Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Myśli samobójcze. Wsparcie i kroki działania.

Witam. Mam myśli samobójcze.

Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Dzień dobry Pani Edyto,

Bardzo mi przykro, że zmaga się Pani z tak trudnymi myślami. Proszę pamiętać, że nie jest Pani sama i pomoc jest dostępna. Ważne jest, aby teraz nie pozostawała Pani z tym sama – proszę skontaktować się z kimś bliskim, komu Pani ufa, lub z profesjonalistą, takim jak psycholog, psychoterapeuta czy psychiatra.

W Polsce dostępne są darmowe infolinie wsparcia, takie jak:
- Centrum Wsparcia dla Osób w Kryzysie Emocjonalnym: 800 70 2222 (czynne całą dobę)
- Telefon Zaufania dla Dorosłych: 116 123 (czynny codziennie od 14:00 do 22:00)

Proszę spróbować sięgnąć po tę pomoc – rozmowa może być pierwszym krokiem w stronę ulgi. Pani życie i emocje są ważne, a trudne chwile, choć bardzo bolesne, mogą być przejściowe. 

Proszę dać sobie szansę na wsparcie!

Anastazja Zawiślak

1 rok temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Katarzyna Waszak

Katarzyna Waszak

Dzień dobry!

To bardzo ważny Pani zasób, że szuka pomocy w kryzysie. Natrętne myśli samobójcze są uciążliwe, utrudniają funkcjonowanie. Zachęcam do zgłoszenia się do psychiatry, poszukania wsparcia psychoterapeuty bądź psychologa, skorzystania z telefonu zaufania. Ważna jest w takich sytuacjach sieć wsparcia - rodzina, znajomi. Kryzysy mijają. Proszę sobie przypomnieć, dzięki jakim swoim zasobom, działaniom poradziła sobie Pani w innych trudnych sytuacjach. Może będzie Pani mogła skorzystać z tego również teraz. 

Pozdrawiam serdecznie 

1 rok temu

Zobacz podobne

Cześć, gdzie mogę dostać pomoc, nie telefon, chciałabym pisać?
Cześć, gdzie mogę dostać pomoc, nie telefon, chciałabym pisać? Potrzebuję pomocy, moje myśli samobójcze powracają. Życie to tylko egzystencja dla mnie. Chodzę na terapię znowu, ale czuję się bardzo samotna, potrzebuję pomocy, rozmowy.
Czy jak powiem, że mam myśli samobójcze, to psychiatra może mnie wysłać na leczenie do zakładu psychiatrycznego?
Czy jak powiem, że mam myśli samobójcze, to psychiatra może mnie wysłać na leczenie do zakładu psychiatrycznego?
Kryzys suicydalny- proszę o pomoc
Miewam myśli samobójcze, jako jedyne wyjście z trudnej sytuacji ,walczę z tym, ale nieraz pocieszam się, że jak będzie tak ciężko dalej to mogę to zakończyć.
TW. Myśli samobójcze. Psychoterapeuci, nie wprost, ale w sposób subtelny, obwiniają mnie o swój stan
Mam myśli samobójcze. Psychoterapeuci, nie wprost, ale w sposób subtelny, obwiniają mnie o swój stan, że to ja sama się do tego doprowadziłam. Napisałam nawet list pożegnalny i zapytałam w nim retorycznie terapeutów, czy pocieszyliby mojego jedynego krewnego po mojej śmierci. Żeby wiedzieli, jak to jest, być obwinianym. Nie, skądże, pewnie się dobrze bawią za pieniądze, jakie im dałam.
Dlaczego moje myśli samobójcze nie mijają?

Mam myśli samobójcze i one ciągle trwają, nie mijają, co pewien czas wracają. Przyczyną ich są nierozwiązane problemy natury sytuacyjnej. Wszyscy, dosłownie wszyscy piszą, że kryzys to stan przejściowy, który zawsze mija. Dlaczego więc w moim przypadku nie mija? Czy ja w sposób nieświadomy sztucznie podtrzymują moje problemy, czy o co chodzi?

myśli samobójcze

Myśli samobójcze – przyczyny, rozpoznanie, pomoc

Myśli samobójcze to poważny problem dotykający wielu osób. Ważne jest rozpoznanie objawów i wiedza o sposobach radzenia sobie z nim. Jeśli Ty lub ktoś bliski zmaga się z takimi myślami, pamiętaj, że warto szukać pomocy!