- Strona główna
- Forum
- zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, zaburzenia neurologiczne
- Drżenie mięśni po...
Drżenie mięśni po odstawieniu Brintellix i pytanie o skuteczność Lamotrix
Anonimowo
Joanna Michałek
Dzień dobry,
proszę poczytać o fizjoterapii stomatologicznej. Może tam coś się znajdzie żeby pomóc.
Nasza szczęka, miednica ma dużo napięć, choć wydaje się, że to kości i to nie ma znaczenia.
Powodzenia!
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Piotr Ziomber
Dzień dobry
Wydaje mi się, ze tego typu pytanie najlepiej kierować do lekarza, gdyż psycholodzy nie są medykami, nie wystawiamy recept itd. Warto także skonsultować ten stan z różnymi specjalistami, którzy wydadzą ostateczną diagnozę. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Bożena Nagórska
Dzień dobry.
Doświadcza Pani/Pan uciążliwych objawów fizycznych, które w pełni usprawiedliwiają odczuwany lęk.
Opisane objawy, takie jak drżenia, uczucie „prądów” oraz silne pospinanie mięśni, bardzo często towarzyszą procesowi odstawiania leków przeciwdepresyjnych, zwłaszcza po dwuletniej historii farmakoterapii i mogą utrzymywać się przez wiele tygodni po zażyciu ostatniej tabletki. Dodatkowo, silne napięcie mięśniowe i drżenia w miejscach publicznych mogą mieć podłoże lękowe – ciało podświadomie reaguje napięciem na stres, co wtórnie nasila lęk i tworzy błędne koło.
W odniesieniu do leku Lamotrix - jest on lekiem stabilizującym nastrój, który hamuje nadmierne uwalnianie neuroprzekaźników pobudzających w mózgu. Mówiąc prościej: lek ten wykazuje silne działanie przeciwdrgawkowe, stabilizujące i „wyciszające” nadreaktywny układ nerwowy. Może on skutecznie pomóc w wygaszeniu neurologicznych reakcji, takich jak prądy w skroni, drżenia mięśniowe czy tiki oka, a jednocześnie działać ochronnie na poziom lęku.
Ponieważ neurolog wykluczył podłoże typowo zapalne, warto dać szansę tej alternatywie, pamiętając, że Lamotrix wprowadza się bardzo powoli, stopniowo zwiększając dawkę zgodnie z zaleceniem lekarza. Równolegle, przy tak silnej somatyzacji lęku, jakim jest napinanie mięśni w miejscach publicznych, kluczowym wsparciem byłaby psychoterapia w nurcie poznawczo-behawioralnym połączona z treningami relaksacyjnymi np. relaksacja Jacobsona, która uczy ciało puszczać napięcie w sytuacjach stresowych. Wszelkie kroki dotyczące dawkowania należy ściśle konsultować z lekarzem prowadzącym.
Z pozdrowieniami
Bożena Nagórska

Zobacz podobne
Mój partner od około pół roku jest nie w nastroju, głównie narzeka, na brak zleceń w pracy, że przez to nie zarabia, że jest zmęczony, ciągle go bolą plecy, i takie zachowania trwają przez większość dnia. Mówi, ze ciągle ma wszystko pod górkę, wszystko ciężko przychodzi, non stop się porównuje z innymi, bo oni mają lekko i łatwo im wszystko przychodzi, a on ma pecha i jest mu źle. Najgorsze jest to, ze jego zachowania odbijają się na mnie, bo: "jestem najbliżej". Mamy w domu roczne dziecko. Mnie męczy już ta sytuacja i jego ciągłe narzekania. Jak mu pomóc?

Asertywność – jak ją rozwijać i dlaczego jest ważna?
Asertywność może odmienić Twoje życie. Poznaj techniki, które pomogą Ci budować zdrowe relacje, chronić się przed mobbingiem i wyrażać potrzeby. Dowiedz się, jak stać się bardziej asertywnym i cieszyć się lepszą jakością życia osobistego i zawodowego.