu całego tygodnia. Być może jest tak, że gromadzone przez Panią napięcie w ten sposób znalazło ujście. Warto, też zadać sobie pytanie czy o co się wydarzyło, było skutkiem tej kłótni, czy może jednak część rzeczy się skumulowała. 

Zwróciłem również uwagę, że podobna reakcja pojawiła się już wcześniej, w dzieciństwie, również w sytuacji kłótni. To może być ważna informacja i warto przyjrzeć się jej dokładniej podczas rozmowy z psychologiem lub psychoterapeutą. Pomocne może być wspólne zrozumienie, jakie emocje, myśli i wspomnienia uruchamiają się w takich sytuacjach oraz dlaczego organizm reaguje właśnie w ten sposób.

Pozdrawiam,

Alan Baryga 

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Opisuje Pani typowy atak paniki, ale to może być również zupełnie coś innego. Nie mamy tutaj zbyt wiele danych aby się nad tym pochylić, jednak można się zastanowić co "aktywuje" takie emocje? Co jest wyzwalaczem. Wspomina Pani o kłótni, pisze Pani że ostatni tego typu atak był 10 lat temu.  Prawdopodobnie żyje Pani w  wielkim przeciążeniu i lęku, a organizm  w ten sposób daje o sobie znać i pokazuje, że trzeba się zatrzymać i temu przyjrzeć. Nie doświadczyła Pani traumy w dzieciństwie, która została zablokowana? Na tu i teraz polecam techniki oddechowe, medytację, skupienie się na tu i teraz. Jednak radze się temu przyjrzeć w gabinecie, aby zrozumieć co jest wyzwalaczem takiego stanu. Ciało daje nam znać na różne sposoby, że coś złego się dzieje z psychiką. Nie można tego lekceważyć. 

Piotr Ziomber

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry. Opisane objawy mogą przypominać silną reakcję lękową lub napad paniki wywołany dużym napięciem emocjonalnym. To, że podobne reakcje pojawiały się już w dzieciństwie podczas konfliktów, może wskazywać na utrwalony sposób reagowania organizmu na stres. Warto skonsultować się z psychologiem, aby lepiej zrozumieć źródło tych reakcji i nauczyć się skutecznych sposobów ich regulowania.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Krzysztof Maruszewski

Krzysztof Maruszewski

Witaj,zdecydowanie z tego co opisujesz wskazuje to na atak paniki lub lęku. Myślę, że ważne jest wskazanie na podobna sytuację. Mogłabyś przenalizować sama lub z psychologiem, czy są podobieństwa. Na pewno warto chociaż podczas jednego spotkania skonsultować ze specjalistą ta sytuacje. Będziesz wtedy mogła przygotować się na ewentualne takie zdarzenia w przyszłości i poczuć się bardziej pewna siebie.
Wszystkiego dobrego
Krzysztof Maruszewski
Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry. 

Z opisu wynika, że był to bardzo silny napad płaczu połączony z dużym pobudzeniem emocjonalnym. W takich momentach organizm może zareagować bardzo gwałtownie-pojawia się trudność z mówieniem, uczucie ścisku w gardle, zmieniony oddech, drżenie czy poczucie, że trudno nad tym zapanować. To nie jest kwestia braku kontroli nad sobą-czasami układ nerwowy reaguje bardzo mocno, szczególnie gdy emocje przekraczają to, z czym w danym momencie jesteśmy w stanie sobie poradzić. Zwróciłabym uwagę na to, że zarówno teraz, jak i w dzieciństwie sytuacja pojawiła się w kontekście kłótni lub napięcia. To może być ważna informacja o tym, jak Pani organizm reaguje na silny stres lub poczucie zagrożenia emocjonalnego.

Nie da się jednak na podstawie samego opisu jednoznacznie powiedzieć, czym dokładnie był ten stan. Może to być silna reakcja stresowa, napad lęku lub inna forma przeciążenia emocjonalnego. Warto przyjrzeć się temu spokojnie, zwłaszcza jeśli takie sytuacje będą się powtarzać albo jeśli po nich długo utrzymuje się napięcie.

Na ten moment najważniejsze jest to, żeby nie traktować tego jako czegoś wstydliwego. Pani organizm prawdopodobnie próbował poradzić sobie z bardzo silnymi emocjami. Dobrze byłoby też zastanowić się, co dokładnie działo się przed tym momentem-jakie emocje Pani towarzyszyły, czego dotyczyła kłótnia i co sprawiło, że reakcja była aż tak silna. To może pomóc lepiej zrozumieć ten mechanizm.

Eliza Śliwińska

Eliza Śliwińska

Dzień dobry.

Odpowiadając na Pani pytanie, takie doświadczenie może wynikać z tego, że ma Pani w sobie skumulowane emocje, które prawdopodobnie przez pewien czas nie znalazły adekwatnego dla nich „ujścia”. W zależności od orientacji teoretycznej można opisywać to zjawisko różną terminologią. Część psychologów określa je mianem tłumienia lub wyparcia, inni specjaliści mówią o emocjach, które nie zostały w pełni przeżyte. W potocznym języku można spotkać się z określeniem „zamiatanie pod dywan”. Żadne z tych określeń nie ma wydźwięku negatywnego ani nie stanowi oceny osoby, która doświadcza takiego stanu. Emocje można postrzegać jako sprzymierzeńców, którzy przekazują nam ważne informacje, na przykład o tym, że jakaś część nas wymaga odpowiedniego „zaopiekowania”. Emocjom towarzyszą również jakieś myśli oraz przekonania, a w pewnych modelach będziemy mówić o niezaspokojonych potrzebach. 

Czasami, gdy przez dłuższy czas "odpychamy od siebie" ważne przeżycia, mogą one ujawniać się między innymi poprzez płacz. Innym razem mogą przybierać postać wybuchów emocji o sile i natężeniu nieadekwatnych do bodźca w danej sytuacji. 

W podręcznikach psychologii opisywana jest ważna i ciekawa teoria określana mianem „hipotezy hydraulicznej”. Choć współczesna psychologia traktuje ją przede wszystkim jako metaforę ułatwiającą zrozumienie funkcjonowania emocji, nadal bywa ona pomocna w psychoedukacji. Zawiera ona porównanie emocji do wody płynącej pod ciśnieniem, na przykład z kranu. Kiedy odkręcamy kurek, woda płynie swobodnie. Jeśli jednak próbujemy zatrzymać strumień płynącej pod ciśnieniem wody, przykładając do niego jakiś przedmiot lub nawet dłoń, w pewnym momencie ciśnienie sprawia, że woda zaczyna rozpryskiwać się na boki. Gdy ciśnienie nadal wzrasta, może nawet dojść do uszkodzenia kranu. Kiedy natomiast pozwalamy wodzie swobodnie płynąć, takie sytuacje nie mają miejsca.

Podobnie jest z emocjami – potrzebują one przestrzeni, aby mogły przez pewien czas swobodnie w nas płynąć w odpowiedzi na sytuacje życiowe. Kiedy jednak gromadzi się w nas wiele trudnych i przykrych emocji, które odpychaliśmy, ponieważ były zbyt trudne do przeżycia i przetworzenia, narastające napięcie emocjonalne może prowadzić do opisanych wcześniej reakcji. Czasami doświadczenia, które były zbyt trudne lub przeżyte w wieku, w którym układ nerwowy nie był jeszcze gotowy, aby samodzielnie poradzić sobie z cierpieniem i trudną sytuacją, mogą pozostawiać w nas skumulowane emocje wymagające zaopiekowania. Bardzo ważne jest przede wszystkim przyglądanie się zarówno emocjom oraz treściom poznawczym i reakcjom z ciała. Psychoterapeuta (np. CBT) prowadzi Panią w tej drodze. 

To jedynie ogólne wyjaśnienie, które może pomóc zrozumieć mechanizmy leżące u podłoża podobnych objawów. Aby jednak ocenić, czy właśnie one dotyczą Pani sytuacji, czy też istnieją inne – mniej lub bardziej poważne – przyczyny obserwowanych przez Panią objawów, niezbędna jest osobista konsultacja ze specjalistą. Bezpiecznym miejscem, w którym można profesjonalnie przyjrzeć się Pani indywidualnym doświadczeniom i otaczać je odpowiednią opieką, jest gabinet specjalisty zdrowia psychicznego (psychoterapeuta, psycholog, psychiatra).

Dokonała Pani ważnej obserwacji. Cieszę się, że ma Pani taką refleksyjność, dzięki której zastanawia się Pani nad przyczyną takiego objawu. Zachęcam Panią do umówienia się na wizytę indywidualną. Pozwoli ona dokładniej przyjrzeć się podłożu Pani reakcji, zweryfikować inne możliwe przyczyny zgłaszanych objawów oraz dobrać najbardziej odpowiednią formę wsparcia adekwatnego dla Pani. Osobiście dla tego typu objawów polecam specjalistę w nurcie poznawczo-behawioralnym.

Pozdrawiam serdecznie

Zobacz podobne

Jak radzić sobie z poporodowymi zaburzeniami nastroju i odzyskać równowagę emocjonalną?

Jestem tatą od 5 miesięcy. Od narodzin mojego dziecka czuję, jakbym nie ogarniał tego wszystkiego, co się dzieje. Myślałem, że jakoś sobie poradzę, że to będzie po prostu nowy etap, ale życie dało mi porządnego kopa. Zamiast radości jest chaos w głowie, emocje jak rollercoaster – przygnębienie, lęk, zmęczenie, które nie odpuszcza nawet po odpoczynku. A do tego ta frustracja, że nie potrafię się cieszyć z tego, co powinno być piękne.

Nie wiem, czy to coś w stylu poporodowego doła, czy może coś poważniejszego, ale czuję, że nie jestem w stanie sam tego ogarnąć. Jakie kroki mogę podjąć, żeby zacząć wychodzić na prostą?

Nie oczekuję szybkich cudów, ale chciałbym wiedzieć, czy to normalne, że tak się czuję, i co mogę zrobić, żeby lepiej się z tym wszystkim zmierzyć.

Jak poradzić sobie z ghostingiem po nawiązaniu internetowej przyjaźni?
W jaki sposób mogę spróbować porozmawiać ze znajomym, którego poznałam przez internet, z powodu osoby, która nas obojga zraniła swoim zachowaniem, połączyła nas wtedy wspólna rana, i z którym bardzo dobrze mi się rozmawiało, zaproponował mi sam, że cokolwiek to jest tutaj dla mnie, obiecał mi że zawsze mi odpisze, znaliśmy się 1,5 miesiąca, ale on nagle, bez kłótni, bez słowa mnie zablokował i zniknął. Chwilę wcześniej pytałam go jak się czuje i czy wszystko u niego w porządku, bo wstawiał publicznie takie niepokojące słowa i wyglądał na smutnego. Czuję, że ma jakiś problem, chce mu pomóc mimo to, że doświadczyłam ghostingu z jego strony, bo zależy mi na kontakcie z nim. Bardzo mi pomógł i pocieszał. Napisałam do jego mamy nawet, bo byłam zdezorientowana co się stało i nie miałam mu jak przekazać, że mnie tym zranił, a ja zawsze miałam dobre intencje wobec niego.
Witam, czy żeby zdiagnozować lub wykluczyć u siebie problemy psychiczne należy najpierw udać się na pierwszą wizytę do psychiatry, czy wystarczy wizyta u psychologa?
Witam, czy żeby zdiagnozować lub wykluczyć u siebie problemy psychiczne należy najpierw udać się na pierwszą wizytę do psychiatry, czy wystarczy wizyta u psychologa? Czym różni się wizyta u psychologa a u psychoterapeuty? Gdzie / do którego z tych specjalistów należałoby najrozsądniej się udać? - w przypadku: wieloletnich nawracających systematycznie bez powodów spadków nastroju (ogarniający smutek, płaczliwość, niechęć do wszystkiego) wieloletnich nawracających złości, zauważalny jest stan niestabilności emocjonalnej (radość-smutek-zlość) systematycznie na przestrzeni ok 2-tygodni. Jest to uciążliwe, niszczy relacje międzyludzkie i ogranicza rozwój, a nawet codzienne czynności i normalne funkcjonowanie. Drażliwość na uwagi, krytykę, uciekanie od problemów, brak zaufania, szybka irytacja, strach przed oszustwem i wykorzystaniem, prawdopodobnie obwinianie się o męczenie swoją osobą innych, brak lub niszczenie relacji społecznych przez zachowanie lub własną ucieczkę w strachu przed porażką, uciekanie w samotność, w której jest zbyt dużo myśli i analizy, i znowu nawracającego smutku i niechęci. Czy to wszystko wymaga zdiagnozowania przez psychiatrę choroby, czy wystarczy praca nad sobą z psychologiem?
Jak radzić sobie z poczuciem żalu i smutku związanego z wyborem domu?
Od około roku czuję narastający smutek i żal związany z domem, który wybudowałem. Miał być spełnieniem marzeń i miejscem odpoczynku dla mojej rodziny, a stał się głównym źródłem mojego cierpienia. Najbardziej bolą mnie: ukształtowanie terenu, brak prywatności oraz poczucie, że podjąłem złą decyzję, której nie da się łatwo odwrócić. Kiedy myślę o domu, często chce mi się płakać. Mam ogromne wyrzuty sumienia i żałuję tej decyzji. Od pewnego czasu nie odczuwam radości z rzeczy, które wcześniej były dla mnie ważne. Nie mam siły, trudno mi się zmobilizować do pracy wokół domu, a weekendy i urlopy są szczególnie ciężkie, ponieważ wtedy najwięcej myślę o tym wszystkim. Czasami cieszę się, że kończy się weekend i zaczyna praca, bo wtedy łatwiej odwrócić uwagę. Kilka miesięcy po odstawieniu Asertinu czułem się dobrze, ale od czerwca mój nastrój ponownie wyraźnie się pogorszył. Mam wrażenie, że cały czas rozpamiętuję ten sam temat i nie potrafię się od niego uwolnić. Chciałbym zrozumieć: - czy to jest nawrót depresji, czy głównie reakcja na sytuację życiową, - dlaczego żal związany z domem jest tak silny, - jak odzyskać spokój i zacząć znowu normalnie funkcjonować, - jak odróżnić rzeczywisty problem od sposobu, w jaki wpływa na mnie obecny stan psychiczny. Bardzo chciałbym znowu czuć nadzieję i umieć podejmować decyzje bez ciągłego poczucia winy i rozpaczy.
Ból przywraca mi trudne wspomnienia i uczucia. Co zrobić, by uzyskać ten efekt, ale w zdrowy sposób?
Witam, w tym roku skończę 40 lat, od 7 biorę leki różne, aktualnie axyven + ewentualnie pregabalina, choruje dodatkowo na crohna. Od jakiegoś czasu czasem puszczają mi nerwy w stresujących sytuacjach i zauważyłem, że jak wtedy wołam kota i się z nim bawię tak, żeby mocno mnie drapał to mi pomaga, nawet wtedy przypominam sobie więcej rzeczy, które mnie doprowadzały do bezsilności. Co zrobić, aby coś innego mi takowe przynosiło, bo to pomaga w chwili, kiedy czuję te emocje.
toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.