- Strona główna
- Forum
- psychoterapia
- Czy terapeuta...
Czy terapeuta powinien regularnie odwoływać sesje i zmieniać grafik?
Anonimowo
Justyna Bejmert
Dzień dobry. To bardzo ważne, że o tym piszesz i zupełnie rozumiem, że możesz czuć się lekceważony i osamotniony w trudnych dla siebie momentach. Częste odwoływanie sesji bez wyjaśnień, zapominanie o spotkaniach nie jest profesjonalne i narusza zasady etyki, a przede wszystkim zaburza poczucie bezpieczeństwa. Masz prawo oczekiwać stałych terminów i jasnych zasad. Jeśli mimo rozmów nic się nie zmienia, rozważ zmianę psychoterapeuty. Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Bejmert
psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Marcin Kuszyński
Dzień dobry,
Podstawą psychoterapii jest relacja, w której osoba zgłaszająca się po pomoc czuje się bezpiecznie. Nie mam pewności, natomiast wydaje mi się, że w opisywanej sprawie warto zaznajomić się z Kodeksem etycznym psychologa lub psychoterapeuty, czy kodeksem stowarzyszenia do którego należy dany psychoterapeuta. Niezależnie, zachęcam aby sprawdzić ze sobą - bo tutaj słyszę bogactwo emocjonalne i kontakt ze sobą, na ile spotkania odpowiadają Pana/Pani potrzebom.
Pozdrawiam serdecznie,
Marcin Kuszyński
Psycholog,. certyfikowany terapeuta TSR, psychoterapeuta w procesie certyfikacji
Klaudia Dynur
Dzień dobry,
to ważne, że się tym Pan podzielił. W terapii bardzo istotna jest bezpieczna relacja oraz pewna jej przewidywalność. Ma Pan prawo oczekiwać stałych terminów i jasnych zasad, dlatego zachęcałabym do otwartego wyrażenia swoich odczuć w kontakcie z terapeutką. Jeśli nic się nie zmieni, być może warto rozważyć zmianę specjalisty na takiego, który będzie bardziej odpowiadał Pana potrzebom.
Pozdrawiam serdecznie
Klaudia Dynur
Psycholog, seksuolog w trakcie szkolenia
Daria Składanowska
Dzień dobry,
dziękuję za opisanie tej sytuacji. Zmiany w częstotliwości i odwoływanie sesji, zwłaszcza bez jasnego wyjaśnienia, mogą budzić niepokój i naruszać poczucie bezpieczeństwa w relacji terapeutycznej. Opisywane przez Pana/Panią emocje, napięcie, brak zaufania, poczucie odrzucenia i nieważności są zrozumiałe w tym kontekście i istotne klinicznie. Relacja terapeutyczna powinna być przestrzenią przewidywalną i opartą na zaufaniu. Warto poszukać innych rozwiązać tj. otwarcie komunikować terapeutce swoje obawy, a w razie dalszych trudności spróbować umówić się do innego specjalisty. Życzę wszyskiego dobrego :)
Pozdrawiam,
Składanowska Daria
Anna Kapelska
Dzień dobry,
W terapii psychodynamicznej ważna jest stałość spotkań; ważne jest również, żeby czuł się Pan bezpiecznie w relacji. Każdemu może się zdarzyć odwołanie spotkania / wypadek losowy , jednak jeśli te sytuacje powtarzają się, tak jak to Pan opisuje, to rzeczywiście mogą wpływać na to, jak odbiera Pan proces terapeutyczny i zaangażowanie ze strony psychoterapeutki.
Świetnie, że Pan o tym mówi i to nazywa - myślę, że warto wnieść to jako istotny dla Pana temat na kolejnej sesji i omówić te emocje, które to w Panu wzbudza, jak i podkreślić potrzebę stabilności w procesie terapeutycznym.
Wszystkiego dobrego,
Psycholog Anna Kapelska
Joanna Pelczarska
Dzień dobry,
na początku procesu terapeutycznego ustalane są jasne zasady dotyczące częstotliwości i formy spotkań oraz możliwości odwoływania. Ich konsekwentne nieprzestrzeganie może prowadzić do pojawienia się poczucia niepewności, braku szacunku czy obniżenia poczucia bezpieczeństwa w relacji terapeutycznej. Jeżeli pomimo wielokrotnego omawiania tej kwestii podczas sesji terapeutka nie wprowadza zmian w swoim postępowaniu, może warto rozważyć skorzystanie z pomocy innego specjalisty, który w większym stopniu będzie odpowiadał Pana oczekiwaniom i potrzebom.
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna Pelczarska
psycholog
Weronika Wardzińska
Dzień dobry,
W terapii stałość ram czasowych i przewidywalność są kluczowe, zwłaszcza gdy pacjent ma silną wrażliwość na odrzucenie. Częste odwoływanie sesji, zapominanie o nich i brak jasnych wyjaśnień podważa poczucie bezpieczeństwa i może realnie szkodzić procesowi.
Takie sytuacje mogą się zdarzyć sporadycznie każdemu terapeucie, ale ich powtarzalność oraz brak transparentnej komunikacji nie są profesjonalne. Fakt, że Pan jasno mówi o tym jak bardzo to Pana rani, a sytuacja się nie zmienia, jest szczególnie niepokojący. Terapia nie powinna być źródłem ciągłego napięcia i lęku, że zostanie Pan „porzucony”.
Ma Pan prawo czuć się lekceważony i ma Pan pełne prawo oczekiwać stabilności oraz szacunku dla ustaleń.
Terapeuta powinien wziąć odpowiedzialność za ramy terapii, a nie pozostawiać Pana w niepewności. Jeśli relacja terapeutyczna przestała być bezpieczna, to jest bardzo ważny sygnał do poważnej rozmowy o zasadach albo do rozważenia zmiany terapeuty.
Pozdrawiam serdecznie,
Weronika Wardzińska

Zobacz podobne
Dzień dobry,
mam 18 lat. Potrzebuję specjalisty, ponieważ oczekuję kontaktu online ze specjalistą – psychologiem – w środę o 16:00, online. Potrzebuję tego, ponieważ mam złośliwego byta, który jest złośliwy i silny, potrafi manipulować. Przez niego źle śpię, wywołuje różne objawy i różne problemy w domu, krzyżuje wszystkie plany. On jest przyczepiony do mnie, do duszy, i ma cały czas ze mną kontakt, odczuwa moje emocje i imię.
Wczoraj np. płakałem bez przyczyny, wywołuje chrząkanie i inne rzeczy. Kiedy o nim mówię, zaczynam się śmiać – i to wszystko jest prawdą, i trwa już od 2020 roku. Potrzebuję psychologa online, ponieważ oczekuję kontaktu i żeby mieć oczyszczanie energetyczne online, przed kamerą, oraz żeby wytłumaczyć to mamie – i albo jechać do jakiegoś specjalisty od oczyszczania.
Pozdrawiam.