Left ArrowWstecz

Złamałam postanowienie, by nie uprawiać już nigdy seksu. Mam ogromne wyrzuty sumienia, że zdradziłam swoje własne przekonania.

Dzień dobry. Kilka lat temu, po nieudanym związku, postanowiłam sobie, że nigdy więcej nie będę uprawiać seksu. Niestety na początku roku zaczęłam się spotykać z chłopakiem i on jednak na seks mnie namówił. Po kilku miesiącach znajomości zostawił mnie bez słowa wyjaśnienia. Męczy mnie teraz poczucie winy i zdrady swoich ideałów i przekonań odnośnie seksu. Mam wyrzuty sumienia, że dałam się na to namówić i straciłam czas na seks, a przecież mogłam w tym czasie robić coś sensownego. Nie wiem, jak sobie poradzić z tym głosem z tyłu głowy, który nazywa mnie zdrajcą i oszustem.
User Forum

Anonimowo

2 lata temu
Weronika Czyrny

Weronika Czyrny

Dzień dobry,
to może być trudny moment, kiedy dociera do nas, że zachowaliśmy się w jakiś sposób niezgodnie z naszymi przekonaniami czy wartościami. Poczucie winy o którym Pani wspomina, może wskazywać na to, że postąpiła Pani w jakiś sposób wbrew sobie, ale nie tylko- może być to też wskazówka dotycząca jakiejś sztywności naszych przekonań lub oznaka zniekształceń poznawczych ("powinnam","muszę", “nigdy, zawsze”). Warto byłoby się przyjrzeć temu tematowi nieco bardziej wnikliwie. Być może warto będzie popracować nad komunikowaniem i utrzymywaniem swoich granic, być może należy włożyć nieco wysiłku w “rozbrojenie” sztywnych przekonań, które nam już nie służą. 
Istnieje wiele technik poznawczo-behawioralnych dotyczących pracy z myślami, które mogą być skuteczne w radzeniu sobie z tym “głosem z tyłu głowy”, o którym Pani wspomina. 

Pozdrawiam
Weronika Czyrny

2 lata temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Poruszyła Pani tutaj dużo istotnych kwestii, które wymagają dodatkowych pytań:

-dlaczego po nieudanym związku postanowiła Pani, że nigdy więcej nie będzie uprawiać seksu? 

- co się wydarzyło, że w trakcie spotykania z innym mężczyzną zdecydowała się Pani jednak na seks? 

- jakie dokładnie ma Pani ideały i przekonania odnośnie seksu, o których wspomina w swojej wypowiedzi?

• - czemu Pani zdaniem seks, do którego doszło jest dla Pani stratą czasu? Wspomina Pani, że mogłaby w tym czasie robić coś sensownego, co by to mogło być? 

Serdecznie zapraszam do umówienia wizyty i wspólnego poszukiwania odpowiedzi na powyższe pytania. 

Pozdrawiam,

Justyna Karkus 

2 lata temu
Klaudia Fila

Klaudia Fila

Jak sama Pani wskazuje - to, co obecnie Pani przeżywa ma swój początek w poprzednim, nieudanym związku. Może warto byłoby przepracować tę przeszłą relację (być może traumatyczną), aby uporać się z aktualnymi trudnościami. Jeżeli ma Pani taką możliwość to zachęcam do podjęcia psychoterapii. 

Pozdrawiam, 

Klaudia Fila

2 lata temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku.
Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku. Nie ma osób ani cech u innych, które uważałabym za atrakcyjne. Nie wiem nawet, co właściwie to pojęcie oznacza. Nigdy nie podejmowałam żadnej aktywności seksualnej i nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek bym chciała. Moje podejście jest zapewne wynikiem molestowania w dzieciństwie oraz dużym przywiązywaniem wagi do możliwych konsekwencji, jakie niesie ze sobą współżycie (przede wszystkim chodzi mi o to, żeby podjąć świadomą decyzję o przyjściu na świat ewentualnego potomstwa oraz odpowiednio przygotować się do bycia rodzicem - zarówno fizycznie jak i emocjonalnie. Żadne zabezpieczenie nie daje 100% pewności, więc podejmowanie stosunków seksualnych bez gotowości na pojawienie się "wpadki" jest dla mnie zwyczajnie nieodpowiedzialne). Gdy tylko pomyślę, że miałabym kiedykolwiek pójść z kimś do łóżka, czuję obrzydzenie i myślę, jaki jest to żenujący i nieakceptowalny dla mnie poziom bliskości. Czy może to świadczyć o aseksualności, nieodkrytej demiseksualności czy jest to jednak w dużej mierze warunkowane moją, jeszcze, niecałkowicie przepracowaną traumą związaną z molestowaniem i poczuciem bycia niechcianym i gorszym dzieckiem?
W lipcu tego roku poroniłam. Jest to już 3 raz. Od tamtego momentu nie czuje potrzeby uprawiania seksu.
Dzień dobry, W lipcu tego roku poroniłam. Jest to już 3 raz. Od tamtego momentu nie czuje potrzeby uprawiania seksu. Nie wiem jak się przełamać. Co zrobić żeby libido wróciło?
Czy pierwszy okres w wieku 14 lat jest normalny? Wyjaśniamy, co to oznacza
Czy pierwszy okres w wieku 14 lat to dobrze i czy to normalne🤔.Nikt nic nie chce powiedzieć,wszyscy dowiesz się jak dorośniesz
Bardzo boję się pierwszego badania ginekologicznego. Nie wiem czy przekonam się, by pójść na wizytę. Proszę o pomoc
Dzień dobry. Mam taki delikatny problem który mnie męczy. Nigdy nie byłam u ginekologa. Mam 37 lat. Jestem dziewicą. Muszę się zbadać( ból podbrzusza) . Jestem osobą bardzo wrażliwą i emocjonalną. Nie jestem przyzwyczajona do tego, by ktoś obcy dotykał moich miejsc intymnych . Obecność ciała obcego w odbycie ( badanie przez odbyt, usg) będzie mnie denerwować i nie wiem czy dam radę to wytrzymać, i jak zareaguję będę się denerwować a jeszcze mam astmę i nadciśnienie. Wiem, że to tylko badanie, ale nie wiem czy dam radę tam wejść. Mam 9 października. Ginekologiem jest kobieta. Bliscy mi mówią, że takie badanie to nic strasznego. Dla nich może tak, ale mnie nie rozumieją. Dla lekarzy takie badanie to tylko rutyna, a ja będę to przeżywać. Nie wiem czy będzie delikatna . Chyba będę musiała jakieś leki na uspokojenie wziąć przed badaniem.
Czy orientacja seksualna może zmieniać się w czasie?
Czy orientacja seksualna jest stała w ciągu życia, czy może zmieniać się w czasie?
kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!