Wstecz

Partnerka nagle się zmieniła, odwołała ślub, nie chce mieć ze mną relacji, dzieci..

Jestem(byłem) z partnerką w związku przez 8 lat, jeszcze ze sobą mieszkamy, ustaliliśmy, że ja spłacę i się wyprowadzę w kilka miesięcy - mamy wspólny dom. Mój problem polega na tym, że ciagle mi na niej zależy, chociaż ciężko jest się pogodzić z jej decyzją a jej decyzja wynikła z faktu, że nie ma między nami "ognia"( a prawda jest taka, że to ja w większości inicjowałem kontakty bliskości, bo ona uważa, że to faceta rola) jak to stwierdziła, chociaż kiedyś był. Partnerka jest wzrostu 180cm ja 178cm nigdy jej to wcześniej nie przeszkadzało, a nagle zaczęło jej to przeszkadzać uważa, że nie jestem męski w tym związku, że ona posiada więcej cech męskich ode mnie. Jest osoba bardzo dyktatorską, nie lubi jak nie jest po jej myśli, nie umie przyznać się do błędów ,brak w niej empatii, jest mało uczuciowym człowiekiem, ciężko się z nią komunikuje. Również powiedziała mi, że nie pasujemy do siebie, ponieważ razem nie umiemy tańczyć ze sobą w szczególności salsy. Ja kiedyś tańczyłem i całkiem dobrze mi to wychodziło, partnerka chciała dyktować taniec, co mi się nie podobało i pouczać mnie jak mam kroki stawiać. Od jakiegoś czasu ponad 10 miesięcy zaczęła chodzić na "terapie do odnalezienia własnej energii ,która pomaga jej odnaleźć siebie i zrozumieć siebie (terapia z totalnej biologii) ja podchodzę do tego bardzo z dystansem na każdy problem odpowiada sobie ta terapia stosuje "masaże łona", które ją leczą ... Po tych terapiach poznała swoją wartość siebie i utwierdziła się w przekonaniu, że ona siebie kocha i przytulać się należy samemu, a nie żeby partnerka/partner przytulał, w sobie należy znaleść siłę, żeby poradzić sobie ze wszystkimi problemami. Mówi ludziom o energii, że np wysyłają jej zła energię, dlatego np boli ja kolano... . Ostatnio mówiła, że kremy przeciwsłoneczne są niepotrzebne, bo to wymysł branży, żeby zarabiać pieniądze i to one powodują raka skóry i należy się opalać bez kremów, bo słońce jest dobre i promieniowanie, bo jest to energia... Wierzy również w jakieś karty magiczne, robi oczyszczanie domu ze złej energii, duchów. Nie wiem co mam myśleć na ten temat ciężko mi jest się pogodzić z faktem, że tak się zmieniła, wiem, że w naszym związku nie było super, ale mieliśmy wspólne plany, planowaliśmy dziecko i nagle wszystko wyparowało, ślub odwołała, bo stwierdziła, że tego nie czuje, nigdy mi nie powiedziała powodu. Rozmawiamy ze sobą normalnie, jemy nadal wspólnie, tylko nie śpimy ze sobą- każde oddzielnie, powiedziała, że możemy zostać przyjaciółmi. Zaoferowałem jej terapie u psychologa to stwierdziła, że ona ma swoją terapie z energią i dzięki niej odnajduje szczęście, jest mi przykro i nie wiem jak ja wyciągnąć z tego oczarowania tymi tematami.

e

w zeszłym miesiącu
Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

Pana smutek jest adekwatną do sytuacji emocją. Zwykle wiąże się on ze stratą, a Pan utracił relację, bliskość. Tym bardziej jest to trudne doświadczenie, że decyzja o rozstaniu nie została podjęta wspólnie. Psychoterapia par byłaby właściwym kierunkiem rozwiązania problemu, ale nikogo nie można do tego zmuszać. Może warto przeprowadzić szczerą rozmowę na temat wspólnych oczekiwań odnośnie związku, realizacji w nim swoich potrzeb, co można zmienić.

Nie wiem, na jakie spotkania uczęszcza partnerka, ale to ma niewiele wspólnego z psychoterapią. Rzeczywiście istotne jest, aby zbudować bliską relację z sobą, akceptować siebie, odkryć swoją wartość. Zachęcam również Pana do tego, aby spróbował Pan zatroszczyć się o siebie, odkrył swoje pragnienia, przyjrzał się temu, z jakiego powodu jest Pan z kobietą odległą emocjonalnie, która jak Pan napisał : ,, (…) jest mało uczuciowym człowiekiem i trudno się z nią komunikuje". Niestety nie podpowiem Panu, co mógłby zrobić, aby partnerka zmieniła zainteresowania. To jej decyzja. Powodzenia

Katarzyna Waszak 

w zeszłym miesiącu
Irena Kalużna-Stasik

Irena Kalużna-Stasik

Dzień dobry, 

bardzo dziękuję za podzielenie się Pana trudną sytuacją. Z opisu pana słyszę, że czuję pan żal, bezradność, złość. To są trudne emocje, którymi warto zaopiekować się. A emocja złość jest bardzo ważnym sygnałem, która komunikuje, że ktoś bardzo przekroczył nasze granicę. Pan bardzo się starał i nadal próbuję dogodzić na różne sposoby partnerce. Ale niestety jest Pan przez nią niezauważany i niesłyszany, traktowany bez szacunku. W tej sytuacji nie ma Pan wpływu na nią. Jest pan odpowiedzialny tylko za siebie i warto zaopiekować się sobą. Zachęcam udać się do specjalisty aby mógł pan szybciej zaakceptować swoją trudną sytuacje, odpuścić i zacząć od nowa sobie układać życie. Warto, też rozważyć zamieszkać oddzielnie, bo mieszkanie pod jednym dachem nie pomaga zmienić perspektywę. Rozmowa ze specjalistą, przepracowania trudnych emocji i doświadczeń, może Panu bardzo pomóc. A następnie ułożenie: planu działania, krok po kroku pomoże skutecznie iść dalej aby budować swoje nowe, lepsze życie. Bez tego niestety kręcimy się w kółko i pogrążamy się w cierpieniu.

Życzę odwagi aby mógł Pan zaopiekować się sobą!

Irena Kalużna-Stasik - psycholog

w zeszłym miesiącu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Zobacz podobne