Left ArrowWstecz

Czy moje objawy wskazują na schizofrenię? Diagnoza ZOK, zaburzeń osobowości i zespołu Aspergera

Dzień dobry, mam zdiagnozowane zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, zaburzenia osobowości, zespół Aspergera i Tiki. Ale nie wiem, czy te diagnozy są postawione prawidłowo. Generalnie to moje objawy to: uczucie, że inni przeciwko mnie spiskują, obserwują mnie, nagrywają mnie, widzenie różnych realistycznych rzeczy (twarz, ludzie, pies, przedmioty), słyszenie różnych głosów (szepty, komentowanie mnie, pukanie, dzwonienie), myśli i czynności natrętne, obniżony nastrój, częste uczucie lęku i stresu. Z tego co czytałem mogę mieć schizofrenie, ale nie wiem, czy ją mam. Bo lekarz ciągle wpisuję mi te same rozpoznania, mimo, że mówie mu o objawach. Czy mogą państwo mi coś powiedzieć/doradzić ?
Marta Lenarczyk

Marta Lenarczyk

Dzień dobry,

opisuje Pan szereg trudnych i niepokojących doświadczeń, dlatego rozumiem, że może Pan mieć wątpliwości dotyczące swojej diagnozy.

Na podstawie wpisu nie da się jednak rzetelnie ocenić, jakie rozpoznanie najlepiej wyjaśnia zgłaszane objawy. Opisuje Pan m.in. doświadczenia związane ze słyszeniem głosów, widzeniem postaci lub przedmiotów, których inni nie dostrzegają, a także poczuciem bycia obserwowanym. Są to objawy, które wymagają bezpośredniej konsultacji psychiatrycznej i dokładnej diagnostyki.

Warto pamiętać, że rozpoznanie nie zawsze zmienia się wraz z pojawieniem się nowych objawów. Czasami specjalista uznaje, że mieszczą się one w dotychczasowym obrazie klinicznym, a czasami wymagają pogłębienia diagnostyki. Jeśli ma Pan wątpliwości, warto zapytać lekarza wprost, jak rozumie zgłaszane przez Pana objawy i w jaki sposób uwzględnia je w diagnozie oraz leczeniu.

Jeżeli mimo rozmów nadal czuje Pan, że jego trudności nie są wystarczająco wyjaśnione, może Pan rozważyć konsultację u innego psychiatry w celu uzyskania drugiej opinii. Takie doświadczenia mogą mieć różne przyczyny, dlatego ich właściwa ocena wymaga osobistego badania i zebrania szerszego wywiadu.

Jeżeli objawy nasilają się lub zaczynają znacząco wpływać na codzienne funkcjonowanie, warto skontaktować się z lekarzem prowadzącym możliwie szybko.

Marta Lenarczyk

mniej niż godzinę temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry, Panie Mateuszu. 

Opisywane przez Pana objawy, takie jak poczucie śledzenia, słyszenie głosów czy widzenie postaci, są sygnałami alarmowymi, które wymagają dokładnego zbadania, ponieważ mogą wskazywać na inne spektrum zaburzeń niż te dotychczas zdiagnozowane. Rozumiem Pana niepokój i poczucie zagubienia, gdy czuje Pan, że lekarz prowadzący nie bierze w pełni pod uwagę tego, co zgłasza. Najlepszym i najbezpieczniejszym krokiem w tej sytuacji jest konsultacja u innego, niezależnego lekarza psychiatry w celu uzyskania tak zwanej drugiej opinii. Przygotuje Pan sobie na tę wizytę dokładną listę wszystkich objawów, najlepiej spisując je na kartce, aby niczego nie pominąć w gabinecie. Jeśli czuje Pan, że Pana bezpieczeństwo lub zdrowie są bezpośrednio zagrożone, proszę nie czekać na rutynową wizytę i zgłosić się do najbliższego szpitala psychiatrycznego lub na izbę przyjęć, gdzie otrzyma Pan natychmiastową i profesjonalną pomoc.

Z pozdrowieniami

Bożena Nagórska

5 dni temu
Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Witam Pana,

Warto potraktować bardzo poważnie fakt, że doświadcza Pan zarówno słyszenia głosów, jak i widzenia rzeczy, których inni nie widzą a także przekonania, że jest Pan obserwowany lub że inni spiskują przeciwko Panu. Takie objawy zdecydowanie zasługują na dokładną ocenę psychiatryczną.Jednocześnie na podstawie samego opisu w internecie nikt nie jest w stanie wiarygodnie potwierdzić ani wykluczyć schizofrenii czy innego zaburzenia. Różne trudności psychiczne mogą dawać częściowo podobne objawy, dlatego tak ważna jest bezpośrednia konsultacja ze specjalistą.Jeżeli ma Pan poczucie, że obecny lekarz nie odnosi się do wszystkich zgłaszanych przez Pana objawów, warto rozważyć konsultację u innego psychiatry i przedstawić mu pełny obraz sytuacji, najlepiej spisując wcześniej wszystkie niepokojące doświadczenia oraz moment, kiedy się pojawiły.Chciałabym też zapytać: czy te głosy i obrazy pojawiają się sporadycznie, czy zdarzają się regularnie i wpływają na Pana codzienne funkcjonowanie?

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

5 dni temu
Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry,

Przykro mi, że przeżywa Pan tak niepokojące objawy i ma Pan wątpliwości co do diagnoz. To, co Pan opisuje , zwłaszcza uczucie spiskowania, bycia obserwowanym, nagrywanym, omamy wzrokowe (twarz, pies, przedmioty) i słuchowe (głosy komentujące, pukanie) wykracza poza typowe objawy samego zespołu Aspergera, zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych czy tików.

Te objawy mogą sugerować  zaburzenia ze spektrum psychotycznego, w tym schizofrenię lub zaburzenia schizotypowe. Kluczowe jest to, że:
- Omamy (zwłaszcza słuchowe komentujące zachowanie) i urojenia (np. spiskowanie, bycie nagrywanym) nie są częścią zespołu Aspergera ani typowych zaburzeń lękowo-OKR.
- Zaburzenia osobowości (być może chodzi o zaburzenia osobowości z grupy A - np. schizotypowe?) mogą współwystępować z psychozą, ale nie tłumaczą w pełni halucynacji.

Co może Pan zrobić?

1. **Poszukać drugiej opinii psychiatrycznej -  najlepiej w poradni zdrowia psychicznego lub oddziale zaburzeń psychotycznych. Warto zebrać zapisy z poprzednich wizyt i wypisać na kartce wszystkie objawy (nawet te, które lekarz zdaje się pomijać).

2. Poprosić o diagnostykę różnicową w kierunku zaburzeń psychotycznych. Standardem jest wywiad (np. PANSS, MINI), a czasem badania neuroobrazowe lub EEG, aby wykluczyć inne przyczyny (np. guz, padaczka skroniowa).

3. Rozważyć leczenie  jeśli to psychoza, leki przeciwpsychotyczne (np. rysperydon, amisulpryd) mogą znacząco zmniejszyć omamy i urojenia, a także lęk i nastrój. Obecne leki (jeśli Pan je bierze) mogą być nieskuteczne, bo celują głównie w objawy OCD/tiki.

4. Nie bagatelizować objawów i proszę nie czekać, jeśli nasila się dezorganizacja myślenia lub pojawiają się nakazy głosów. W razie potrzeby można zgłosić się na Szpitalny Oddział Ratunkowy z opisem objawów psychotycznych.
To nie musi być schizofrenia. możliwe jest też zaburzenie schizoafektywne, schizotypowe, psychoza krótkotrwała lub związana z silnym stresem. Ale żaden z wymienionych przez Pana lekarza wcześniejszych stanów nie wyjaśnia słyszenia głosów komentujących Pana i widzenia realistycznych rzeczy, których nie ma.
Lekarz, który nie zmienia diagnozy mimo zgłaszania omamów i urojeń, albo nie słyszy Pana, albo zakłada, że to tylko objawy „obsesyjne” lub autystyczne (co jest mało prawdopodobne). Najlepszym wyjściem jest konsultacja u innego psychiatry, najlepiej z doświadczeniem w psychozach . Może Pan też poprosić psychologa lub terapeutę o pomoc w opisaniu objawów przed wizytą.

5 dni temu

Zobacz podobne

Często rozmawiam z kimś w głowie, zmieniam mimikę, gestykuluję, jednak zdając sobie z tego sprawę, nie bardzo pamiętam o czym i z kim?
Zastanawiam się, czy to normalne. Często zdarza mi się, że nagle zdaję sobie sprawę, że rozmawiam z kimś w głowie, bo wypowiadam jakieś słowa i to jakby wybudza mnie z, no właśnie, normalnego zachowania, czy jednak może to być objaw jakiegoś zaburzenia? Jak zdam sobie sprawę, że z kimś rozmawiam, to przypominam sobie, że gestykulowalam, zmieniałam mimikę twarzy, jakby zewnętrznie prowadziłam całą rozmowę, ale działa się ona tylko w mojej głowie. Zazwyczaj opowiadam komuś coś, może prowadzimy konwersacje, opowiadam żarty, uśmiecham się. Znam tych ludzi na żywo. Nie zawsze pamiętam dokładnie, o czym rozmawialiśmy i ile to trwało, ale sądzę, że nie dłużej niż półgodziny. Zdarza mi się to jak jestem sama, ale czasem też w tramwaju, na spacerze, etc. Czy to dziwne?
Nagły przypływ energii, miliard pomysłów i euforia: co się dzieje z moim umysłem?
Mam tak, że nagle BUM, energia z kosmosu, zero snu, zero zmęczenia, miliard pomysłów naraz, i WSZYSTKO wydaje się genialne? Słowa lecą szybciej niż mogę je wypowiedzieć, myśli skaczą jak szalone, robię listę rzeczy do zrobienia i nagle… kurczę, ja to wszystko zrobię, i to TERAZ! Bo jak nie teraz, to kiedy? Kupuję rzeczy, których nie potrzebuję, gadam do ludzi, których ledwo znam, bo przecież muszę im coś powiedzieć, coś WAŻNEGO! I to jest niesamowite, totalna euforia, aż nagle… stop. Jakby ktoś wyciągnął wtyczkę. Nagle patrzę na chaos, który zostawiłem, na wiadomości, które wysłałem, na rzeczy, które kupiłem, i… co ja najlepszego zrobiłem?
Czy ktośmoże słyszeć nasze myśli?
Dzień dobry mam takie małe pytanko czy ktoś może słyszeć nasze myśli?
Mieszkam z matką. Podejrzewam, że ma problemy psychologiczne
Mieszkam z matką. Podejrzewam, że ma problemy psychologiczne, tj jest trudną osobą.
Choruję na schizofrenię paranoidalną i boję się opuścić ośrodek leczenia.

Witam, jestem mężczyzną lat 23 chorującym na schizofrenię paranoidalną i borykam się z problemem, albowiem od jakiegoś czasu boję się wyjść samemu z ośrodka, w którym aktualnie przebywam z powodu właśnie tych leków. Lęki to m.in strach przed zabiciem, porwaniem przez obcych ludzi, nie wiem jak mam z tym walczyć, lekarz mi tutaj mówi, że to tylko w mojej głowie, ale ja sam nie do końca wierzę, że to tylko choroba, bardziej myślę że naprawdę chcą mi coś zrobić. Macie jakieś porady co zrobić?

zdrada

Zdrada – przyczyny, skutki i jak sobie z nią radzić?

Zdrada to głębokie naruszenie zaufania w związku, występujące w formie fizycznej lub emocjonalnej. Powoduje trwałe rany psychiczne u obu partnerów. Analizujemy przyczyny zdrad, ich konsekwencje oraz metody odbudowy relacji po takim doświadczeniu.