Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z napięciem między autentyczną ekspresją płciową a oczekiwaniami społecznymi?

Jak radzić sobie z napięciem między moją naturalną ekspresją płciową a oczekiwaniami otoczenia? Zastanawiam się, w jaki sposób inni poradzili sobie z lękiem przed oceną, kiedy zaczęli wyrażać swoją płciowość w sposób bardziej autentyczny.
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry,

to ważne, że zauważa Pan/Pani napięcie między własną autentyczną ekspresją a oczekiwaniami otoczenia. Może być pomocne stopniowe budowanie poczucia bezpieczeństwa oraz przestrzeni, w której mogą wyrażać siebie bez lęku przed oceną.

Można rozważyć kilka metod: 

*Praca z wewnętrznym dialogiem – zauważanie, które obawy są realne, a które wynikają z dawnych doświadczeń lub przekonań innych osób.

*Budowanie sieci wsparcia – rozmowa z ludźmi, którzy potrafią przyjąć autentyczność życzliwie; czasem zaczyna się od jednej bezpiecznej osoby.

*Techniki regulowania lęku 

- ćwiczenia oddechowe- np. oddychanie przeponą, zwane również oddychaniem brzusznym. Polega ono na głębokim oddychaniu, podczas którego brzuch unosi się i opada, a klatka piersiowa pozostaje względnie nieruchoma. Innym skutecznym ćwiczeniem jest oddychanie 4-7-8, które polega na wdechu przez nos przez 4 sekundy, zatrzymaniu oddechu na 7 sekund i wydechu przez usta przez 8 sekund. Regularne wykonywanie tych ćwiczeń sprzyja relaksacji i redukuje napięcie.

- praca nad uważnością (mindfulness) - skupianie uwagi na tym co jest "tu i teraz"

- rozpoznawaniem sygnałów z ciała, które pomagają obniżyć napięcie w stresujących momentach.

*Refleksja nad własnymi wartościami – zastanowienie się, co jest naprawdę Panu/Pani ważne, a co jest tylko oczekiwaniem otoczenia.

Zapraszam do kontaktu z osoba zaufaną lub psychologiem, seksuologiem lub terapeutą. 

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria

1 miesiąc temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Weronika Wardzińska

Weronika Wardzińska

Dzień dobry,

To zupełnie naturalne, że pojawia się napięcie między tym, kim jesteś, a tym, czego oczekuje otoczenie. Wiele osób odczuwa lęk przed oceną, zwłaszcza kiedy zaczynają żyć bardziej autentycznie, niezależnie od tego, czy dotyczy to wyglądu, ekspresji płci, czy sposobu bycia.

Warto udać się do terapeuty, najlepiej takiego, który pracuje z tematyką tożsamości i ekspresji płciowej. Taka osoba pomoże Ci bezpiecznie przejść przez lęk, zrozumieć swoje potrzeby oraz znaleźć sposób wyrażania siebie, który będzie jednocześnie autentyczny i komfortowy. To naprawdę może być ogromnym wsparciem w tej drodze.

Pozdrawiam serdecznie,

Weronika Wardzińska

1 miesiąc temu
Anna Szczypiorska

Anna Szczypiorska

Witaj, taki konflikt między własną ekspresją płciową a oczekiwaniami otoczenia jest naturalny i często wywołuje lęk przed oceną. Wiele osób radzi sobie, stosując kilka strategii: stopniowo testują swoją ekspresję w bezpiecznych sytuacjach, szukają wsparcia w przyjaciołach lub grupach, pracują nad krytykiem wewnętrznym (np. technikami mindfulness czy journalingiem), świadomie wyznaczają granice i inspirują się osobami, które już żyją autentycznie. Sam lęk nigdy nie znika całkowicie, ale maleje, gdy doświadczamy własnej autentyczności i akceptacji.

1 miesiąc temu
Maria Sobol

Maria Sobol

Dzień dobry, 

to, z czym mierzysz się teraz, jest trudne, ale bardzo zrozumiałe. Kiedy ktoś zaczyna wyrażać swoją płciowość w bardziej autentyczny sposób, zwykle pojawia się napięcie i lęk przed oceną. To naturalna reakcja na zmianę, która dotyka bardzo wrażliwego obszaru życia.

Pomaga stopniowe oswajanie się z własną ekspresją — małymi krokami, we własnym tempie. Dla wielu osób ważnym wsparciem okazało się znalezienie choć jednego miejsca, w którym mogą być sobą bez obaw: bezpieczna relacja, grupa wsparcia, rozmowa z kimś zaufanym. To buduje wewnętrzne poczucie, że to, co się w nas dzieje, ma prawo być.

Llęk przed reakcją otoczenia może być silny, ale kiedy zaczynamy żyć bliżej prawdy o sobie, pojawi się ulga i większa swoboda. To nie dzieje się od razu — to raczej proces, w którym krok po kroku uczy się stawiać swoje potrzeby obok oczekiwań innych, a nie zawsze pod nimi.

Najważniejsze, żeby nie tłumić siebie z lęku przed tym, co pomyślą inni. Autentyczność może rodzić napięcie, ale daje też poczucie życia w zgodzie ze sobą, a to z czasem staje się ogromnym źródłem siły.

Pozdrawiam, Maeia Sobol

Psychoterapeutka integracyjna

1 miesiąc temu
Karolina Dymek

Karolina Dymek

Witam,

to napięcie między autentyczną ekspresją płciową a oczekiwaniami otoczenia jest bardzo naturalne i częste. Jednak należy pamiętać, żeby skupiać uwagę na sobie, na swoich potrzebach. Presja społeczna może wywoływać lęk, i chyba najlepszym sposobem odcięcia się od tego lęku jest próba niepoddawania się tejże presji. Wiele osób radzi sobie z lękiem przed oceną, wprowadzając zmiany stopniowo, zaczynając od bezpiecznych przestrzeni i wspierających osób. Pomaga też praca z wewnętrznym krytykiem i budowanie samoakceptacji - świadomość, że masz prawo być sobą. Z czasem większość zauważa, że obawy bywają większe niż rzeczywiste reakcje otoczenia.. 

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Karolina Dymek, Psycholog 

1 miesiąc temu

Zobacz podobne

Miałem dziewczynę, czuję się heteroseksualny i w przyszłości taki związek chciałbym budować. Mam jednak fetysz męskich stóp.
Witam, nurtuje mnie jedna kwestia. Miałem dziewczynę, czuję się heteroseksualny i w przyszłości taki związek chciałbym budować. Mam jednak fetysz męskich stóp. Nic innego w tej płci mnie nie interesuje. Czy to oznacza, że mam skłonności homoseksualne? Tego bym bardzo nie chciał. Pozdrawiam
Rozterki związane z orientacją seksualną: sapio-demiseksualność a zainteresowanie kobietami

Witam, mam problem z rozumieniem swojej orientacji seksualnej. Zawsze byłam heteroseksualna. Jednak w 2023 roku zaczęłam identyfikować się jako sapio-demiseksualna heteroromantyczna, ponieważ więź intelektualna i emocjonalna są dla mnie niezbędne, by coś mogło rozwinąć się w kierunku seksualnym i romantycznym. Od podstawówki pojawiały się u mnie myśli o biseksualności, które jednak zniknęły i nigdy nie stały się dla mnie powodem do zmartwień. Dopiero od zeszłego roku zaczęłam znów zauważać u siebie zainteresowanie kobietami. 

To budzi mój niepokój, bo z pragnę związków tylko z mężczyznami, a fakt, że czuję coś wobec kobiet, sprawia, że czuję się zagubiona i odłączona od swojej tożsamości. Te uczucia są dla mnie szczególnie trudne do zaakceptowania, ponieważ zależy mi na stabilności mojej orientacji seksualnej. Jako osoba z autyzmem, stabilność jest dla mnie niezbędna (w tej kwestii w szczególności). Czuję, że ta sytuacja zaburza moją tożsamość seksualną i powoduje wewnętrzny konflikt. Zdaję sobie sprawę, że takie uczucia mogłyby prowadzić do odrzucenia mnie przez rodzinę, co pogłębia moją obawę. Na szczęście mam wsparcie mojego partnera, który wie o moich rozterkach, ale to nie wystarcza, bym poczuła się komfortowo. Chciałabym znaleźć sposób, by poradzić sobie z tymi uczuciami, ponieważ nie jestem w stanie znieść tego napięcia i bólu. Te myśli i uczucia wobec kobiet naprawdę mnie irytują i sprawiają, że czuję się wewnętrznie niezgodna ze sobą.

Zagubienie zawodowe i poszukiwanie sensu życia - jak znaleźć pasującą ścieżkę kariery?
Witam, od dwóch lat borykam się z zagubieniem w życiu. Jestem dwudziestoletnią osobą i poza moją pasją, mianowicie pisaniem książek i w związku z tym udzielaniem się na forum literackim - nie wiem co mogłabym jeszcze robić w życiu. Próbuję wydać swoje książki, ale nie jest to łatwy proces i o ile czuję się spełniona, chciałabym mieć też pracę/własne oszczędności. Problem w tym, że mieszkając w małym miasteczku na razie nie mogę jej znaleźć. Pracowałam za granicą, później w innym województwie jako sprzątaczka i po maksymalnie miesiącu traciłam zainteresowanie pracą, chociaż robiłam wszystko dobrze i byłam chwalona. Mimo to czułam się wypalona zawodowo i codziennie płakałam albo spałam po pracy kilkanaście godzin ze zmęczenia psychicznego. Lubię nieść jakieś pozytywne zmiany i czuć głębszy sens tego co robię, mieć większy cel do spełnienia, tylko nie wiem jaka praca da mi satysfakcję bądź będzie znośna? Teraz z braku pomysłów zapisałam się na szkolenie wojskowe i też nie wiem czy to dobra droga, trochę się obawiam ze względu na bycie osobą niebinarną i bardzo ograniczoną prywatność oraz czas wolny. To tylko miesiąc, jednak też mam wrażenie, że nie będę tam "pasować". Kilka razy na praktykach w szkole i pracy podczas zwykłej rozmowy słyszałam stwierdzenia od dorosłych: "Nie pasuje ci bycie tutaj?", "Chyba tu nie pasujesz". Nie były to złośliwości, o dziwo ci ludzie byli dla mnie bardzo mili. I dotknęły mnie ich słowa, bo właśnie tak się czułam w tamtych momentach, że to nie moje miejsce. Ogólnie dogaduję się z innymi, jestem powściągliwa i zdystansowana, ale uprzejma. Najbardziej męczy mnie kwestia tego, że nie mam już pojęcia jakich prac się podejmować i gdzie, jak sobie radzić z zagubieniem, poczuciem niedopasowania i czy to typowe tym wieku? Nikomu też nie mówię, że jestem niebinarna i coraz częściej myślę o byciu trans, nie mam tak zaufanych osób wokół. Akceptuję tę stronę siebie, choć nie wszędzie mogę ją pokazywać.
Dlaczego łagodność w wyrazie twarzy kobiety mnie pociąga? Zrozumienie własnych uczuć jako lesbijki
Jestem lesbijką. Chciałabym o coś zapytać. Moje pytanie może wydać się troszeczkę dziwne. Zauroczyłam się w kobiecie kilka lat starszej ode mnie. Jest bardzo atrakcyjna, ale nie w tym rzecz. Niezmiernie pociąga mnie łagodność ,,wypisana'' na jej twarzy. Kiedy mówi coś, np. zmartwionym głosem, jej twarz przybiera wtedy taki łagodny wyraz. Sprawia to, że wydaje mi się jeszcze bardziej pociągająca. Dlaczego tak się dzieje? Gdy widzę jej łagodną twarz, robi mi się ciepło. Czemu akurat to tak na mnie działa?
Jak rozpoznać manipulację emocjonalną w związku i odzyskać pewność siebie?

hej, mam teraz kłopot w związku i potrzebuję rady. Zaczęło mnie niepokoić, że mój partner mnie manipuluję emocjonalnie. Najgorsze, że coraz częściej wątpię w to, co czuję i myślę. 

Często słyszę, że jestem przewrażliwiony albo przesadzam, przez co zaczynam kwestionować swoje reakcje i uczucia. Te ciągłe ataki krytyki i manipulacji mocno osłabiają moją samoocenę. Czytałem trochę o toksycznych związkach i wiem, że pierwszy krok to stopniowe uświadomienie sobie problemu, ale w rzeczywistości jest to trudniejsze, niż się wydaje. 

Jak mogę skutecznie rozpoznać, kiedy granica została przekroczona? Obawiam się, że mimo wszystko poczuję się winny za decyzję o rozstaniu.  Dzięki za wszelką pomoc. 

Pozdrawiam, Piotr

Transpłciowość

Transpłciowość - co to jest i jak ją zrozumieć?

Transpłciowość to złożone zagadnienie związane z tożsamością płciową, które wpływa na życie wielu osób. W tym artykule omówimy, czym jest transpłciowość, jak wygląda proces korekty płci oraz z jakimi wyzwaniami mierzą się osoby transpłciowe.