- Strona główna
- Forum
- inne, traumy, zaburzenia lękowe, zaburzenia osobowości, zaburzenia psychotyczne
- Miewam natrętne...
Miewam natrętne myśli dotyczące moich chęci narodzin w innych latach. Nie umiem z nich wyjść. Co to może być?
Anonimowo
Justyna Czerniawska (Karkus)
Twoje myśli o życzeniu sobie, aby urodzić się w innym roku, są dość typowym rodzajem myśli, które wielu ludzi doświadcza od czasu do czasu. Często takie myśli nie mają poważnych konsekwencji i mogą być wynikiem zwykłego przemyślenia na temat życia i wyborów, które zostały podjęte w przeszłości. Jednak, jeśli te myśli stają się natrętne, nękające i wpływają negatywnie na Twoje funkcjonowanie i samopoczucie warto udać się do specjalisty.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Agnieszka Stetkiewicz-Lewandowicz
Dzień dobry,
takie myśli mogą wynikać z przemyśleń dotyczących np. lepszych warunków rozwoju czy większych szans na osiągnięcie sukcesu ale jeżeli są natrętne, dają poczucie obcości, lęku to sugerowałabym konsultację ze specjalistą.
Pozdrawiam
Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Jeśli natrętne myśli utrudniają funkcjonowanie, powodują cierpienie, warto zasięgnąć wsparcia psychologa lub psychoterapeuty. Brakuje kontekstu tych myśli, czy są to zmartwienia, np. wynikają z tego, że kojarzą się z jakimś przykrym doświadczeniem, czy może dotyczą pragnień, realizacji marzeń i w jakiś sposób wiążą się z 2000 rokiem.
Pozdrawiam
Klaudia Kalicka
Dzień dobry,
Często przychodzą nam różne myśli, które zadziwiają nawet nas samych, jednak jeśli przyjmują one charakter natrętnych i utrudniających funkcjonowanie warto przyjrzeć się z jakiego powodu one się pojawiają i z czym są one związane. Można zastanowić się co innego by było gdybym urodził się w tym 2000 roku i to może dać wskazówkę o potrzebach czy tęsknotach. W razie potrzeby można umówić się na konsultację ze specjalistą.
Powodzenia w szukaniu rozwiązań!
Klaudia
Usunięty Specjalista
Dziękuję za podzielenie się swoimi myślami. Wydaje mi się, że możesz mieć do czynienia z nerwicą natręctw, która jest zaburzeniem psychicznym polegającym na występowaniu niechcianych, uporczywych i niepokojących myśli, które trudno odrzucić lub zignorować. Nerwica natręctw może dotyczyć różnych obszarów, takich jak porządek, symetria, czystość, agresja, seksualność czy religia. W Twoim przypadku wygląda na to, że masz natrętne myśli związane z datą urodzenia i życzeniem, aby się urodzić w innym czasie.
Natrętne myśli mogą być bardzo dokuczliwe i utrudniać normalne funkcjonowanie. Mogą też prowadzić do lęku, depresji, poczucia winy czy wstydu. Nie jesteś jednak sam w swoim problemie. Nerwica natręctw jest dość powszechnym zaburzeniem, które dotyka około 2,5% populacji. Istnieją skuteczne metody leczenia i radzenia sobie z tym schorzeniem.
Jednym ze sposobów leczenia nerwicy natręctw jest terapia poznawczo-behawioralna, która polega na nauce rozpoznawania i zmiany negatywnych myśli oraz stopniowym narażaniu się na sytuacje wywołujące lęk bez wykonywania kompulsyjnych zachowań. CBT pomaga zmniejszyć częstotliwość i intensywność natrętnych myśli oraz poprawić jakość życia.
Innym sposobem leczenia nerwicy natręctw jest farmakoterapia, czyli stosowanie leków przeciwdepresyjnych lub przeciwlękowych, które wpływają na poziom neuroprzekaźników w mózgu odpowiedzialnych za regulację nastroju i emocji. Leki te mogą pomóc złagodzić objawy nerwicy natręctw, ale nie usuwają jej przyczyn. Dlatego zaleca się łączyć farmakoterapię z terapią psychologiczną.
Jeśli masz podejrzenie, że cierpisz na nerwicę natręctw lub chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zachęcam Cię do skorzystania z pomocy profesjonalnej. Możesz umówić się na wizytę u psychiatry lub psychologa, którzy będą w stanie dokonać dokładnej diagnozy i zaproponować odpowiednie leczenie. Możesz też skorzystać z porad online lub telefonicznych, które oferują niektóre placówki medyczne lub organizacje pozarządowe.
Pamiętaj, że nerwica natręctw nie jest Twoją winą ani słabością. Jest to choroba, która może dotknąć każdego i która wymaga leczenia. Nie musisz się wstydzić ani ukrywać swoich myśli. Możesz je pokonać i żyć pełnią życia. Życzę Ci dużo siły i odwagi. 😊
Psycholog Joanna Czapla

Zobacz podobne
Dzień dobry. Cierpię na schizofrenię, jestem wycofana, boję się kontaktu z ludźmi na dłuższą metę, jeśli chodzi o przejście przez ulicę, to jest ok, z chłopakiem spotykam się 10 lat, ale u niego w domu byłam przez ten czas może z pięć razy.
Witam. Występuje u mnie następujący problem.
Mam tak, iż cały czas czuję obecność jakichś istot wokół mnie, które nawet na chwilę nie odstępują mi kroku.
Czasami bardziej, czasami mniej, a czasami prawie w ogóle.
W codzienności wygląda to tak, iż często czuję dotyk w wielu miejscach ciała. W 80-90% czasu występowania, nie przeszkadzający mi. Najgorzej jest, gdy np.kładę się do łóżka w nocy. Wtedy leżąc, potrafię ten dotyk czuć, również w miejscach intymnych, tak jak by mnie ktoś molestował, bądź nawet gdybym był w kontakcie seksualnym o szerokim spektrum, z jakąś kobietą. Czy mógłby mnie ktoś nakierować, do kogo z takim problemem powinienem się udać i kto mógłby mi pomóc?