Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z lękiem przed wystąpieniami publicznymi i pustką w głowie?

Dzień dobry, mam problem z wystąpieniami publicznymi, lęk przed ogólną ekspozycją, zwłaszcza kiedy mam mówić, mam pustkę w głowie. Do jakiego psychologa najlepiej się zgłosić ?
User Forum

Tomasz

1 dzień temu
Weronika Wardzińska

Weronika Wardzińska

Dzień dobry.

Przy lęku przed wystąpieniami publicznymi i pustką w głowie radziłabym zgłosić się do psychoterapeuty pracującego w nurcie poznawczo-behawioralnym (CBT). Ten typ terapii najskuteczniej pomaga w lęku społecznym, stresie związanym z oceną i sytuacjach, w których blokuje mówienie. Terapeuta CBT pracuje zarówno nad myślami, jak i nad reakcją ciała, więc daje konkretne narzędzia do radzenia sobie w takich momentach.

Pozdrawiam serdecznie,

Weronika Wardzińska

psycholog

7 godzin temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Justyna Bejmert

Justyna Bejmert

Cześć Tomasz. Spróbuj poszukać psychologa lub psychoterapeutę pracującego w nurcie poznawczo-behawioralnym. Praca w tym nurcie jest bardzo skuteczna, jeśli chodzi o lęk przed wystapieniami publicznymi i generalnie lęk przed oceną. Pozdrawiam Cię,

Justyna Bejmert

psycholog

7 godzin temu
Marta Lotysh

Marta Lotysh

Dzień dobry
Z polecnych podejść do pracy z lękiem przed wystąpieniami publicznymi - terapia poznawczo-behawioralna lub terapia EMDR. W terapii poznawczo-behawioralnej ważnymi elementami jest psychoedukacja, konceptualizacja oraz ekspozycja, w EMDR - praca z ciałem i przetworzenie przez bilateralną stymulacje.

4 godziny temu
Gizela Maria Rutkowska

Gizela Maria Rutkowska

Witam Panie Tomaszu.

Spotkałam w swojej praktyce bardzo wiele takich osób i to w różnym wieku. Można nauczyć się przemawiania, ba, w ogóle wypowiadania się, na większym lub mniejszym forum. Nawet w stosunku do drugiej osoby. 

Ta sztuka jest do opanowania.

Czego serdecznie Panu życzę i zachęcam do wizyty u doświadczonego w tej kwestii psychologa.

Pozdrawiam

Dr Gizela Maria Rutkowska

Psycholog

Terapeuta

5 godzin temu
Klaudia Dynur

Klaudia Dynur

Dzień dobry,

z lękiem różnego rodzaju dobrze radzi sobie psychoterapia poznawczo-behawioralna. Jest ona także skuteczna w stresie - pozwala pracować nad myślami i zachowaniami tak, aby były dla nas bardziej przystosowawcze.

Pozdrawiam serdecznie

Klaudia Dynur

Psycholog, seksuolog w trakcie kształcenia

6 godzin temu
Patrycja Stajer

Patrycja Stajer

Dzień dobry,

Najlepiej jak uda się Pan do psychoterapeuty, a nie do nie psychologa.

Proszę sobie też poczytać podstawowe informacje - czym jest psychoterapia poznawczo - behawioralna oraz psychodynamiczna. I wybrać tą, która Panu lepiej odpowiada :) 

W obu nurtach można pracować nad tym problemem. 

Z poważaniem, Patrycja Stajer 

6 godzin temu
Natalia Jankowska

Natalia Jankowska

Dzień dobry Panie Tomaszu,

Zachęcam do szerszego przyjrzenia się stresowi, który towarzyszy panu podczas wystąpień publicznych. Być może lęk ten ma szerszy kontekst i może dotyczyć również innych sfer życia, warto przyjrzeć się co powoduje ten lęk. Czy "pod spodem" jest strach przed oceną, opinią innych lub też coś innego go tworzy. Każdy stres jest czymś spowodowany i nie sprowadza się do tylko jednej sytuacji. Warto też przyjrzeć się jak się funkcjonuje się w relacjach, jak postrzega się innych i jak się jest postrzeganym co pozostaje nie bez znaczenia w sytuacjach, o które pan pyta. 

Serdecznie pozdrawiam,

Natalia Jankowska

3 godziny temu
komunikacja w zwiazku

Darmowy test na jakość komunikacji w związku

Zobacz podobne

kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!