Left ArrowWstecz

Czy problem DDA można przepracować jedynie przez psychoterapię?

Jak przepracować problem bycia DDA? Wiek 50+ , nadal opiekuję się ojcem alkoholikiem. Czy tylko i wyłącznie poprzez uczestnictwo w terapii?
User Forum

Anonimowo

6 miesięcy temu
Sylwia Anglart

Sylwia Anglart

Dobry wieczór,

zdecydowanie udział w terapii jest zalecany w takich sytuacjach, często można znaleźć również oferty terapii grupowych. Formą, która może pomóc doraźnie są również grupy wsparcia. Zdecydowanie zachęcam do poszukania pomocy na zewnątrz. 

Z wyrazami szacunku,

Sylwia Anglart

psycholog

6 miesięcy temu
Katarzyna Pigulska

Katarzyna Pigulska

Pierwsze pytanie, jakie się nasuwa - to nad czym chciał(a)by Pan(i) popracować? Co konkretnie miałoby to być? Pojęcie DDA nie jest pojęciem diagnostycznym, bo sam fakt wychowania się w rodzinie alkoholowej nie musi nieść tych samych konsekwencji dla różnych osób. Inaczej mówiąc, samo bycie DDA niewiele mówi o tym, z czym sobie Pan(i) nie radzi, co chce Pan(i) zmienić czy przepracować. Dopiero dookreślenie, co jest problemem, co utrudnia życie - pozwala lepiej dookreślić, jaka forma wsparcia byłaby najlepsza. Psychoterapia nie musi być lekiem na wszystko, czasem wystarczy korzystanie z sieci wsparcia czy stworzenie sobie takiej przez udział w meetingach DDA. Punktem wyjścia jest stwierdzenie, jakie mam oczekiwania od tego "przepracowania" i dopiero potem zastanowienie się, w jaki sposób mogę sobie z tym poradzić (czy skorzystać z profesjonalnej pomocy czy niekoniecznie).

6 miesięcy temu
Marta Lang

Marta Lang

Dobry wieczór, forma indywidualnej psychoterapii lub terapii grupowej wydaje się być najbardziej adekwatną formą pomocy. Może warto spróbować umówić się na wstępną konsultacje do specjalisty aby móc  dogłębniej zdiagnozować problem.

Marta Lang

Psycholog, psychoterapeuta

6 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry,

poprzez Pani/Pana opis sytuacji nie jestem w stanie wywnioskować płeć nadawcy, ale zachęcam mimo wszystko do zapoznania się z poniższymi pozycjami z literatury: 

- Wyrosnąć z DDA. Wsparcie dla dorosłych córek alkoholików

- Zadbaj o swoje wewnętrzne dziecko.

Po przeczytaniu powyższych książek zadecyduj, czy terapia jest Ci potrzebna :)

Pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

6 miesięcy temu
Dorota Figarska

Dorota Figarska

Dzień dobry

Terapia jest bardzo dobrą formą pracy nad problemem DDA, ale nie jedyną. 

Terapeuta może pomóc: 

- w zrozumieniu mechanizmów, które wynikają z dorastania w rodzinie alkoholowej,

-  zmienić perspektywę, 

- przerwać błędne koło, w które wpadliśmy i którego czasem nie widzimy

- wypracować nowe sposoby radzenia sobie

- dać wsparcie.

Oprócz tradycyjnej terapii może też pomóc grupa wsparcia, ale też szukanie zasobów poza terapią - czyli praca nad samowspółczuciem, stawianiem granic, wypracowanie jakichś zasad obowiązujących w domu i budowanie własnej sieci wsparcia. 

psycholog Dorota Figarska

6 miesięcy temu
Beata Matys Wasilewska

Beata Matys Wasilewska

Dzień dobry

Warto by skorzystała Pani z bezpośredniego wsparcia u terapeuty od uzależnień. Terapeuta zasugeruje jaka pomoc w pani przypadku byłaby wskazana- czy praca indywidualna czy grupowa.  

Praca samodzielna w oparciu o dostępną literaturę psychologiczną wzbogaca i uświadamia wiele problemów, ale nie gwarantuje ich przepracowania. W bezpośrednim kontakcie z terapeutą możemy usłyszeć samego siebie, wyrazić tłumione dotąd emocje i uświadomić sobie niewyrażone dotąd potrzeby. 

W przypadku osób z DDA jednym z problemów jest wstyd, poczucie winy czy bycie samowystarczającym i nadmiernie ambitnym. Podjęcie pracy psychoterapeutycznej daje możliwość przepracowania w bezpiecznych warunkach tych tematów, pogodzenie się z własną historią i bardziej świadome kierowanie swoimi decyzjami.

Pozdrawiam serdecznie

Beata Matys Wasilewska

6 miesięcy temu
Patryk Falerowski

Patryk Falerowski

Dzień dobry,

Choć "DDA" nie jest formalną diagnozą, odzwierciedla szereg trudności emocjonalnych i relacyjnych, które mogą wynikać z takich przeżyć. Warto zająć się tymi trudnościami, aby odzyskać kontrolę nad swoim życiem i lepiej zrozumieć, jak wpływają one na Pana codzienność.

Terapia, o którą Pan pyta, może być niezwykle pomocna w przepracowaniu doświadczeń z dzieciństwa. Daje możliwość zrozumienia, skąd biorą się przekonania, schematy myślenia i zachowania, oraz uczy, jak skierować je w stronę życia bliższego własnym wartościom.

Istnieją także inne drogi, które mogą pomóc w poprawie jakości życia, takie jak np. udział w spotkaniach Al-Anon, książki samopomocowe czy treningi uważności. Warto wybrać te formy wsparcia, które najlepiej odpowiadają Pana potrzebom i które będą najbardziej pomocne w tej chwili.

Pozdrawiam,

Patryk Falerowski

6 miesięcy temu
Agnieszka Pawlak

Agnieszka Pawlak

Dzień dobry.

Jeżeli do tej pory ten temat jest żywy u Pani/Pana i powoduje emocje, myśli oraz trudności w codziennym funkcjonowaniu, również w kontekście opieki nad uzależnionym rodzicem, to tak. Psychoterapia może skutecznie w tym wszystkim pomóc.

Można zgłosić się bezpośrednio do miejsc, które pomagają osobom z syndromem DDA, jak poradnie leczenia uzależnień, ale nie jest to konieczne. Psychoterapia w tym obszarze może być też skuteczna w gabinecie terapeutycznym czy nawet warto skorzystać ze wsparcia psychologicznego u psychologa. Ważne, aby nie być z tym samemu.

Życzę dużo spokoju i powodzenia

Agnieszka Pawlak

6 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry,

terapia jest bardzo wzmacniająca przy przepracowaniu tematu DDA czy DDD. Jeśli na ten moment nie stać Panią/Pana na takie konsultacje to w pierwszej kolejności polecam literaturę:

*Wyrosnąć z DDA. Wsparcie dla dorosłych córek alkoholików

*Zadbaj o swoje wewnętrzne dziecko. Wsparcie dla DDA i DDD

pozdrawiam,

Katarzyna Kania-Bzdyl

6 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Witam. Chciałabym sobie pomóc ale nie wiem w którą stronę się kierować. Czy iść na terapię, czy do psychologa czy psychiatry
Witam. Chciałabym sobie pomóc ale nie wiem w którą stronę się kierować. Czy iść na terapię,.czy do psychologa czy psychiatry a niestac mnie na wszystko na raz. Jestem DDA/DDD. Do tego związki z osobami uzależnionymi, rozwód po 16 latach. Boje się ludzi, mam wręcz fobie, boję się wszystkiego, strach mnie paraliżuje i blokuje. Wyjście do miejsca gdzie jest dużo osób czasem powoduje nawet jakieś ataki chyba paniki bo ciężko mi się oddycha, zaczynam płakać albo mi niedobrze i muszę opuscic to miejsce wtedy. Mam depresję. Zaczęłam chodzić na mitingi dda i dopiero wiele rzeczy do mnie dociera. Nie wiem jednak czy dam radę pomóc sobie sama. Strach powoduje że boję się iść nawet na wizytę do lekarza czy psychologa. Kiedyś brałam Cital. Odstawiłam sama po 2latach, wydawało mi się że sobie już poradziłam. Ale dalsze wydarzenia w moim życiu mam wrażenie pogorszyły mój stan.
Pochodzę z przemocowej mocno alkoholowej rodziny. Ja zaś jestem wrogiem alkoholu, czy mimo to jestem DDA?
Pochodzę z przemocowej mocno alkoholowej rodziny. Ojciec i matka byli utopieni w alkoholu. Ja zaś jestem wrogiem alkoholu, czy mimo to jestem DDA?
Jestem po traumatycznych przejściach, DDA, małżeństwo z alkoholikiem ,przemoc psychiczna,ucieczka zakończona jego śmiercią. Wychowuję syna, ciągle obwiniam się o jego psychikę
Dzień dobry. Jestem po traumatycznych przejściach, DDA, małżeństwo z alkoholikiem ,przemoc psychiczna,ucieczka zakończona jego śmiercią, olbrzymie wyrzuty sumienia w które wpędziła mnie jego rodzina i wiele wiele innych. Wychowuje syna, ciągle się obwiniam o jego psychikę i zniszczone przez mój wybór dzieciństwo. Na początku tuż po tych wydarzeniach jakoś sobie radziłam, wraz z upływem czasu czuje się coraz gorzej, natłok dręczących myśli, ciągły lęk, dużo psychosomatów które mnie wykańczają, z zewnątrz się uśmiecham a w domu jest płacz, cierpienie, wybuchy złości, przez które rykoszetem odbijają się na moim dziecku. Mam wrażenie że nie żyje, a odliczam dni do śmierci, gdy to cierpienie tu się skończy. Bardzo ciężko było mi sięgnąć po pomoc. Mieszkam w małej miejscowości, zdecydowałam się na terapię u psychoterapeuty i psychotraumatologa, prywatnie online, lecz termin w przyszłym roku. Boję się, że nie dotrwam, że moja psychika już całkiem wysiądzie.. Co zrobic w międzyczasie? Jak sobie pomoc? Nie chce leków od psychiatry bo mój mąż był od nich uzależniony i bardzo się ich boję.. Z góry dziękuje za odpowiedź
Czy psychoterapia pomoże mi być lepszym człowiekiem?
Czy psychoterapia pomoże mi być lepszym człowiekiem i pozwoli na odbudowanie relacji?
Rok temu zakończyłam terapię DDA. I znów miewam stany lękowe: śmierć, strach przed założeniem rodziny. Czy ponownie muszę się udać na terapię czy poczekać i jakoś samo się ułoży?
Rok temu zakończyłam terapię DDA. I znów miewam stany lękowe: śmierć, strach przed założeniem rodziny. Czy ponownie muszę się udać na terapię czy poczekać i jakoś samo się ułoży?
Chciałabym dowiedzieć się jak zacząć terapię dla osób współuzależnionych?
Chciałabym dowiedzieć się jak zacząć terapię dla osób współuzależnionych? Do kogo się zgłosić? Mój partner niby zapisał się w poradni uzależnień, ale terminy są odległe, a ja też już nie wiem, co ze sobą zrobić. Mam już stany lękowe.
Witam, Napiszę w wielkim skrócie , jestem dda ddd, pochodzę z rodziny, gdzie ojciec był alkoholikiem
Witam, Napiszę w wielkim skrócie , jestem dda ddd, pochodzę z rodziny, gdzie ojciec był alkoholikiem, dodatkowo jak miałem 3 lata to zachorował na wodniaka mózgu , całe życie leżał na łóżku, spał po 15-18 godzin, nigdy się mną nie interesował i nie spędzał czasu. Odczuwam tylko negatywne uczucia, nie odczuwam pozytywnych uczuć ( nikt mi w to nie wierzy) , 12 lat walczyłem z masturbacją, którą udało mi się pokonać. Niestety nie mogę znaleźć psychologa, który mi pomoże, każdemu jak opowiadam moją historie to przekazuje mi informację, że raczej nie będzie mógł mi pomóc, bo to ciężki przypadek. Mam żonę, dzieci, ale nie umiem z nimi funkcjonować w rodzinie, bo moja też nie funkcjonowała . Jestem z okolic Warszawy, ktoś poleci psychoterapeutę, który podejmie się tego wyzwania?
Jak zachęcić męża do skorzystania z psychoterapii?
Jak nakłonić męża, by skorzystał z psychoterapii ? Problem złożony od dzieciństwa (DDA, problemy wychowawcze, nałogi, uzależnienia, zamiany nastrojów, nadmierne wyrażanie emocji, brak empatii itp).
Czy psychoterapia może łączyć się ze wsparciem psychodietetyka?
Czy można podczas psychoterapii korzystać również z usług psychodietetyka?