Jak pokonać lęk przed rozpoczęciem terapii lekami na OCD?
Dzień dobry,
co zrobić przy ogromnym lęku przed braniem leków?
Lekarz psychiatra wypisał mi leki przeciw OCD i lękowi towarzyszącemu temu stanowi (sertralina, a dokładniej Asentra), ale ja bardzo boję się je wziąć, a niestety muszę zacząć od jutra. Nie wyjaśnił mi nawet dokładnie ich działania, bo musiał wpuścić kolejnych pacjentów (pewnie też chodzi o to, że jestem niepełnoletnia). Czuję się, jakby wypisał to tylko po to, by zadowolić moją rodzinę, a nie mnie, mi głowa podpowiada, by tego nie brać. Przeraża mnie w nich dosłownie wszystko, od ich wielkości po skutki uboczne, w których od samego rana nie umiem przestać się zaczytywać. Wiem, że niektóre z tych rzeczy są naprawdę rzadkie, ale i tak się nimi bardzo przejmuję.
Wolę już dłużej wychodzić z tego bez leków, niż brać coś, co może mnie męczyć czy dostarczyć jeszcze większych problemów. Bardzo proszę o potwierdzenie czy to na pewno bezpieczne, bo moje poszukiwania w Internecie ukazują tylko same skutki uboczne. Spotkanie z lekarzem mam za jakieś 2 miesiące, a terapię, na którą uczęszczam za tydzień, a leki muszę brać jak najszybciej i nie mam kogo spytać o tę sprawę...
Anonimowo

Weronika Węgier
Dzień dobry,
To, co Pani opisuje, jest częstym zjawiskiem – lęk przed rozpoczęciem farmakoterapii, zwłaszcza w przypadku leków psychiatrycznych, jest zrozumiały i naturalny. Warto jednak pamiętać, że sertralina należy do grupy leków SSRI (selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny), które są jednymi z najlepiej przebadanych i najczęściej stosowanych leków w leczeniu m.in. OCD czy zaburzeń lękowych. Ich bezpieczeństwo i skuteczność zostały potwierdzone w wielu badaniach.
Warto przede wszystkim pamiętać, że działanie takich leków rozwija się stopniowo, a pełen efekt zauważalny jest dopiero po kilku tygodniach regularnego stosowania.
To prawda, że ten, jak każdy inny (rownież zwykły ibuprofen), może powodować skutki uboczne, jednak większość z nich jest łagodna i przemijająca. Na początku stosowania może Pani odczuwać lekkie nudności, zmęczenie czy bóle głowy, ale zwykle mijają one w ciągu pierwszych dni lub tygodni. Bardzo rzadko pojawiają się poważniejsze działania niepożądane. Ważne, by obserwować swoje samopoczucie i w razie jakichkolwiek niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.
Jeśli to możliwe, proszę rozpocząć przyjmowanie leku w spokojnym otoczeniu np. wieczorem, gdy w domu jest rodzina lub dostępne są inne bliskie osoby.
Proszę spróbować unikać nadmiernego czytania ulotek czy forów internetowych o skutkach ubocznych – to często nasila lęk.
Warto skupić się na celu leczenia: poprawie jakości życia, redukcji objawów OCD i lęku.
Może też Pani zapytać farmaceutę o szczegóły dotyczące leku – może to rozwiać wiele obaw.
Leki to narzędzie, które wspomaga proces zdrowienia. Bardzo dobrze, że łączy Pani farmakoterapię z psychoterapią - taka kombinacja jest najpewniejszym sposobem aby przynieść znaczną ulgę w codziennym funkcjonowaniu. To co teraz jest trudne, może być bardzo ważnym krokiem ku lepszemu życiu.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo siły,
Weronika

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologa