Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Zmiana zgody na nagrywanie sesji terapeutycznych i usunięcie nagrań

Witam. Na początku terapii zgodziłem się na nagrywanie moich sesji przez terapeutę, czy mogę w każdej chwili zmienić tą decyzję i zażądać skasowania dotychczasowych nagrań, kopii tych nagrań? Jeśli tak to jaką mam pewność, że tak się stanie, czy może mi terapeuta to zagwarantować na piśmie?
User Forum

Anonimowo

1 miesiąc temu
Anna Kapelska

Anna Kapelska

Dzień dobry,

Tak, bez obaw. Zgodnie z RODO możesz w każdej chwili zmienić decyzję i odmówić nagrywania sesji. Możesz też złożyć prośbę o wykasowanie nagrań, a terapeuta powinien to uszanować - możesz poprosić o pisemne oświadczenie dotyczące usunięcia tych nagrań. 

Serdeczności, 

Psycholog Anna Kapelska

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Tak, możesz zmienić tę decyzję. Terapeuta powinien to uszanować. Masz pełne prawo poprosić o pisemne potwierdzenie, że nagrania zostały skasowane i że nie istnieją żadne kopie.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Bejmert

psycholog

1 miesiąc temu
Zuzanna Barełkowska-Wamberska

Dzień dobry,

W każdej chwili może Pan wycofać zgodę na nagrywanie sesji oraz zażądać usunięcia nagrań. Umożliwiają to przepisy RODO. Jeśli chodzi o zagwarantowanie usunięcia nagrań przez terapeutę, może Pan poprosić o pisemne potwierdzenie. Proszę pamiętać, że psychoterapeuci zobowiązani są do zachowania tajemnicy zawodowej. Oznacza to, że wszystkie informacje i nagrania są chronione prawnie i nie mogą być udostępniane osobom trzecim bez Pana zgody.

Psycholog

1 miesiąc temu
Tomasz Pisula

Tomasz Pisula

Dzień dobry,

tak, może Pan/Pani zmienić decyzje i zażądać skasowania nagranych sesji. Terapeuta to zawód zaufania społecznego, który cechuje się dojrzałym rozwojem moralnym, dlatego terapeuta powinien skasować sesje (nie wyobrażam sobie, że mógłby tego nie zrobić). Natomiast pismo z gwarancją zniszczenia nagrań od terapeuty jest już jego indywidualną decyzją - poprosić Pan/Pani oczywiście może.

Powodzenia,

Tomasz Pisula

Psycholog, psychoterapeuta 

1 miesiąc temu
Aleksandra Żochowska

Aleksandra Żochowska

Dzień dobry,

tak, jak najbardziej może Pan wycofać zgodę na nagrywanie sesji oraz poprosić o usunięcie wcześniejszych nagrań i ich kopii. Ma Pan do tego pełne prawo. Jeśli chodzi o pisemne potwierdzenie - proszę zapytać o to swojego terapeutę. Na pewno uda się znaleźć dogodne rozwiązanie.

Pozdrawiam serdecznie,

Aleksandra Żochowska

1 miesiąc temu
Ewa Puławska

Ewa Puławska

Dzień dobry,

Jak najbardziej w każdej chwili może Pan wycofać taką zgodę i zażądać usunięcia nagrań. Jeśli ma Pan takie życzenie - również otrzymać potwierdzenie na piśmie. To Pana proces terapeutyczny a psychoterapeuta jest zobowiązany do utrzymania tajemnicy zawodowej. 

Zachęcam do wniesienia tego na sesji i omówienia tematu ze swoim terapeutą

1 miesiąc temu
Piotr Kochowicz

Piotr Kochowicz

Dzień dobry,

osobiście również stosuję praktykę nagrywania sesji, oczywiście za zgodą Pacjenta. Zgodę można wycofać w każdym momencie. Także tak, może Pan poprosić o zaprzestanie nagrywania i ich usunięcia (to akurat gwarantuje RODO). Co do gwarancji na piśmie - terapeuta nie ma takiego obowiązku, ponieważ brak Pana zgody jest gwarancją samą w sobie.

Rodzi się jednak inne, bardzo ważne pytanie: co trudnego dzieje się w procesie terapeutycznym, że jest w Panu taka chęć/potrzeba i że pyta Pan o to tutaj, a nie terapeuty? Pytania, które Pan zadaje mówią też o braku lub utracie zaufania w terapii. Bardzo gorąco zachęcam do omówienia tego podczas sesji z terapeutą. To prawdopodobnie ważna część Pana terapii i jej omówienie jest konieczne i może być bardzo pomocne w procesie leczenia.

Pozdrawiam,

Piotr Kochowicz

1 miesiąc temu
Konstancja Szarek

Konstancja Szarek

Dzień dobry, 

w każdej chwili może Pan zmienić decyzję co do nagrywania sesji oraz poprosić o skasowanie wcześniejszych nagrań. Z mojego doświadczenia wynika, że takie nagrania na ogół są kasowane przez specjalistów zaraz po skorzystaniu z nich - np. w celach superwizyjnych.

Być może warto też przyjrzeć się, skąd zmiana Pana decyzji? Zachęcam do poruszenia tego tematu podczas sesji.

Pozdrawiam

Konstancja Szarek - psycholog, psychoterapeutka

1 miesiąc temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Czy powinnam się już na początku spytać psychoterapeutki czy jak moja sytuacja będzie tego wymagała to będę mogła mieć więcej spotkań?
Zaczęłam psychoterapię indywidualną na NFZ, jestem po 2 sesjach. Psychoterapeutka powiedziała mi, że będziemy miały 25 spotkań. Jednak na stronie ośrodka jest napisane, że psychoterapia na NFZ może trwać nawet do kilku lat, jeśli psychoterapeuta uzna, że jest to konieczne, mailowo koordynatorka ośrodka też tak mi napisała. Czy powinnam się już na początku spytać psychoterapeutki czy jak moja sytuacja będzie tego wymagała to będę mogła mieć więcej spotkań? Czy to za wcześnie?
2 lata temu zdiagnozowano u mnie chorobę nowotworową.
2 lata temu zdiagnozowano u mnie chorobę nowotworową. Wygrałem tak naprawdę na loterii, najlepiej leczący się nowotwór, 1 stadium, skończyło się jedynie na zabiegu. Natomiast od tego momentu mam wrażenie, że cały stres, lęk i problemy, które trzymałem w sobie i organizm radził sobie z nimi, nagle wypłynęły i skumulowało się to wszystko. Zacząłem mieć ataki paniki, 2 epizody depersonalizacji kilkuminutowe. Stwierdziłem, że potrzebuję pomocy psychoonkologa i psychiatry. Zacząłem brać leki, od pierwszego dnia poczułem kolosalna różnice, spokój, pełen oddech, który od dawna nie czułem. Poza tym chodziłem na psychoterapię, która też pomogła mi w funkcjonowaniu. Mija rok od tego wszystkiego i zaczęły mnie dopadać rzuty lękowo-depresyjne. Jest okres, w którym czuje się stabilnie, a potem przychodzi okres, w którym czuje się źle, nie dbam o higienę osobistą, nie wychodzę z domu. Być może leki są za słabe, bo jestem na najniższej dawce, na której praktycznie żaden z pacjentów mojej Pani doktor psychiatry nie jest, bo jest to dawka wprowadzająca, którą się stosuje przez dwa tygodnie, żeby przejść na standardową dawkę. Mam teraz taki problem. Prawdopodobnie będę przyjmował większą dawkę. Boję się, że nie zadziała, że nadal będę się słabo czuł i będę musiał szukać nowego, innego leku. Boję się tego, że nie znajdziemy odpowiedniego leku. Nie chce też do końca życia brać leków, chce sam radzić sobie ze swoim organizmem. Podobno te leki mają zwiększać serotoninę, denerwuje mnie to, że nie da się sprawdzić, ile tej serotoniny jest w organizmie, że nie ma w psychiatrii suchych faktów, to wszystko jest oparte na wywiadzie pacjenta. Nie rozumiem też tego, dlaczego skoro tak dobrze jest u mnie, nie mam nawrotów choroby, mam dobrą pracę, niech wróciłem do samopoczucia sprzed diagnozy nowotworu. Do stabilnego samopoczucia psychicznego nie pozwalają mi wrócić objawy somatyczne. Mianowicie zmęczenie, mam wrażenie, że czasami, gdy wychodzę na dwór, to czuje się jak w sytuacji, gdy jestem przeziębiony z gorączką, wyzdrowiałem i kolejnego dnia 1 raz wychodzę na dwór od tego przeziębienia. Nie wiem, jak sobie poradzić z tym wszystkim. Chce czuć się normalnie, nie chce mieć taki wzlotów i spadków nastroju.
Jak znaleźć szpital psychiatryczny z lekarzami dbającymi o pacjenta i terapią niefarmakologiczną?

Znajduje się obecnie w szpitalu psychiatrycznym "Zdroje" w Szczecinie. Warunki tutaj to patologia, jestem tu miesiąc i kompletnie nie ufam lekarzom. Czuję się pozostawiony całkiem sobie bez chęci z ich strony, aby mi pomóc. Zastanawiam się jaki szpital psychiatryczny w Polsce posiada lekarzy, którym zależy na pacjencie i posiada poza farmakoterapia też zwykła terapię. Mam zaburzenia osobowości, depresję i myśli samobójcze z próbą, która odbyła się na terenie szpitala.

Czuję ogromny lęk przed krzywdą. Boję się najbliższych, dźwięków, przeszłam przez traumatyczne wydarzenia. Co się dzieje?
Dzień dobry, w ostatnim czasie bardzo mocno nasilił się u mnie lęk, do takiego stopnia, że czasami odnoszę wrażenie, jakby najbliżsi mi ludzie (głównie rodzina) chcieli wyrządzić mi krzywdę. Od razu budzę się w nocy, gdy tylko usłyszę jakiś nawet najcichszy dźwięk. Często śpię z nożem w ręce, aby móc się choć drobinę uspokoić pomimo tego, że raczej nic mi nie grozi. Wszędzie doszukuję się drugiego dna i kompletnie nikomu nie ufam. Mam wrażenie, jakby obudziły się we mnie traumy przez to, że czasem jako mniejsze dziecko byłam ofiarą przemocy fizycznej oraz psychicznej ze strony najbliższych. Nie jestem jeszcze osobą pełnoletnią i zastanawiam się czy byłabym w stanie normalnie funkcjonować w przyszłości przez tak mocno nasilony lęk, z którym żyję każdego dnia i każdej nocy. A może jest to oznaka jakiejś choroby psychicznej? Występuje u mnie również wiele innych, niepokojących objawów, natomiast jest ich zbyt wiele, aby się tutaj rozpisywać.
Lęk przed oceną, poczucie zawstydzenia, powtarzające się negatywne scenariusze. Co robić, jak wygląda terapia?
Osobowość neurotyczna, jak z tym żyć? Problemem jest to, że już od wielu lat utrudnia mi to życie, codzienne funkcjonowanie. Dosłownie boje się wszystkiego, ciągle myślę o nieprzyjemnych sytuacjach, które mnie spotkały, rozpamiętuje sytuację sprzed kilku lat-co często psuje mi humor na cały dzień. Ciągle fantazjuje w mojej głowie, pojawiają się jakieś scenariusze przeróżnych sytuacji. Towarzyszy mi też lęk przed przyszłością. Przewiduje, wyobrażam dużo niepowodzeń. Czuje większość czasu zawstydzenie i skrępowanie. Nie umiem się wyluzować. Byłam niedawno z kuzynką i jej dzieckiem na placu zabaw, gdzie było pełno ludzi, ona wyszła na chwilę zapalić, ja zostałam sama z tym dzieckiem wśród tych ludzi. Od razu poczułam wielką panikę, zawstydzenie. Miałam wrażenie, że jestem obserwowana przez tych ludzi, źle oceniana. Boje się jak kiedyś miałabym ze swoim dzieckiem iść, np. do parku nie bojąc się opinii innych o mnie. Jak z tym walczyć? Jak wygląda terapia?
toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.