Problemy emocjonalne męża, chęć powrotu do Polski a dobro dzieci - jak sobie radzić
Witam serdecznie! Od pewnego czasu nurtują mnie pytania dotyczące mojego w związku z moim mężem i jego relacji z naszymi dziećmi. Mieszkamy 17 lat za granicą, mój mąż chce bardzo wrócić do Polski, ale ja nie jestem pewna czy też tego chce. Są takie dni, że mój mąż czasami musi wylądować na mnie swoje emocje i też na dzieciach. Bardzo mi się to nie podoba, czasami ma stany depresyjne, np. siedząc w przedpokoju w ciemności, pokazuje bardzo, że jest tutaj nieszczęśliwy albo pójście wcześniej spać do łóżka, a ja mam wtedy cały dom na głowie. Szkoda mi dzieci, że muszą na to wszystko patrzeć. On ma też różne traumy z dzieciństwa, ma też niską samoocenę. Mówi, że jak wrócimy do Polski, to będzie inaczej, prosiłam, żeby porozmawiał z psychologiem, ale on nie chce.
Czy jego zachowania podlegają leczeniu?
A
Dawid Rowiński
Szanowna Pani,
Dziękuję, że podzieliła się Pani swoimi obawami i przemyśleniami na temat sytuacji w Pani związku. To, co Pani opisuje, wskazuje na złożoną dynamikę, która może wpływać na całą rodzinę, w tym na dzieci. Pani mąż wydaje się zmagać z trudnościami emocjonalnymi, które mogą być związane z jego przeszłością oraz obecnymi okolicznościami życiowymi. Jego stany depresyjne, takie jak „siedzenie w przedpokoju w ciemności” czy „pójście wcześniej spać do łóżka”, mogą być sygnałem, że potrzebuje wsparcia. To, że „musi wylądować na Pani swoje emocje i też na dzieciach”, jest niezdrowe i może prowadzić do poczucia obciążenia oraz frustracji w Pani. Pani troska o dzieci jest zrozumiała, ponieważ ich dobrostan powinien być priorytetem w każdej rodzinie.
Niemniej brak motywacji Pani męża do skontaktowania się z psychologiem jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na skuteczność wszelkich interwencji. Bez jego gotowości do podjęcia terapii, jakiekolwiek próby wsparcia mogą okazać się mało efektywne. Zachęcam Panią do otwartej rozmowy z mężem na temat jego emocji i potrzeb, a także do wyjaśnienia, jak jego zachowanie wpływa na Panią i dzieci. Może warto poszukać sposobów, aby wspólnie rozważyć, co byłoby najlepsze dla całej rodziny, biorąc pod uwagę zarówno jego potrzeby, jak i Pani obawy.
Dodatkowo, rozważenie wsparcia dla siebie, aby lepiej radzić sobie z obciążeniem emocjonalnym, które wynika z tej sytuacji, może być pomocne. Grupy wsparcia dla partnerów osób z problemami emocjonalnymi mogą dostarczyć Pani cennych narzędzi i perspektyw.
Życzę Pani odwagi i siły w podejmowaniu decyzji, które będą najlepsze dla Pani i Pani dzieci.
Z poważaniem,
mgr. Dawid Rowiński

Zobacz podobne

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.