Nowe metody leczenia OCD: Przyszłość i techniki na obsesyjne myśli
Adri

Dorota Żurek
Obecnie uznaje się, że dużą i szybką skuteczność w leczeniu zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych ma terapia poznawczo-behawioralna. Jednak proszę pamiętać, że najlepsze efekty w leczeniu OCD uzyskuje się dzięki lekom, terapii oraz stosowaniu przez pacjenta różnych technik wspomagających takich, jak: techniki oddechowe, mindfulness, medytacja i aktywność fizyczna. Najważniejsze, by szukać specjalistycznej pomocy i podjąć pracę nad natrętnymi myślami. Nerwica natręctw jest zaburzeniem, które można całkowicie wyleczyć i odzyskać wewnętrzny spokój, jednak wymaga to zaangażowania, pracy nad sobą i cierpliwości.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek- psycholog

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Dzień dobry,
co zrobić przy ogromnym lęku przed braniem leków?
Lekarz psychiatra wypisał mi leki przeciw OCD i lękowi towarzyszącemu temu stanowi (sertralina, a dokładniej Asentra), ale ja bardzo boję się je wziąć, a niestety muszę zacząć od jutra. Nie wyjaśnił mi nawet dokładnie ich działania, bo musiał wpuścić kolejnych pacjentów (pewnie też chodzi o to, że jestem niepełnoletnia). Czuję się, jakby wypisał to tylko po to, by zadowolić moją rodzinę, a nie mnie, mi głowa podpowiada, by tego nie brać. Przeraża mnie w nich dosłownie wszystko, od ich wielkości po skutki uboczne, w których od samego rana nie umiem przestać się zaczytywać. Wiem, że niektóre z tych rzeczy są naprawdę rzadkie, ale i tak się nimi bardzo przejmuję.
Wolę już dłużej wychodzić z tego bez leków, niż brać coś, co może mnie męczyć czy dostarczyć jeszcze większych problemów. Bardzo proszę o potwierdzenie czy to na pewno bezpieczne, bo moje poszukiwania w Internecie ukazują tylko same skutki uboczne. Spotkanie z lekarzem mam za jakieś 2 miesiące, a terapię, na którą uczęszczam za tydzień, a leki muszę brać jak najszybciej i nie mam kogo spytać o tę sprawę...
Co mogę zrobić, jeśli obsesyjne myśli mnie meczą?