Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Ból brzucha i złe samopoczucie na studiach w innym mieście – czy to lęk przed rozłąką?

Moja dziewczyna studiuje w tygodniu w Opolu, w weekendy mieszkamy razem w Jastrzębiu Zdroju. Zawsze kiedy wyjeżdża do opola zaczyna się źle czuć, boli ją brzuch, kręci ją do toalety, ma złe samopoczucie. Jak jest ze mną w Jastrzębiu to nie ma problemów. Co może być przyczyną? Jest to może jakiś lęk przed rozłąką czy coś takiego?
User Forum

Anonimowo

7 godzin temu
Marcelina Lipa

Marcelina Lipa

Dzień dobry,

Widzę, że troszczy się Pan o swoją dziewczynę i chce zrozumieć, co może stać za jej samopoczuciem. To, co Pan opisuje (ból brzucha, częste wizyty w toalecie, pogorszenie samopoczucia pojawiające się przy wyjeździe) rzeczywiście może być związane z reakcją organizmu na stres lub napięcie. Ciało często sygnalizuje trudności szybciej, niż jesteśmy w stanie je sobie uświadomić.

Możliwych przyczyn może być kilka. Może to być np.:

- stres związany ze studiami, obowiązkami czy presją w tygodniu,

- napięcie związane ze zmianą miejsca i rytmu życia,

- trudność z rozłąką i poczuciem bezpieczeństwa, które ma przy Panu,

- ogólna skłonność organizmu do reagowania somatycznie na emocje,

- ale też kwestie stricte zdrowotne (np. problemy gastrologiczne), które warto wykluczyć.

Samo to, że w Jastrzębiu czuje się lepiej, a w Opolu gorzej, może sugerować, że ważny jest kontekst psychiczny i poczucie komfortu, ale nie da się tego ocenić jednoznacznie bez rozmowy z nią.

Najlepszym krokiem byłaby spokojna rozmowa z partnerką: jak ona sama to rozumie, z czym kojarzy jej się wyjazd, co przeżywa w tygodniu, czego jej wtedy najbardziej brakuje. Czasem osoba sama czuje, że  wynika ze stresu ale nie potrafi tego jednoznacznie nazwać.

Jeśli objawy są nasilone lub częste, warto też zachęcić ją do konsultacji lekarskiej, a jeśli medycznie wszystko będzie w porządku to warto rozważyć wsparcie psychologiczne.

Najważniejsze: nie musi to oznaczać czegoś poważnego, ale jest to sygnał, że organizm na coś reaguje i warto temu się przyjrzeć.

Pozdrawiam serdecznie, psycholog Marcelina Lipa 

3 godziny temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Karolina Grabka

Karolina Grabka

Dzień dobry :)

Jest to jak najbardziej możliwe, że jest to reakcja stresowa organizmu na wyjazd lub zmianę środowiska, ale w pierwszej kolejności warto sprawdzić zdrowie fizyczne, a dopiero potem szukać przyczyn emocjonalnych. 

Układ pokarmowy jest szczególnie wrażliwy na napięcie. U wielu osób stres, presja związana ze studiami, rozłąka z bliską osobą albo sama zmiana miejsca powodują objawy takie jak ból brzucha, biegunka czy złe samopoczucie. Jednocześnie nie warto od razu zakładać, że to problem o podłożu psychologicznym. Jeśli objawy pojawiają się regularnie, dobrze byłoby, aby partnerka skonsultowała się z lekarzem rodzinnym i ewentualnie wykonała podstawowe badania. To pozwala spokojnie wykluczyć przyczyny somatyczne i daje większą pewność, co dalej robić.

Jeśli badania będą prawidłowe, wtedy można rozważyć, czy wyjazd do Opola wiąże się z jakimś napięciem emocjonalnym, presją, tęsknotą lub przeciążeniem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Karolina Grabka

3 godziny temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

Nasilony lęk przy próbie wyjścia z domu. Jak sobie radzić do czasu wizyty u psychiatry?
Witam, męczę się z nerwicą lękowa, boje się wychodzić z domu, jedynie bezpiecznie czuje się właśnie w nim- lęk się nasila przy próbie wyjścia. Na czym polega taka terapia? Czy jest pomocna ? Czekam na wizytę u psychiatry na ten moment i nie do końca wiem jak sobie radzić i co robić, żeby normalnie funkcjonować 🥲
Po poprzednim związku nauczyłam się rozliczania za wszystko, po równo. To jest straszne, jak sobie radzić?
Boję się rozliczania mnie z zachowań w związku. Chodzi mi o to, że z poprzedniego związku jestem nauczona, że partnerzy w relacji powinni robić dla siebie rzeczy w równej ilości: chłopak zaprosił mnie gdzieś, ja musiałam zrobić to samo następnym razem, on zainicjował coś, ja musiałam zrobić to samo, on kupił mi coś o jakiejś wartości, ja musiałam kupić o podobnej. Osobiście twierdzę, że nie trzeba tak bardzo pilnować takiego równego podziału na każdym kroku, ale boję się, że w przyszłości ,jak ktoś coś dla mnie zrobi to będę miała potrzebę odwdzięczenia się lub będę czuć się niekomfortowo, że ktoś coś dla mnie robi. Albo co gorsza, będę żyć w strachu, że daje od siebie za mało i zaraz ktoś mi to wypomni.
Jak poradzić sobie z bezsennością?
Witam jak sobie poradzić z bezsennością po śmierci rodziców miesiąc po mc ... boje się spać że ktoś się ukrywa w mieszkaniu i zrobi nam krzywdę . Muszę mieć światła po oswiecane... wali mi serce ze strachu ... W październiku teraz będzie rok jak tata nie żyje a w listopadzie jak mama . Tata 57 lat , mama 49
Czy są jakieś badania na temat skuteczności spotkań online w fobii społecznej i osobowości unikającej?
Czy leczenie fobii społecznej albo osobowości unikającej u psychoterapeuty w formie wizyt przez kamerkę może być skuteczne? Ja mam jedną z tych przypadłości (psychiatrka jeszcze nie jest pewna diagnozy) i jedyna opcja jaką mam to psychoterapia indywidualna online na NFZ, bo nie mam pieniędzy na cotygodniowe dojazdy. Czy są jakieś badania na temat skuteczności spotkań online w fobii społecznej i osobowości unikającej?
11 kwietnia miałam pierwszą wizytę u psychiatry
11 kwietnia miałam pierwszą wizytę u psychiatry (prywatnie), zostały stwierdzone stany lękowo depresyjne i na tej samej wizycie otrzymałam lek Asentra (50mg) i Trazodone Neuraxpharm (50mg) i zalecenie pójścia na psychoterapię. Nie rozpoczęłam farmakoterapii ze względu na obawy, ponieważ lekarka zaznaczyła, że na początku farmakoterapii będzie gorzej, ponadto trochę przeraziło mnie to, że na pierwszej wizycie zostały przepisane leki. Ze względu na sytuację życiową (strata pracy, brak wsparcia ze strony bliskich) nie jestem w stanie podjąć psychoterapii (kwestie finansowe) ani chodzić na wizyty kontrolne do psychiatry. Czy przepisanie leków na pierwszej wizycie jest normalne? Co w takiej sytuacji życiowej powinnam i mogę zrobić?
zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.