- Strona główna
- Forum
- zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju
- Depresja a...
Depresja a przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne - różnice i możliwość wystąpienia lekkiej depresji
Jakub Pawłowski
Depresja zwykle ma wyraźny początek i bardziej nasilone objawy, takie jak obniżony nastrój, utrata zainteresowań i energii. Przewlekłe zaburzenie lękowo-depresyjne trwa dłużej, a objawy są często łagodniejsze, ale utrzymują się przez wiele miesięcy lub lat.
Tak, można mieć łagodną depresję. Mimo mniejszego nasilenia objawów nadal wymaga ona uwagi i, jeśli utrudnia codzienne funkcjonowanie, warto skorzystać z pomocy specjalisty.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Bożena Nagórska
Dzień dobry
Główna różnica polega na tym, że depresja występuje wraz z dominującym smutkiem i brakiem energii, podczas gdy przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne trwają długofalowo, a objawy obniżonego nastroju nieustannie przeplatają się w nich z silnym niepokojem i lękiem.
Tak, medycyna i psychologia oficjalnie wyróżniają epizod depresyjny łagodny (nazywany potocznie „lekkim”), w którym objawy są na tyle utrudniające, że obniżają komfort życia, ale pacjent jest jeszcze w stanie wypełniać swoje codzienne obowiązki.
Pozdrawiam
Bożena Nagórska
Jagoda Jek
Masz rację — poprzednia odpowiedź była za długa. Poprawiam, krócej:
Depresja i przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne różnią się głównie czasem trwania i tym, które objawy są bardziej nasilone.
W depresji zwykle dominują:
- obniżony nastrój,
- utrata radości i zainteresowań,
- brak energii,
- problemy ze snem, apetytem, koncentracją,
- poczucie winy, bezwartościowości lub beznadziei.
Tak, można mieć „lekką depresję”. W psychiatrii mówi się o łagodnym nasileniu objawów. Nie oznacza to jednak, że problem jest błahy — nawet łagodna depresja może utrudniać codzienne funkcjonowanie, relacje czy pracę.
Przewlekłe zaburzenia lękowo-depresyjne to sytuacja, w której objawy utrzymują się dłużej i często mają bardziej stały charakter. Może dominować:
- ciągłe napięcie i zamartwianie się,
- poczucie przytłoczenia,
- zmęczenie,
- obniżony nastrój,
- trudność w odpoczynku i czerpaniu przyjemności.
Czasem różnica wygląda tak, że depresja przypomina wyraźny „spadek” funkcjonowania, a przewlekłe objawy lękowo-depresyjne mogą być odczuwane jako stan trwający miesiącami czy latami („zawsze taka byłam/byłem”).
Ostatecznie ważniejsze od samej nazwy jest to, jak długo trwają objawy i jak wpływają na życie. Jeśli smutek, lęk, brak energii czy utrata przyjemności utrzymują się dłużej i utrudniają codzienne funkcjonowanie, warto skonsultować to ze specjalistą.
Agnieszka Włoszycka
Dzień dobry,
Tak, można doświadczać łagodnego epizodu depresyjnego. Określenie „łagodna” nie oznacza jednak, że cierpienie jest niewielkie: raczej, że mimo objawów osoba jest jeszcze w stanie w pewnym stopniu wykonywać codzienne obowiązki. Jeśli chodzi o różnicę między depresją a przewlekłymi zaburzeniami lękowo-depresyjnymi, nie zawsze można ją ocenić na podstawie jednego objawu. Znaczenie ma przede wszystkim to, jak długo utrzymują się trudności, które z nich dominują oraz w jaki sposób wpływają na codzienne funkcjonowanie. Dlatego postawienie właściwego rozpoznania wymaga całościowej oceny przez specjalistę.Niezależnie od nazwy zaburzenia, jeśli objawy utrzymują się przez dłuższy czas i utrudniają codzienne życie, warto poszukać profesjonalnego wsparcia. Odpowiednio dobrana pomoc może przynieść znaczną poprawę.
Z pozdrowieniami,
Agnieszka Włoszycka

Zobacz podobne
Rodzice nie dają mi dojść do słowa gdy rozmawiamy, ponieważ to oni są mądrzejsi i lepsi co nie? Gdy się kłócimy, potrafią wyrzucić do śmieci moje najważniejsze rzeczy, których później nie mogę odzyskać. Chcę się im wygadać, ale nie potrafię, jest to dla mnie zbyt ciężkie. Mam przypuszczenia ciężkiej depresji przez moją psycholożke. Na dodatek całe życie z ADHD. To życie jest tak przes***e, że już miałam z 10 prób. Żadna nie zadziałała, a mama? Nadal niczego nie zauważyła. Gdy zrobię jeden MALUTKI błąd to rodzice dobrze wiedzą, że mam phoneholizm i blokują mój telefon. Już nie potrafię sobie radzić, bo rozumiecie robić kontrolę rodzicielska TRZYNASTOLATCE? Która rozumie jak działa Internet i tak dalej? Chore.