Złamałam postanowienie, by nie uprawiać już nigdy seksu. Mam ogromne wyrzuty sumienia, że zdradziłam swoje własne przekonania.
Anonimowo

Weronika Czyrny
Dzień dobry,
to może być trudny moment, kiedy dociera do nas, że zachowaliśmy się w jakiś sposób niezgodnie z naszymi przekonaniami czy wartościami. Poczucie winy o którym Pani wspomina, może wskazywać na to, że postąpiła Pani w jakiś sposób wbrew sobie, ale nie tylko- może być to też wskazówka dotycząca jakiejś sztywności naszych przekonań lub oznaka zniekształceń poznawczych ("powinnam","muszę", “nigdy, zawsze”). Warto byłoby się przyjrzeć temu tematowi nieco bardziej wnikliwie. Być może warto będzie popracować nad komunikowaniem i utrzymywaniem swoich granic, być może należy włożyć nieco wysiłku w “rozbrojenie” sztywnych przekonań, które nam już nie służą.
Istnieje wiele technik poznawczo-behawioralnych dotyczących pracy z myślami, które mogą być skuteczne w radzeniu sobie z tym “głosem z tyłu głowy”, o którym Pani wspomina.
Pozdrawiam
Weronika Czyrny

Justyna Czerniawska (Karkus)
Poruszyła Pani tutaj dużo istotnych kwestii, które wymagają dodatkowych pytań:
-dlaczego po nieudanym związku postanowiła Pani, że nigdy więcej nie będzie uprawiać seksu?
- co się wydarzyło, że w trakcie spotykania z innym mężczyzną zdecydowała się Pani jednak na seks?
- jakie dokładnie ma Pani ideały i przekonania odnośnie seksu, o których wspomina w swojej wypowiedzi?
- - czemu Pani zdaniem seks, do którego doszło jest dla Pani stratą czasu? Wspomina Pani, że mogłaby w tym czasie robić coś sensownego, co by to mogło być?
Serdecznie zapraszam do umówienia wizyty i wspólnego poszukiwania odpowiedzi na powyższe pytania.
Pozdrawiam,
Justyna Karkus

Klaudia Fila
Jak sama Pani wskazuje - to, co obecnie Pani przeżywa ma swój początek w poprzednim, nieudanym związku. Może warto byłoby przepracować tę przeszłą relację (być może traumatyczną), aby uporać się z aktualnymi trudnościami. Jeżeli ma Pani taką możliwość to zachęcam do podjęcia psychoterapii.
Pozdrawiam,
Klaudia Fila

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Temat dość kontrowersyjny na wielu forach, jakie miałam okazje czytać, mianowicie jest to temat masturbacji do treści internetowych w związku, która przez większość jest uznana za normalny ludzki przywilej i gdy się go nie akceptuje, to coś jest nie tak. I właśnie to ja stoję po tej stronie barykady „nie tak”, i jakkolwiek śmiesznie to brzmi - po prostu czuję się zdradzona, gorsza, mniej atrakcyjna od tego, co grzeje zza ekranu.
Temat zdrad jest w mojej rodzinie od pokoleń, i wraz z pracą na terapii dowiedziałam się, że to również ma ogromny wpływ na moje postrzeganie tego całego „normalnego świata”.
Tylko co dalej? Miliony wątków pojawia się w mojej głowie, czy zacząć robić to samo? Czy przystać i się przypodobać?
Uważam, że relacja zanika, gdy jedna strona jest zawsze zaspokojona i nie czuć na co dzień tej gry wstępnej, budującej się przez cały czas do momentu, gdy możemy oddać się przyjemności po obowiązkach. I sam temat tego, że jest to robione do innej osoby jest dla mnie potwornie bolesny..
Jestem załamana, gdyż po wielu rozmowach to wciąż się dzieje, i nie widzę nadziei na budowanie przyszłości, jeśli ma ona wyglądać w ten sposób…
Dzień dobry, jestem Agnieszka, mam 19 lat.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad regularnością swoich cykli, wynoszą między 29 a 35 dni. Niektóre źródła podają, że regularne to takie, które różnią się o 2-3 dni, inne, że tydzień, wg jeszcze innych mam za długie i już sama nie wiem jak jest
Facet przestał na mnie patrzeć jak na atrakcyjną kobietę po wizycie u Mężczyzny ginekologa. Spotykam się z pewnym chłopakiem od pół roku i było super. Dzieliśmy wspólne pasje, spędzaliśmy czas i zbliżaliśmy się do siebie. Czuję się przy nim dobrze i nie myślałam, że można spotkać takiego mężczyznę, który tak świetnie potrafi działać na samopoczucie i nastrój, a jednocześnie jest atrakcyjny, męski i inteligentny. Niestety, wszystko się zmieniło. Spóźniłam się na świętowanie jego sukcesu w pracy z powodu wizyty u ginekologa. Zapytał mnie, jak nazywa się doktor, do którego chodzę. Odpowiedziałam, że to mężczyzna i cyk, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, jego uczucia do mnie wyparowały. Niby wszystko jest ok, ale unika bliskości, nie angażuje uczuć, nawet patrzy na mnie inaczej. Jestem jak koleżanka. Spędza czas, dzieli pasje, ale nic więcej. Myślałam, że mu przejdzie, nie przeszło. Ja chciałam się angażować, zbliżyć; skończyło się paniczną ucieczką pod pozorem powrotu do pracy. Rozmawiałam na ten temat z psychologiem. Powiedział, że tak się może zdarzyć i zdarza, że to problem na styku świadomych uczuć i emocji. Wiem, że muszę dać czas i nie naciskać. Ale boję się, że po prostu zacznie widzieć tę atrakcyjność w innej kobiecie. Czy jest na to jakiś sposób?
Mam spory problem z lękiem przed intymnością i czuję, że to naprawdę odbija się na moich relacjach. Kiedy zaczynam czuć, że ktoś chce się do mnie zbliżyć – emocjonalnie czy fizycznie – pojawia się we mnie ogromny niepokój i automatyczna chęć wycofania się. To strasznie frustrujące, bo chciałabym mieć głębsze, bardziej autentyczne relacje, ale ten lęk wydaje się nie do pokonania.