Left ArrowWstecz

TW- myśli samobójcze. Jak radzić sobie z natrętnymi myślami o śmierci?

TW; myśli samobójcze

Już od dłuższego czasu mam myśli typu “zabije się”. 

Przypomnę sobie coś, coś się stanie i już ta myśl nawraca. 

Nie mam bladego pojęcia co z tym zrobić, a nie chcę nikomu mówić, bo narobię sobie tylko problemy, gdyż, tak mam natrętne myśli o śmierci, jednak nie tendencję.

User Forum

Anonimowo

7 miesięcy temu
Martyna Jarosz

Martyna Jarosz

Dzień dobry!

Twoje myśli są poważnym sygnałem, że potrzebujesz wsparcia. Zalecam, abyś jak najszybciej skontaktował(a) się z psychologiem i psychiatrą. Profesjonalna pomoc może dostarczyć Ci narzędzi do radzenia sobie z natrętnymi myślami i poprawić Twoje samopoczucie. Pamiętaj, że szukanie pomocy to oznaka siły, a nie słabości. 
Dbaj o siebie.

Pozdrawiam,
Martyna Jarosz - psycholog

7 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Piotr Wesołowski

Piotr Wesołowski

Myśli samobójcze mogą mieć różne podłoże, dlatego warto skonsultować je ze specjalistą – psychologiem lub psychiatrą. 

Nie wiem, w jakim jesteś wieku, jednak w każdej sytuacji kryzysowej możesz zadzwonić pod numer 800 70 2222

To całodobowa i bezpłatna linia wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego. Innym miejscem, gdzie można uzyskać pomoc, są Ośrodki Interwencji Kryzysowej działające przy MOPS-ach i GOPS-ach.

Rozumiem również Twoje obawy przed narobieniem sobie problemów, jednak chcę Cię zapewnić, że w tych miejscach otrzymasz wsparcie i opiekę, które pomogą Ci poradzić sobie z trudną sytuacją.

mniej niż godzinę temu
Katarzyna Kubińska

Katarzyna Kubińska

Zgadzam się, że nie warto ignorować tego, że pojawiają się takie myśli i szukać profesjonalnego wsparcia. W stanie silnych emocji, kryzysu czy depresji czasem nachodzą nas myśli, które są poza naszą kontrolą, jeszcze bardziej nakręcają złe samopoczucie, silne emocje albo poczucie przytłoczenia, beznadziei. Zawężają nasze pole widzenia na sytuację, zaczyna nam się wydawać totalnie bez wyjścia, czarno - biała i robi się niebezpiecznie. Osoby pracujące na infoliniach kryzysowych znają ten stan, nie oceniają, wiedzą, jak wspierać osoby w kryzysie.

Jednak taka rozmowa, chociaż czasem ratuje życie, to jest pierwszym krokiem do walki o siebie. Zachęcam do współpracy minimum z psychologiem, który pomoże lepiej ocenić sytuację i przekazać dalsze rekomendacje. Być może potrzebna będzie wizyta u psychiatry, czego również nie należy się bać. Każdy specjalista powinien przeprowadzić pogłębiony, empatyczny wywiad, który ustali przyczyny tych myśli i nakieruje na dalszy plan działania. 

Zupełnie doraźnie, jeśli otrzymanie pomocy jest w toku, możesz próbować dystansować się od myśli, przekierowywać uwagę na zewnątrz - próbować zająć się czymś interesującym, porozmawiać z kimś zaufanym. Osoby z zewnątrz mogą nie rozumieć, co się dzieje, ale sama rozmowa z kimś bliskim na inny temat może chwilowo pomóc Ci rozładować emocje.

7 miesięcy temu
Justyna Czerniawska (Karkus)

Justyna Czerniawska (Karkus)

Dzień dobry,

pojawiające się myśli samobójcze są sygnałem, że potrzebujesz pomocy i wsparcia specjalisty. Zachęcam do kontaktu ze specjalistą (lekarzem psychiatrą lub psychoterapeutą). 

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Czerniawska - psycholog, psychoterapeuta 

7 miesięcy temu
kryzys

Czy doświadczasz kryzysu psychicznego?

Zobacz podobne

TW. Myśli samobójcze. Psychoterapeuci, nie wprost, ale w sposób subtelny, obwiniają mnie o swój stan
Mam myśli samobójcze. Psychoterapeuci, nie wprost, ale w sposób subtelny, obwiniają mnie o swój stan, że to ja sama się do tego doprowadziłam. Napisałam nawet list pożegnalny i zapytałam w nim retorycznie terapeutów, czy pocieszyliby mojego jedynego krewnego po mojej śmierci. Żeby wiedzieli, jak to jest, być obwinianym. Nie, skądże, pewnie się dobrze bawią za pieniądze, jakie im dałam.
Myśli samobójcze. Wsparcie i kroki działania.

Witam. Mam myśli samobójcze.

Dlaczego moje myśli samobójcze nie mijają?

Mam myśli samobójcze i one ciągle trwają, nie mijają, co pewien czas wracają. Przyczyną ich są nierozwiązane problemy natury sytuacyjnej. Wszyscy, dosłownie wszyscy piszą, że kryzys to stan przejściowy, który zawsze mija. Dlaczego więc w moim przypadku nie mija? Czy ja w sposób nieświadomy sztucznie podtrzymują moje problemy, czy o co chodzi?

Ciągle myślenie o śmierci - jak sobie z tym poradzić?
Bardzo męczy mnie to że od jakiegoś czasu wróciły do mnie myśli o śmierci, wieczorami gdy kładę się spać odrazu w głowie mam milion myśli co jeśli zostało mi już nie dużo czasu? Jak będzie wyglądała śmierć? Bardzo się tego boję, mam 22 lata a zaczynam obsesyjnie o tym myśleć zabiera mi to cała przyjemność z życia. Co mogę zrobić? Kierowanie myśli na inny tor nie pomaga. Jedynie co trochę pomaga to włączanie do snu YT i słuchanie czegoś, ale nie zawsze, zazwyczaj po prostu o tym myślę płacze i zasypiam...
Jak radzić sobie z myślami po samobójstwie bliskiej osoby i czy mogą całkowicie minąć?

Witam, Po śmierci kuzyna minęło już 3 miesiące, który popełnił samobójstwo. Mam takie myśli, które przychodzą codziennie. Myśli typu; czy mnie może to spotkać? Jak widzę przedmioty z tym związane, to unikam. Po prostu człowiek obawia się i boi się takiej śmierci. Byłam u psychologa i.pokazał mi techniki jak sobie radzić z nimi. Najważniejsza jest akceptacja, by one minęły. Pytanie, czy istnieje szansa, że te myśli całkowicie miną tak, aby człowiek się nie musiał stresować i zadręczać?

Depression Hero

Depresja – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe – poznaj objawy, metody leczenia i sposoby wsparcia chorych. Pamiętaj, depresję można skutecznie leczyć!