Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak znaleźć skuteczną indywidualną terapię dla osoby ze spektrum autyzmu?

Treść wrażliwa
Dzień dobry! Jako osoba ze spektrum autyzmu, w związku z moimi różnymi problemami i myślami, z którymi sobie nie radzę, przeogromną liczbą nie przerobionych wspomnień, o których nie będę się rozpisywał, bezpośrednio próbą targnięcia się (6 miesięcy temu) (obecnie nie mam myśli, planów samobójczych itp.) wspólnie z moim rodzicem szukamy terapii w okolicy. Problem jest taki, że większość z tych poradni do których dzwoniliśmy (listę podali psycholodzy/pedagodzy szkolni) nie odebrała lub jest dla osób dorosłych. Tylko w jednym miejscu dostaliśmy się, ale jest to terapia grupowa od uzależnień (nie uważam się za osobę uzależnioną). Najbardziej zależałoby mi na indywidualnej (nie grupowej jak we wcześniejszym przykładzie) terapii np. CBT, psychodynamiczna, integracyjna, po to, bym mógł bardziej zrozumieć siebie, ale też i wygadać się z tego, co się piętrzy w mojej głowie. Chciałbym więc się spytać o to jak szukać terapii oraz co zrobić żeby szukanie terapii oraz sama w sobie terapia, były skuteczne? Miłego dnia! 17131
Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Nie wiem z jakich okolic Pan pisze, ale raczej wszędzie jest dostęp do specjalistów, tylko że często w prywatnych gabinetach lub online. Inna sprawa ,że pedagodzy czy psycholodzy nie prowadzą stricte terapii ale pracują w zakresach pomocowych i diagnostycznych. Istnieją także telefony zaufania gdzie można zadzwonić i porozmawiać bezpłatnie i anonimowo.  

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Renata Mazurowska

Renata Mazurowska

Dzień dobry. Sama terapia, terapeuta ani nawet wybrany nurt nie zapewnia skutecznej terapii - pacjent/klient jest także współautorem pożądanej zmiany. Ponadto ten sam terapeuta dla jednej osoby będzie bardzo odpowiedni - nawiążą sojusz terapeutyczny, ustalą cele, będą otwarcie rozmawiać o trudnościach w terapii, a innej osobie może się wydać mało skuteczny. Proszę szukać i zdać się na intuicję, ale zapytać, czy terapeuta ukończył czteroletnie szkolenie psychoterapeutyczne i czy odbył własną psychoterapię. To może być ważna wskazówka. Pozdrawiam i życzę powodzenia, RM 
Eliza Śliwińska

Eliza Śliwińska

Dzień dobry,

cieszę, że wspólnie z rodzicem poszukują Państwo specjalistycznego wsparcia. Nie znam miejsca zamieszkania, dlatego nie mogę wskazać konkretnych placówek. Zachęcam do poszukania fundacji oraz ośrodków terapeutycznych specjalizujących się we wsparciu osób w spektrum autyzmu. 

Przykładami takich organizacji są Fundacja SYNAPSIS, Centrum CBT oraz Fundacja ALEKlasa. Najlepiej jednak poszukać placówek działających w pobliżu miejsca zamieszkania, które oferują pomoc osobom z diagnozą neuroróżnorodności.

Na stronie „Autyzm po ludzku” (https://www.autyzmpoludzku.pl/) znajdują się numery telefonów wsparcia. Warto skontaktować się z konsultantami, aby uzyskać bieżącą pomoc oraz informacje o lokalnych placówkach oferujących długoterminowe wsparcie.

Fundacja dla Dzieci i Dorosłych z Autyzmem SYNAPSIS prowadzi konsultacje mailowe oraz wsparcie telefoniczne. Na stronie internetowej tej Fundacji znajdują się aktualne dane kontaktowe, w tym adres e-mail i numery telefonów.

Można również skorzystać z ogólnopolskiej, bezpłatnej i anonimowej infolinii dla osób w spektrum autyzmu pod numerem 333 070 180, czynnej od poniedziałku do soboty w godzinach 10.00–18.00.

Pozdrawiam serdecznie

Eliza Śliwińska

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Jak powiedzieć psychoterapeucie, że nie chce kontynuować współpracy?
Uczęszczałam na psychoterapię, podczas wakacji że względu na moją i mojego psychologa mniejszą dostępność zrobiliśmy przerwę. Była dla mnie czasem przemyśleń. Czuję że powrót na nią z tym psychologiem nie ma większego sensu. Nie czułam za bardzo nici porozumienia z tym specjalistą i tego żeby coś zmieniała. Dużą wagę w planowaniu zakończenia współpracy ma też aspekt finansowy, gdzie po prostu nie mogę sobie finansowo pozwolić na koszt terapii. W jaki sposób najlepiej przekazać specjaliście że nie chce kontynuować współpracy z nim? Jakich słów użyć żeby zrozumiał j nie próbował na siłę namawiać mnie na dalszą współpracę?
Czy to normalne, że psychiatra uważa, że nic mi nie jest, pomimo wiedzy o moich niekończących się myślach samobójczych, samookaleczaniem się, atakami lękowymi i problemami z odżywianiem?
Czy to normalne, że psychiatra uważa, że nic mi nie jest, pomimo wiedzy o moich niekończących się myślach samobójczych, samookaleczaniem się, atakami lękowymi i problemami z odżywianiem? Po ponad roku chodzenia do tego psychiatry w końcu dostałam odpowiedź na moje pytanie o moją diagnozę (wcześniej zawsze unikał odpowiedzi na to pytanie). Według tej osoby mam jedynie zaburzenia snu, więc wszystkie leki, które brałam miały pomóc tylko na to, bo wszystko ze mną jest okej. Nie ukrywam, że to zabolało nie tylko moją studencką kieszeń, bo poczułam się jakbym nie tylko zmarnowała naprawdę ogromną sumę pieniędzy na same leki (które i tak nie działały nawet na ten sen), ale też i w środku zabolało, bo wtedy zobaczyłam, że nawet psychiatra ma gdzieś moje problemy. Tłumaczył to tym, że jestem jeszcze młoda (22 lata) i nigdy nie płakałam podczas wizyty, więc świetnie muszę sobie radzić z emocjami, więc moje myśli samobójcze itp. same przejdą, jak dorosnę. Jeszcze coś mówił, że ma on doświadczenie na tym polu, bo ostatnio jest plaga osób młodych w jego gabinecie, które mówią mu mniej lub więcej to samo, co ja. Potem już nie wiem, co było dalej, bo mój mózg postanowił przejść w tryb "autopilota" ze względu na stres i inne złe emocje, które wtedy czułam (często mi się to zdarza, żeby uniknąć załamania nerwowego). Nie ukrywam, że nie chcę marnować pieniędzy, więc czy naprawdę muszę jakoś dożyć do 25 lat lub być po próbie samobójczej, żeby ktokolwiek wziąłby mnie i to co mówię na poważnie? Po jak długim czasie powinnam dostać diagnozę? Czy jest sens szukania pomocy, gdy wśród specjalistów istnieją takie poglądy na temat pokolenia młodych dorosłych?
Jakie psychiczne skutki poza depresją może wywołać hejt?
Do jakich skutków psychicznych poza depresją może prowadzić hejt?
Dla kogo będzie najlepsza terapia schematu?
Dla kogo będzie najlepsza terapia schematu?
Założenie kamizelki ratunkowej powoduje moje odprężenie i spokój. Nie umiem odpocząć bez niej - proszę o pomoc
Dzień dobry. Mam nietypowy sposób walki u mnie ze stresem i lękami, a mianowicie pomaga mi w tym noszenie kamizelki ratunkowej. Jak doszedłem do tego, że akurat to, a nie coś innego, mnie odpręża relaksuje? Dwa lata temu ze znajomymi wybraliśmy się na spływ kajakowy i tam pierwszy raz założyłem kamizelkę ratunkową, jak założyłem poczułem spokój , nawet, jak mieliśmy przerwę na jedzenie to na brzegu jej nie zdejmowałem, bo mówiłem, że chłodno jest . Około rok temu kupiłem własną kamizelkę . Z początku myślenie o niej uspokajało mnie , sporadycznie zakładałem w domu tak na 15-20 minut , czułem wtedy odprężenie spokój, czułem się bezpiecznie. Teraz od jakiś 4 miesięcy najlepiej bym jej nie zdejmował, ostatnio zdarzyło mi się w niej spać całą noc . Jak mam na sobie to czuje się odprężony , spokojny , moja głowa jasno wtedy myśli . Zaczyna mieć też to przerażać, no inaczej nie potrafię już odpoczywać .
kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!