Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Tania psychoterapia grupowa i grupa wsparcia w Krakowie na lęki i fobię społeczną – gdzie szukać?

Chciałabym pójść na psychoterapie grupową / grupę wsparcia / niskopłatną psychoterapię, ale trochę nie wiem jak szukać takiej pomocy. Czy mógłby ktoś doradzić co i jak? Miasto: Kraków, tematyka: lęki, fobia społeczna. Szukam głównie dlatego takiego rozwiązania, bo nie mam po prostu za dużo oszczędności.
Dorota Kuffel

Dorota Kuffel

Witaj

Nie jestem z Krakowa, ale tam kończyłam szkolenie terapeutyczne. Takie informacje o grupach lub niskoplatnych terapiach pojawiają ma np. na grupach fejsbukowych. Możesz odnaleźć taka grupę na fb i poszukać posta lub sam zapytać o taką możliwość. 

Powodzenia

Dorota

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Warto zacząć od poszukiwania w sieci takich grup, terapie niskopłatne także często oferują psychoterapeuci w trakcie certyfikacji, z Pani problemami polecam nurt poznawczo - behawioralny.

Marzena Tomczyk

Marzena Tomczyk

Dzień dobry. W sytuacji wskazania do podjęcia leczenia psychoterapeutycznego i ograniczeniach finansowych warto rozważyć skorzystanie z placówek, w których można podjąć leczenie finansowane z funduszy NFZ.

W każdym większym mieście są poradnie zdrowia psychicznego lub ośrodki psychoterapeutyczne oferujące psychoterapię zarówno w formie terapii grupowej, jak i indywidualnej. Także warto poszukać informacji.

Co prawda czas oczekiwania na miejsce może być dłuższy niż w prywatnym sektorze, jednakże w sytuacji 

konieczności uwzględnienia finansów może okazać się to dobrym rozwiązaniem. Powodzenia!

Weronika Trojan

Weronika Trojan

Dzień dobry, 

Terapie niskopłatne są często oferowane przez psychoterapeutów w trakcie szkolenia czy certyfikacji, wiele takich ofert można znaleźć na grupach facebookowych, wystarczy napisać post z pytaniem o taką możliwość. 

W Krakowie działają również Centra Zdrowia Psychicznego, które oferują krótkotrwałą pomoc wsparciową z psychologiem. 

Powodzenia!

Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry,

to, z czym Pani się mierzy, naprawdę może być bardzo obciążające i nie powinna Pani zostawać z tym sama. Warto poszukać bezpłatnego wsparcia np. w lokalnych punktach pomocy psychologicznej, ośrodkach interwencji kryzysowej, organizacjach wsparcia dla kobiet lub na telefonach wsparcia emocjonalnego (również anonimowych: https://www.gov.pl/web/zdrowie/pomoc-psychologiczna).

Na grupach na fb ogłaszają się psycholodzy, terapeuci, którzy mogą Pani zaoferować niskopłatne wsparcie. 

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria 

Karolina Kolwas

Karolina Kolwas

Dzień dobry,

Jeśli chodzi o psychoterapię grupową myślę, że warto zobaczyć ofertę Centrów Zdrowia Psychicznego w Krakowie, które działają na NFZ. W CZP często prowadzone są grupy psychoterapeutyczne w trybie ambulatoryjnym, czyli raz na tydzień. Jeśli zaś interesuje Panią bardziej intensywna forma psychoterapii grupowej na NFZ, to można poszukać w Krakowie Oddziału Dziennego Nerwicowego, gdzie psychoterapia grupowa odbywa się codziennie (z wyjątkiem weekendów). Dla doprecyzowania - na oddziale dziennym nerwicowym pacjenci uczestniczą w psychoterapii (zazwyczaj 3h zegarowe w ciągu dnia, z jedną lub dwoma przerwami), a następnie wracają do domu. Nie jest to całodobowe przebywanie w szpitalu.

Pozdrawiam serdecznie,

Karolina Kolwas

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Wstyd przed rozbieraniem się przy partnerze w świetle - czy to normalne i jak sobie z tym poradzić?
Czy jestem normalną jeśli mam 25 lat ale nie chce rozbierać się w świetle przed partnerem? Zamierzam pracować nad tym wstydem, ale powoli, a boje się że pomyśli że jestem dziwna.
Mam prawo jazdy, jednak boję się jeździć, popełniam przez to błędy.
Dzień dobry, mam mały problem - już od 5 lat mam prawo jazdy, ale nadal się boję jeździć i popełniam podstawowe błędy.
Zmagam się ze stanami lękowymi i mocno obniżonym nastrojem.
Dzień dobry, Zmagam się ze stanami lękowymi i mocno obniżonym nastrojem. Rozpoczynając terapię, zdałam sobie sprawę, że jestem przywiązana do tych problemów i traktuję je jako część mojej tożsamości. Z jednej strony chcę terapii, chcę sobie pomóc, bo jest mi bardzo trudno, a z drugiej mam mocną niechęć do zmiany. Przez to ciężko było mi ustalić cele terapeutyczne, i terapeutka cbt (zaznaczając, że nurt cbt jest ukierunkowany na cel) odmówiła mi terapii i poleciła szukać wsparcia u bardziej doświadczonej osoby zajmującej się również terapią schematów. Zastanawiam się, czy rzeczywiście cbt to nieodpowiedni nurt, czy terapeuta z większym doświadczeniem może jakoś dotrzeć do postawy mojego przywiązania do problemów i jako pierwszy cel terapii pracować ze mną nad tym? Czy takie przywiązanie do problemów/cierpienia to jakaś moja dziwna sprawa, czy problem powszechnie spotykany w gabinecie? Czy są tematy, które warto przemyśleć w tej sytuacji? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
Napady lęku, zamartwianie się, objawy fizyczne nerwowości. Co to może być?
Witam. Od jakiegoś czasu źle się czuję Martwię się o swoje zdrowie, że umrę, że coś mi się stanie, w nocy się budzę czasami z takim dziwnym niepokojem, nieraz zalewa mnie pot, po chwili mi zimno, często mam tak, że nie mogę wziąć pełnego wdechu i to też mnie stresuje. A wszystko zaczęło się od tego, jak się źle poczułam, zaczęłam się trząść i waliło mi serce.
Napadowe jedzenie. Panika z powodu braku kontroli i planu na jedzenie w kolejnych dniach.

Dzień dobry, od jakiegoś czasu na własną rękę staram się wyjść z napadów objadania. Były górki i dołki, ale mam wrażenie, że idę w dobrym kierunku. Za 4 dni jadę na wyjazd w góry z tatą (mój pomysł) i od 2 dni już panikuję, bo okrutnie boję się, że przez to, że nie mogę zaplanować sobie jedzenia, ale policzyć jego kcal zjem za mało (co wywoła napad)/zjem za dużo (co też go wywoła, bo mam tendencje do podejścia 'wystko, albo nic')/nie będę miała poczucia kontroli (a to już na 100% skończy się napadem). Chciałam tam sobie gotować, nawet na oko, ale tata powiedział, że to strata czasu i obiady będziemy jeść na mieście (nie jem mięsa, a na mieście zapominają o istnieniu białka robiąc wege jedzenie, więc będę szybko głodna). 

Co mogę zrobić, żeby ograniczyć możliwość wystąpienia napadu/przytycie oraz co zrobić, żeby nie panikować na samą myśl o braku poczucia kontroli i braku planu, bo aktualnie natrętnie myślę o tym przed snem starając się to wszystko zaplanować (aż nie mogę zasnać), a oprócz tego na samą myśl strasznie szybko bije mi serce, nieświadomie wstrzymuje oddech/biorę je plytkie i trzęsą mi się ręce. 

Z tatą o tym nie porozmawiam, bo jedyne co to będzie się martwił i ślęczał nade mną odnośnie jedzenia (jem teraz x kcal, bo redukcja - x kcal, i trenuje 5/6 x tygodniowo siłowo) opcjonalnie wyślę mnie do psychologa, a mam z nimi słabe doświadczenia. Mam 21 lat.

toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.