Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Dzień dobry, zmagam się z depresją, w nikim nie mam wsparcia

Dzień dobry, zmagam się z depresją, w nikim nie mam wsparcia, mam niską samoocenę, nie mogę znaleźć tego 1 i prawdziwej miłości.
User Forum

Beata Siedlińska

Agnieszka Stetkiewicz-Lewandowicz

Agnieszka Stetkiewicz-Lewandowicz

Dzień dobry pani Beato,

z tego co Pani pisze jest w trudnej sytuacji ale:

1- szuka Pani pomocy, 

2-jak rozumiem diagnoza depresji jest potwierdzona przez lekarza i jest Pani w procesie leczenia

3-wie Pani, że wsparcie jest dla Pani ważne i potrzebne.

Te czynniki są bardzo ważne w procesie leczenia. Jeśli chodzi o farmakoterapię, jeśli jest zalecona przez specjalistę powinna być stosowana. 

Wsparcie społeczne jest jednym z głównych czynników pozwalających nam lepiej radzić sobie ze stresem. Jak rozumiem z Pani wypowiedzi nie ma Pani tego wsparcia lub go nie dostrzega w otoczeniu. Na pewno warto porozmawiać z osobami, którym Pani ufa, niekoniecznie musi to być rodzina, może to być znajoma z pracy, sąsiadka itp., wsparcie można też uzyskać od osób z grup pacjentów zmagających się z podobnymi problemami. Oczywiście takie wsparcie zapewniają również specjaliści-psycholog, psychoterapeuta. 

Jak domyślam się Pani sampoczucie jest obecnie nienajlepsze i też spostrzeganie świata obejmuje głownie negatywne aspekty ale Pani świadmość problemu oraz czynników, które moga byc pomocne jest dużym krokiem do zdrowia. 

Życzę wszystkiego dobrego

Pozdrawiam

1.  

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Usunięty Specjalista_tka

Usunięty Specjalista_tka

Dzień dobry Pani Beato,

Z tego co Pani pisze, jest Pani w trudnej dla siebie sytuacji, występują trudności na wielu płaszczyznach. Po przedstawionym krótkim zdaniu ciężko jest mi szerzej się odnieść ale na pewno zajęłabym się tematem depresji, leczenia jej (farmakoterapia i/lub terapia) oraz pracą nad resztą wymienionych problemów. Wsparcie będzie tutaj kluczowe i może je Pani otrzymać z różnych stron: od samej siebie, znajomych, bliskich czy  psychologa. Z której strony forma wsparcia jest dla Pani najbardziej prawdopodobna i jaki pierwszy krok Pani zrobi aby sobie pomóc?

Służę pomocą, Edyta Kwiatkowska

Usunięty Specjalista_tka

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Dla kogo będzie najlepsza terapia schematu?
Dla kogo będzie najlepsza terapia schematu?
Jaka terapia na nerwicę lękową i lęk przed owadami?
Witam, zrobiłam mały research ale nadal nie jestem pewna. Jakiej płaszczyzny/ nurtu psychoterapeutycznego szukać w przypadku nerwicy lękowej, fobii/strachu/lęku przed owadami? Męczy mnie to z roku na rok coraz bardziej- dlatego postanowiłam zgłosić się po pomoc. Czy ktoś byłby w stanie mi doradzić?
Jestem introwertyczką i zamknęłam się w sobie poprzez odrzucenie społeczne.
Witam. Jestem introwertyczką i zamknęłam się w sobie poprzez odrzucenie społeczne. Od czego zacząć, żeby pozbyć się lęku przed opinią innych i fobii społecznej? Zaczęłam również psychoterapię i mam stwierdzoną depresję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czuję ogromne uciski i zawroty głowy, martwię się, że to przez sytuację życiową mojego brata. Nadszarpnęło to moją pewność siebie, możliwość radzenia sobie. Co zrobić?
Witam, mam problem z uporczywym bólem głowy, czuję jakby coś uciekało mi głowę, ściągało, czuję to w okolicy czoła, oraz ucisk z tyłu głowy, do tego doszły zawroty głowy, w kontaktach( rozmowach z innymi ludźmi) mam problemy rodzinne, związane z bratem, który w kwietniu tego roku próbował targnąć się na swoje życie ( choruje na schizofrenię od kilku lat), gdy był w szpitalu, po tym wydarzeniu przez około miesiąc było wszystko w porządku tzn, że mój nastrój " powiedzmy, że był ok", ponieważ miałam nadzieję, że będzie wszystko dobrze, ale gdy po powrocie ze szpitala zauważyłam, że zachowanie mojego brata obróciło się o 180 stopni, to zaczęłam się martwić. Na co dzień pracuję, ogólnie jestem otwartą osobą, przeważnie uśmiechniętą i radosną, ale chyba to wydarzenie sprawiło u mnie natłok myśli i zmartwień, które wywołały u mnie ból głowy i zawroty głowy. Byłam bardziej zdenerwowana w środku w sobie, chociaż na zewnątrz nie pokazywałam tego. Do tego mój brat stał się bardziej nerwowy i porywczy, kiedy nigdy taki nie był. Chciałabym, aby wszystko wróciło do normy, ponieważ wiem, że jestem wartościową osobą, ale wydaje mi się, że ta sytuacja wywołała u mnie lęki oraz ten ból głowy, brakuje mi na pewno pewności siebie. Myślę, że to wszystko jest przez przewlekły stres, który zżera mnie od środka. Kiedyś potrafiłam robić się czerwona w niewygodnych pytaniach dla mnie, ale do tego się przyzwyczaiłam - raczej to jest dyskomfort urody. Chciałabym się pozbyć bólu oraz zawrotów głowy, czy będę musiała brać jakieś leki przeciwlękowe albo depresyjne, chociaż uważam, że nie muszę ich brać, wystarczy, że jakoś przepracuję ten temat.
Czy można korzystać z psychoterapii NFZ nie będąc ubezpieczonym?
Czy można chodzić do psychoterapeuty na NFZ z depresją, fobią społeczną czy nerwicą lękową nie będąc ubezpieczonym?
komunikacja

Umiejętności komunikacyjne – klucz do skutecznej komunikacji

Skuteczna komunikacja to klucz do sukcesu w życiu osobistym i zawodowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym są umiejętności komunikacyjne, jaką rolę odgrywają w naszym życiu i jak możemy je rozwijać.