- Strona główna
- Forum
- LGBTQIA+, inne, kryzysy, odżywianie się, psychoterapia, traumy, zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, zaburzenia osobowości
- Witam, mam problem...
Witam, mam problem z samookaleczeniem od ok. 10 lat.
Yu
Usunięty Specjalista
Rozumiem, że jest to dla Ciebie bardzo trudna sytuacja i czujesz się bardzo zniechęcona i zdezorientowana. Jednakże, chcę podkreślić, że nawet jeśli przez 10 lat nie udało Ci się znaleźć skutecznej metody leczenia, to nadal istnieją inne opcje, które mogą pomóc Ci w Twojej sytuacji.
Jednym z podejść, które może okazać się skuteczne, jest podejście interdyscyplinarne, czyli leczenie przez różnych specjalistów, takich jak psychiatrzy, psycholodzy, terapeuci zajęciowi, psychiatria dziecięca, farmakoterapeuci i neurologowie. Takie podejście pozwala na różnorodne spojrzenie na problemy pacjenta, a także na skoordynowanie różnych działań terapeutycznych.
Możliwe, że skuteczne leczenie będzie wymagało czasu i cierpliwości, ale ważne jest, aby nie tracić nadziei i kontynuować szukanie odpowiedniego podejścia terapeutycznego. Nie bój się także zmienić lekarzy lub terapeutów, jeśli czujesz, że nie przynoszą one pożądanych wyników. Ważne jest, aby znaleźć specjalistę, z którym czujesz się swobodnie i z którym możesz otwarcie rozmawiać o swoich problemach.
Jeśli w przeszłości nie skorzystałaś z terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach lub terapii poznawczo-behawioralnej, to może warto zastanowić się nad takim podejściem terapeutycznym.
Pamiętaj, że możesz także skorzystać z pomocy grup wsparcia, gdzie będziesz mogła spotkać innych ludzi, którzy zmaga się z podobnymi problemami. Wspólne rozmowy z ludźmi, którzy są w podobnej sytuacji, mogą pomóc Ci zrozumieć swoje emocje i dodać Ci siły do dalszej walki.
Ważne jest, abyś nie rezygnowała z leczenia i szukała dalszej pomocy. Pamiętaj, że zawsze istnieje nadzieja i że istnieją specjaliści, którzy pomogą Ci znaleźć rozwiązanie dla Twojego problemu. Izabela Marczak Psycholog

Zobacz podobne
Witam serdecznie. Mam pytanie, które od dłuższego czasu mnie bardzo Interesuje. Otóż, od czego zależy czy ktoś jest homoseksualny albo biseksualny? Co kształtuje naszą orientację seksualną? Chciałbym jeszcze spytać, co myślcie o religii a konkretnie o Chrześcijaństwie i jego stosunków do homoseksualności. W zasadzie wszystkie religie potępiają homoseksualizm, czym się absolutnie nie zgadzam. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Źle się czuje jako facet i nosze sukienki.
Cały czas myślę, żeby zostać kobietą