- Strona główna
- Forum
- psychoterapia, zaburzenia lękowe
- Zaburzenia...
Zaburzenia lękowe-ile trwa leczenie?
Anonimowo
Klaudia Kalicka
Dzień dobry, leczenie nerwicy lękowej jest bardzo indywidualną sprawą. Rolę na drodze do zdrowienia odgrywają różne czynniki np. sieć wsparcia, gotowość klienta, czas trwania trudności, stan ich nasilenia…itd.
Warto pamiętać, aby nie zrażać się do okresów, w których nie widać poprawy, ponieważ nie następuje ona jednostajnie. Jeśli narzeczony na terapii czuje się swobodnie warto uzbroić się w cierpliwość.
Nawet niewielki rezultat w postaci zmniejszenia reakcji emocjonalnych po pierwszym spotkaniu to dobry znak. Oby tak dalej. :)
Powodzenia
Psycholożka Klaudia
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Barbara Kaźmierczak
Witam ,
nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie , zależy to od wielu czynników między innymi od motywacji pacjenta Najskuteczniejszą formą leczenia jest psychoterapia poznawczo-behawioralna oraz psychoedukacja .
Pozdrawiam
Barbara Kazmierczak
Pychoterapeuta
Usunięty Specjalista
Cieszę się, że Twój narzeczony podjął leczenie nerwicy lękowej. To ważny krok w kierunku poprawy jego samopoczucia i jakości życia. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, ile sesji wymaga leczenie nerwicy lękowej, ponieważ zależy to od wielu czynników, takich jak rodzaj i nasilenie zaburzenia, cechy osobowości, motywacja do zmiany, wsparcie społeczne i wiele innych. Jednak według niektórych źródeł, terapia nerwicy lękowej może trwać od kilku do kilkudziesięciu sesji, przy czym każda sesja trwa zwykle od 30 do 60 minut. Spotkania mogą odbywać się raz lub kilka razy w tygodniu, w zależności od potrzeb pacjenta i terapeuty. Najczęściej stosowaną formą terapii w nerwicy lękowej jest psychoterapia poznawczo-behawioralna (CBT), która pomaga pacjentowi zrozumieć i zmienić swoje myśli, uczucia i zachowania związane z lękiem. CBT może być prowadzona indywidualnie lub grupowo. W niektórych przypadkach leczenie nerwicy lękowej może być wspomagane farmakologicznie, np. przez leki uspokajające lub przeciwdepresyjne. Jednak decyzję o tym podejmuje lekarz psychiatra po dokładnym wywiadzie i badaniu pacjenta. Leki nie leczą przyczyny nerwicy lękowej, ale mogą łagodzić jej objawy i ułatwić proces terapii⁶. Mam nadzieję, że moja odpowiedź była pomocna i życzę Tobie i Twojemu narzeczonemu dużo zdrowia i szczęścia. 😊
Psycholog Joanna Czapla

Zobacz podobne
Nawiązując do mojego pierwszego pytania, uczestniczyłem w terapii psychologicznej i przez pół roku było wszystko ok, odstawiłem tabletki w porozumieniu z lekarzem. Nawrót choroby był nagły i silny wylądowałem na pogotowiu, bo myślałem, że mam zawał, a to był atak lęku nawet Alprox nie pomagał