Flirt w sanatorium: Czy słusznie zakończyłam znajomość z flirtującym mężczyzną?
Donata
Anastazja Zawiślak
Dzień dobry Pani Donato,
Dziękuję za podzielenie się swoją historią. Widać, że ta sytuacja wzbudziła w Pani wiele emocji, co jest całkowicie naturalne, zwłaszcza gdy zaangażowanie i zachowanie drugiej osoby są niejasne lub niespójne.
Z tego, co Pani opisuje, ten pan wydaje się być osobą, która lubi wzbudzać zainteresowanie i skupiać na sobie uwagę, także poprzez flirtowanie. Dla wielu osób takie zachowanie może być przyjemne, ale jednocześnie, gdy przekracza granice, może stać się niekomfortowe. To, że poczuła się Pani rozczarowana i zdecydowała o zakończeniu tego flirtu, jest jak najbardziej zrozumiałe – postawiła Pani swoje granice, co jest bardzo ważne. To, że nie skorzystała Pani z jego zaproszenia do pokoju, również pokazuje, że była Pani świadoma swoich wartości i nie pozwoliła sobie na sytuację, która mogłaby być niezgodna z Pani przekonaniami czy oczekiwaniami. Widać, że działała Pani w zgodzie ze sobą, co jest kluczowe w każdej relacji, nawet tej chwilowej.
Jeśli czuje się Pani z tą decyzją dobrze – to była właściwa decyzja. Nawet jeśli na początku flirt wydawał się miły, w momencie, gdy zaczął budzić w Pani niekomfortowe uczucia, zakończenie go było zdrową reakcją. W relacjach, nawet tych krótkotrwałych, ważne jest, abyśmy czuli się szanowani i traktowani z uwagą.
Proszę pamiętać, że to Pani ma prawo decydować o tym, w jakich sytuacjach chce się Pani znajdować i z kim chce Pani budować relację – niezależnie od tego, co pomyśleli inni w kawiarni. Fakt, że następnego dnia wybrała Pani towarzystwo innego, kulturalnego pana, pokazuje, że potrafi Pani zadbać o swoje dobre samopoczucie i odnaleźć przyjemność w sytuacjach, które są dla Pani komfortowe.
Podsumowując: zadbała Pani o swoje granice i własny komfort, co zawsze jest dobrą decyzją. Proszę zaufać sobie – to najlepsza droga do podejmowania właściwych wyborów 😊
Pozdrawiam,
Anastazja Zawiślak
Psycholog
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Waszak
Dzień dobry!
Z Pani informacji wnioskuję, że zauroczył ją mężczyzna, który jednak przy bliższym poznaniu nie spełnił Pani oczekiwań. Oczywiście ma Pani prawo decydować o swoich wyborach, również dotyczących relacji. Jeśli zachowanie człowieka, z którym się spotykała, naruszało granice, to warto o nie zadbać. Zasobem Pani jest to, że zatroszczyła się o siebie, aby poprawić swoje samopoczucie.
Napisała Pani: ,,wszyscy Patrzyli na mnie jak na śmiecia". To raczej zniekształcenie poznawcze, nie sądzę, że wszyscy. Poza tym, skąd takie określenie. Jakie znaczenie ma to, kto i w jaki spoób na Panią patrzył? Ważne, jak Pani się ze sobą czuje. Pozdrawiam
Katarzyna Waszak

Zobacz podobne
Dzień dobry, Mam problem, 11 lat temu poznałam mojego kolegę na obozie. Była dyskoteka, tańczył ze mną, mówił mi czułe słówka, jaka jestem piękna i seksowna. Po obozie nasz kontakt się urwał. Ale odnowił się na nowo, rozmawiam z tym kolega, pisze z nim, ale wspomnienia z nim wróciły z podwójną siłą, nie kontroluje tego. Najgorsze jest to, że ja jestem mężatką, a pisze do mojego kolegi wiersze miłosne, smsy i nie kontroluje już tego, to jest silniejsze ode mnie po prostu. Po prostu chyba wtedy 11 lat temu na obozie nasz taniec i to, co do mnie mój kolega wtedy mówił, dało mi dużo siły i wiarę w to, że jestem inną kobietą.
Dlatego proszę o poradę co mam zrobić z tą sytuacją, czy to normalne, że mam męża, a flirtuje z moim kolegą.