TW. Depresja, poczucie, że powoli umieram, halucynacje muzyczne.
Cyprian

Kamila Fidziukiewicz
Dzień dobry,
Dziękuję za podzielenie się Pana doświadczeniem. Z Pana opisu można wnioskować, że przechodzi Pan przez bolesny i obciążający czas. Mogę sobie wyobrazić, że jest Pan zaniepokojony o swoje życie. Wspomniane objawy są złożone i mają zarówno psychiczny i fizyczny charakter, które znacznie obniżają Pana jakość życia. W tak kryzysowej sytuacji konieczna byłaby jak najszybsza pomoc specjalistyczna. Może warto byłoby rozważyć spotkanie z psychiatrą? Wspominane poważne objawy jak halucynacje słuchowe i utrata wzroku wymagają konsultacji - nie jest to jasne, czy mają one podłoże psychiczne czy neurologiczne. Co więcej, rozmowa ze specjalistą może okazać się skutecznym podejściem do otrzymania niezbędnego wsparcia. Ważne, aby nie pozostawał Pan ze swoimi problemami sam w trudnym dla Pana czasie.
Pozdrawiam,
Kamila Fidziukiewicz

Aldona Słysz
Panie Cyprianie, zabrakło informacji czy stale leczy się Pan na depresję u specjalisty? Sugeruję wizytę kontrolną lub pierwszorazową u psychiatry, kontrolę laryngologa a następnie konsultację psychoterapeutyczną w nurcie poznawczo-behawioralnym. Dużo zdrowia!

Aleksandra Wincz
Dzień dobry,
Trwająca 20 lat depresja to z pewnością stan bardzo dokuczliwy i ograniczający. Pogorszenie, które opisuje Pan co do ostatniego roku, brzmi bardzo niepokojąco. Pyta Pan, co o tym myślimy. Myślę, że szczególnie w tym roku potrzebuje Pan pomocy, opieki, wsparcia. Na pewno niezbędne rozmowy/ regularnych rozmów z lekarzem psychiatrą. Być może dobrym pomysłem byłby też udział w zajęciach jakiegoś lokalnego Oddziału Dziennego. Mógłby Pan otrzymywać tak specjalistyczne wsparcie, jak i uczestniczyć w życiu grupy, budować nowe doświadczenia, otrzymywać i dawać wsparcie i zrozumienie innym członkom grupy.
Pozdrawiam serdecznie,
Aleksandra Wincz- Gajda
psycholog, psychoterapeuta

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologa