Poczucie pustki i smutku w momencie, gdy coś powinno sprawiać mi przyjemność.
WK
Katarzyna Kania-Bzdyl
Dzień dobry,
być może to wynika z wysokich oczekiwań i wymagań, które stawia Pan sobie samemu.
Trzeba zastanowić się, czy naprawdę chcę Pan daną czynność wykonywać? A może po prostu Pan do tego się zmusza? Czy w danym dniu faktycznie chce Pan wyjść, czy raczej spędzić go po swojemu? Często bywa tak z dniem sylwestra, kiedy jesteśmy bombardowani wiadomościami w radio, tv i ogólnie w social mediach, które nakazują nam być w świetnych humorach i przede wszystkim spędzać ten czas hucznie. W przeciwnym razie dzień można zaliczyć do straconych (co oczywiście nie jest prawdą).
Proszę usiąść na spokojnie i pomyśleć, czego Pan POTRZEBUJE?
Pozdrawiam :)
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Patryk Broś-Bąk
Moje pierwsze skojarzenie to objawy ADHD pt. trudno mi się zrelaksować i nie myśleć o pracy i zająć się odpoczynkiem. Natomiast druga część twojej wypowiedzi trochę nie pasuje do tego. Powiedziałbym, że to jakieś wspomnienie z przeszłości, które objawia się tym “uczuciem”, o którym piszesz. Pozdrowienia
Paweł Cisowski
Dzień dobry
Z tego, co przeczytałem, zmaga się Pan z obniżonym nastrojem oraz uczuciem wewnętrznej pustki. Zauważa Pan również pewne prawidłowości co do tego w jakich momentach pojawiają się powyższe objawy. Uczucie wewnętrznej pustki może być związane m.in. z depresją, zaburzeniami lękowymi, zespołem stresu pourazowego. Każde z wymienionych zaburzeń ma określone kryteria diagnostyczne. Aby móc stwierdzić dokładniej czy Pana “pustka” oraz złe samopoczucie są związane z jakimkolwiek z powyższych zaburzeń psychicznych należałoby podjąć się konsultacji psychoterapeutycznej. Wtedy też będzie można zdecydować o potencjalnych formach pomocy.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Cisowski
Joanna Łucka
Dzień dobry,
z Pana opisu rozumiem, że doświadcza Pan deficytu radości (lub innych pozytywnych uczuć) w sytuacji, kiedy się Pan ich spodziewa (np. długo wyczekiwane wakacje). Dodatkowo wspomniał Pan o pojawiającym się lęku dotyczącym możliwości spędzania czasu w taki sposób, z którego ostatecznie będzie Pan niezadowolony, czy nieusatysfakcjonowany, co utrudnia Panu realne przeżywanie tu i teraz.
Aby dowiedzieć się, z czego wynikają trudne uczucia, których Pan doświadcza potrzebnych jest więcej informacji, szczególnie tych z zakresu Pana codziennego funkcjonowania. Dopiero ten kontekst i szczegółowy wywiad będzie mógł naprowadzić specjalistę na znalezienie form pomocy, z jakich mógłby Pan skorzystać.
Proszę rozważyć skorzystanie z konsultacji psychologicznej, podczas której opisze Pan powyższe doświadczenia. Diagnosta z pewnością zapyta o pozostałe niezbędne informacje, co pozwoli mu rozpoznać Pana sytuację i zaproponować konkretne oddziaływania.
Doświadczanie anhedonii (brak przyjemności, radości) oraz lęku to skuteczne utrudnienia w dbaniu o swój dobrostan i komfort życia, co oddziaływuje także na inne obszary, gdyż może świadczyć o utrudnieniach w efektywnej regeneracji. Przeżywanie radości i przyjemności jest nam niezbędnie potrzebne do tworzenia zdrowych, satysfakcjonujących relacji z innymi, produktywności zawodowej, ale także utrzymaniu zdrowia fizycznego.
Na konsultację psychologiczną może umówić się Pan prywatnie (np. online lub stacjonarnie na tym portalu) lub na NFZ np. poprzez te strony:
https://czp.org.pl/mapa/
https://swiatprzychodni.pl/specjalnosci/psycholog/
https://pacjent.gov.pl/artykul/psychoterapia
Zachęcam także Pana do wypełnienia kwestionariusza dobrostanu, który może być pierwszymi informacjami i wskazówkami dotyczącymi Pana obecnej sytuacji życiowej pod kątem higieny zdrowia psychicznego i nie tylko. Omówienie wyników kwestionariusza może być też cennymi wskazówkami dla psychologa/psychoterapeuty, z którym zechce Pan podjąć współpracę:https://zbadaj-dobrostan.multilife.com.pl/
Życzę Panu wszystkiego dobrego!
Pozdrawiam serdecznie
Joanna Łucka
psycholożka