Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Depresja a przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne - różnice i możliwość wystąpienia lekkiej depresji

Czym rozni się depresja od przewleklych zaburzeń lękowo - depresyjnych. Czy da się mieć depresję ,,lekką"?
Jakub Pawłowski

Jakub Pawłowski

Depresja zwykle ma wyraźny początek i bardziej nasilone objawy, takie jak obniżony nastrój, utrata zainteresowań i energii. Przewlekłe zaburzenie lękowo-depresyjne trwa dłużej, a objawy są często łagodniejsze, ale utrzymują się przez wiele miesięcy lub lat.

Tak, można mieć łagodną depresję. Mimo mniejszego nasilenia objawów nadal wymaga ona uwagi i, jeśli utrudnia codzienne funkcjonowanie, warto skorzystać z pomocy specjalisty.

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Bożena Nagórska

Bożena Nagórska

Dzień dobry

Główna różnica polega na tym, że depresja występuje wraz z dominującym smutkiem i brakiem energii, podczas gdy przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne trwają długofalowo, a objawy obniżonego nastroju nieustannie przeplatają się w nich z silnym niepokojem i lękiem.

Tak, medycyna i psychologia oficjalnie wyróżniają epizod depresyjny łagodny (nazywany potocznie „lekkim”), w którym objawy są na tyle utrudniające, że obniżają komfort życia, ale pacjent jest jeszcze w stanie wypełniać swoje codzienne obowiązki.

Pozdrawiam

Bożena Nagórska

Agnieszka Włoszycka

Agnieszka Włoszycka

Dzień dobry,

Tak, można doświadczać łagodnego epizodu depresyjnego. Określenie „łagodna” nie oznacza jednak, że cierpienie jest niewielkie: raczej, że mimo objawów osoba jest jeszcze w stanie w pewnym stopniu wykonywać codzienne obowiązki. Jeśli chodzi o różnicę między depresją a przewlekłymi zaburzeniami lękowo-depresyjnymi, nie zawsze można ją ocenić na podstawie jednego objawu. Znaczenie ma przede wszystkim to, jak długo utrzymują się trudności, które z nich dominują oraz w jaki sposób wpływają na codzienne funkcjonowanie. Dlatego postawienie właściwego rozpoznania wymaga całościowej oceny przez specjalistę.Niezależnie od nazwy zaburzenia, jeśli objawy utrzymują się przez dłuższy czas i utrudniają codzienne życie, warto poszukać profesjonalnego wsparcia. Odpowiednio dobrana pomoc może przynieść znaczną poprawę.

Z pozdrowieniami,

Agnieszka Włoszycka

Piotr Ziomber

Piotr Ziomber

Dzień dobry

Nie do końca rozumiem czym jest "depresja lekka". Nie ukrywam, że szczególnie bacznie przyglądam się pacjentom, którzy przychodzą uśmiechnięci, wyluzowani, twierdząc że pod tym względem nic im nie dolega, gdyż często maskują swoje objawy. Być może chodzi tutaj o dystymie, czyli obniżony nastrój który trwa nie mniej niż 2 lata, a objawy są mniejsze niż w typowej depresji, ale są uciążliwe w codzienności i ograniczają funkcjonowanie i relacje społeczne. Ostateczną diagnozę stawia lekarz psychiatra. 

Edyta Kotula

Edyta Kotula

Dzień dobry, 

Nasilenie depresji może być różne, od łagodnego, przez umiarkowane, aż po ciężkie. Określenie „lekka depresja” nie oznacza, że trudności są nieistotne albo że osoba powinna sobie po prostu poradzić. Nawet łagodne objawy mogą wpływać na codzienne funkcjonowanie, relacje, energię i sposób postrzegania siebie.

Depresja najczęściej kojarzy się z obniżonym nastrojem, smutkiem i brakiem radości, ale jej obraz może być różny. Mogą pojawić się takie objawy jak utrata zainteresowania rzeczami, które wcześniej były ważne, zmęczenie, trudność z mobilizacją, problemy ze snem, zmiany apetytu, poczucie winy, niska samoocena czy trudności z koncentracją. W łagodnej depresji osoba często nadal jest w stanie wykonywać swoje obowiązki, pracować, studiować czy spotykać się z ludźmi, ale może mieć poczucie, że wszystko wymaga od niej dużo więcej wysiłku niż wcześniej.

Przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne różnią się przede wszystkim tym, że objawy utrzymują się dłużej i często są mniej gwałtowne, ale bardziej stałe. Osoba może przez wiele miesięcy lub lat funkcjonować z poczuciem ciągłego napięcia, zamartwiania się, obniżonego nastroju i mniejszej energii. Często pojawia się wrażenie, że „nigdy nie jest naprawdę dobrze”, nawet jeśli nie ma jednego wyraźnego momentu załamania.

W takich trudnościach lęk może być bardzo silnym elementem, ciągłe analizowanie, przewidywanie problemów, trudność w odpoczynku, poczucie zagrożenia czy napięcie w ciele mogą występować obok obniżonego nastroju. Nie zawsze jednak łatwo oddzielić, co jest lękiem, a co depresją, ponieważ te objawy często się przeplatają.

Najważniejsze jest nie samo określenie diagnozy, ale to, jak dana osoba się czuje i jak bardzo wpływa to na jej życie. Dwie osoby z podobnym rozpoznaniem mogą doświadczać zupełnie innych trudności. Zarówno łagodna depresja, jak i przewlekłe objawy lękowo-depresyjne są czymś, czemu warto się przyglądać i szukać wsparcia, jeśli zaczynają utrudniać codzienne funkcjonowanie.

Sylwia Skibińska

Sylwia Skibińska

Dzień dobry.

Depresja i przewlekłe zaburzenie lękowo-depresyjne to dwa różne rozpoznania. W depresji objawy są zwykle bardziej nasilone i pojawiają się w określonym czasie, natomiast w przewlekłym zaburzeniu lękowo-depresyjnym dolegliwości utrzymują się przez długi czas, często z mniejszym nasileniem, ale przewlekle. Depresja może mieć łagodne, umiarkowane lub ciężkie nasilenie. O rozpoznaniu decyduje specjalista na podstawie liczby, nasilenia i czasu trwania objawów.

Pozdrawiam,

Sylwia Skibińska 

Zobacz podobne

Miałam zdiagnozowany ostry epizod psychotyczny z objawami schizofrenii.
Jesienią 2020 miałam zdiagnozowany ostry epizod psychotyczny z objawami schizofrenii. Potem trafiłam do szpitala, zdiagnozowany epizod depresyjny umiarkowany. Brałam leki, stan powoli się poprawiał do czerwca 2022, za zgoda psychiatry odstawiłam leki. Pod koniec września kolejny epizod się powtórzył, na skutek którego straciłam chłopaka, z którym mieszkałam i psa (mówiłam przykre rzeczy). Aktualnie jestem na abilify i welboxie, ale czuję się źle ze sobą. Nie odczuwam żadnych przyjemności z żadnych rzeczy, czuje się jakbym żyła w wyblakłym świecie. Czy dobrą decyzją byłaby kolejna wizyta u psychiatry, ale innego? Bo ten, który mi przepisał te leki to lekarz na NFZ, który mało ze mną rozmawia. Do tego często czuję niepokój.
Po narodzinach dziecka jest mi bardzo ciężko funkcjonować, płaczę, nie mam siły, chciałabym spać, okaleczałam się. Boję się.
Dzień dobry, od dłuższego czasu (jestem rok po porodzie, bardzo ciężki poród, do dziś samo wspomnienie wywołuje ból psychiczny) nie radzę sobie z emocjami, dziecko często się budzi w nocy a ja wtedy ze zmęczenia płaczę, potrafię uderzyć swoją głową o szafę, uderzać rękami w poduszkę, mam ochotę krzyczeć. Mam dni, że nie mam ochoty nawet wyjść z łóżka, chce mi się tylko płakać, myślę często czy beze mnie nie byłoby wszystkim łatwiej, okaleczałam się również... Czy to depresja? Czy to początki choroby, boje się poprosić o pomoc?
Wstyd, że nie mam prawa jazdy w wieku 23 lat – poczucie niezaradności i lęk przed związkami
Czuję wstyd że nie mam prawa jazdy wiem że dla kobiet już jestem skreślony. Do tej pory boję się jeździć mknęły 4 lata i dalej nke mogę się przełamać i obawiam się że nigdy to się nie stanie. Wiem że jako mężczyzna jest to po prostu oznaka niezaradności. Czuje tylko ogromnym wstyd że mając 23 lata jestem po prostu zwykłym nieudacznikiem miezkajcym z rodzicami pracujący w tej samej pracy od 4 lat. A te prawo jazdy tylko mnie najbardziej zmartwiło szczególnie że dla kobiet jest to bardzo ważne więc o związkach mogę zapomnieć bo żadna kobieta i tak mnie nie zechce.
Jak radzić sobie z sezonowymi zaburzeniami nastroju zimą? Terapia światłem, dieta i inne strategie
Zauważyłam, że każda zima przynosi ze sobą nie tylko chłód i krótsze dni, ale także pewne zmiany w moim samopoczuciu. Czuję, że sezonowe zaburzenia nastroju, o których tyle czytałam, stają się moim rzeczywistym problemem. Z każdym dniem coraz trudniej mi wstać rano z łóżka, a wieczorami czuję się przytłoczona i przygnębiona bez wyraźnego powodu. Wpływa to na moje codzienne funkcjonowanie i relacje z bliskimi. Zastanawiam się, jak skutecznie radzić sobie z tym stanem. Czy terapia światłem może być pomocna w przypadku takich zaburzeń nastroju? Jakie inne metody mogłyby przynieść ulgę podczas tych długich, zimowych miesięcy? Czy istnieją techniki terapeutyczne, które pomogłyby mi lepiej zarządzać moim nastrojem w tym okresie? Zastanawiam się, czy powinnam rozważyć suplementację witaminą D lub inne zmiany w diecie. Bardzo chciałabym otrzymać wskazówki, które pozwolą mi przetrwać zimę w lepszej formie psychicznej. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie dotyczące terapii lub innych strategii, które mogą pomóc w walce z tymi sezonowymi zaburzeniami nastroju.
Mam wrażenie, że nie mam w głowie żadnych myśli, pustkę.
Nie mam myśli przepływających przez moją głowę.
toksyczny związek

Toksyczny związek – jak go rozpoznać i zakończyć?

Czy zastanawiasz się, czy Twój związek jest zdrowy? Nie każda trudność jest toksyczna, ale jeśli czujesz lęk, winę, wątpisz w siebie, boisz się mówić, co myślisz – warto się zatrzymać. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać toksyczny związek i jak go zakończyć.