Witam.Nazywam się Dawid mam 24 lata
Dawid

TwójPsycholog
Dzień dobry,
Nie pada z Pana strony konkretne pytanie, uznaje wiec, ze pomoc miałaby dotyczyć wszystkich obszarów życia i obszarów problemowych, które Pan wymienił.
Jest ich sporo, objawów, których Pan doświadczał i doświadcza również, które wyobrażam sobie ze znacznie utrudniają spokojne funkcjonowanie. Opisana sytuacja bezwzględnie kwalifikuje Pana do profesjonalnej psychoterapii, nie tylko terapii uzależnień. Dodam również, ze mityngi nie są terapią a jedynie grupą wsparcia. Sugeruję znalezienie psychoterapii na NFZ (np poradnia uzależnień lub PZP), gdzie terapie prowadzą psychoterapeuci po 4-letnim szkoleniu psychoterapeutycznym (lub psychoterapeutę prywatnie), którzy również pracują z uzależnieniem. Gdyby wskazał Pan miejscowość zamieszkania łatwiej byłoby pokierować w konkretne miejsce. Pozdrawiam

Marek Dudek
Dzień dobry,
Podjął Pan słuszną decyzję o zapisaniu się na psychoterapię. Nie będzie Pan sam z tymi rozterkami i trudnościami w Pana życiu. Pomoc, o którą Pan prosi, uzyska Pan na psychoterapii oraz u psychiatry. Życzę wytrwałości w procesie psychoterapii.
Marek Dudek

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Na czym polega monodrama w psychoterapii? Czy jeśli nie mam podstawowych umiejętności odgrywania ról, to ta monodrama ma sens? Brałam udział kilkukrotnie w improwizacji aktorskiej i odgrywaniu ról i cóż nie jest to coś, w czym się odnajduje. Mam problem z odegraniem najprostszych rzeczy, jak na przykład wstyd czy inne emocje. Nie wspominając o konkretnych gestach, czy sytacjach. Cokolwiek mam odegrać, nie umiem jej odegrać, nawet jeśli w czuje się w role. Lubię aktorstwo, ale nie czuje predyspozycji do tego. Mój terapeuta zachęca mnie, abym spróbowała z nim zrobić te monodrame. Ja z jednej strony bym chciała, bo uważam, że teatr jest super narzędziem do wyrażania i przeżywania emocji i nie tylko. Jednak uważam, że jednak powinno się mieć jakieś umiejętności aktorskie, aby efekty były. Jednak trzeba się w czuć, odegrać to, wejść w role. Nie mówię tu o byciu profesjonalnym, ale o takim normalnym, podstawowym poziomie, a ja nie czuje się dobra w tym i sprawia mi to trudność. Czy taka osoba faktycznie ma szanse coś z tej monodramy wynieść?
Moje małżeństwo od początku było chwiejące się i z czasem przemoc ze strony męża rozwinęła się na tyle, że z powodu zaburzeń zdrowia, co jakiś czas lądowałam, a to na SOR, a to u psychiatry. Szukałam też pomocy na początku w CIK, gdzie odbyliśmy mediacje, które zaproponował terapeuta. Nic to nie dało, Wg męża byłam osobą chorą psychicznie, pastwił się nade mną i ciągle się odgrażał. Z czasem zaczęła pojawiać się policja w domu i była wdrożona Niebieska Karta. W tym wszystkim dzieci były wychowywane. Ja nie pracowałam, bo tak mąż chciał.
On miał firmę i jest przedsiębiorcą. Obecnie córka i syn muszą leczyć się u psychiatry na nerwicę i lęki. Ja mam również zniszczone zdrowie. Co ja mam teraz zrobić?
Córka nie wychodzi z gabinetu terapeuty, ma nerwicę natręctw i lęki a od pewnego czasu również syn musi chodzić do Psychiatry. Mogę tylko do siebie mieć pretensje, że nie ochroniłam swoich dzieci. Chodzi mi po głowie pomysł, żeby byłego małżonka oddać w ręce Prokuratury za krzywdy wyrządzone.
Na rozprawie rozwodowej od Sędzi dowiedziałam się, że on mnie zgłosił, że jestem sprawcą przemocy, sprawa została umorzona, a ja nawet nie wiedziałam, że takie coś miało miejsce.
Jednak ten fakt nie ma dla mnie większego znaczenia.
Zdrowie dzieci jest ważniejsze. Córka ma naprawdę problemy.
Czy jest może gdzieś w Polsce inny rodzaj terapii, który byłby skuteczny? Z góry dziękuję za pomoc, będę wdzięczna za odpowiedź. Anna