Aplikacja TwójPsycholog — wsparcie, które masz zawsze pod ręką

📲 Pobierz aplikację i zadbaj o siebie na własnych zasadach

Dostępne w Google PlayPobierz w App Store
Left ArrowWstecz

Jak radzić sobie z napięciem między autentyczną ekspresją płciową a oczekiwaniami społecznymi?

Jak radzić sobie z napięciem między moją naturalną ekspresją płciową a oczekiwaniami otoczenia? Zastanawiam się, w jaki sposób inni poradzili sobie z lękiem przed oceną, kiedy zaczęli wyrażać swoją płciowość w sposób bardziej autentyczny.
Daria Składanowska

Daria Składanowska

Dzień dobry,

to ważne, że zauważa Pan/Pani napięcie między własną autentyczną ekspresją a oczekiwaniami otoczenia. Może być pomocne stopniowe budowanie poczucia bezpieczeństwa oraz przestrzeni, w której mogą wyrażać siebie bez lęku przed oceną.

Można rozważyć kilka metod: 

*Praca z wewnętrznym dialogiem – zauważanie, które obawy są realne, a które wynikają z dawnych doświadczeń lub przekonań innych osób.

*Budowanie sieci wsparcia – rozmowa z ludźmi, którzy potrafią przyjąć autentyczność życzliwie; czasem zaczyna się od jednej bezpiecznej osoby.

*Techniki regulowania lęku 

- ćwiczenia oddechowe- np. oddychanie przeponą, zwane również oddychaniem brzusznym. Polega ono na głębokim oddychaniu, podczas którego brzuch unosi się i opada, a klatka piersiowa pozostaje względnie nieruchoma. Innym skutecznym ćwiczeniem jest oddychanie 4-7-8, które polega na wdechu przez nos przez 4 sekundy, zatrzymaniu oddechu na 7 sekund i wydechu przez usta przez 8 sekund. Regularne wykonywanie tych ćwiczeń sprzyja relaksacji i redukuje napięcie.

- praca nad uważnością (mindfulness) - skupianie uwagi na tym co jest "tu i teraz"

- rozpoznawaniem sygnałów z ciała, które pomagają obniżyć napięcie w stresujących momentach.

*Refleksja nad własnymi wartościami – zastanowienie się, co jest naprawdę Panu/Pani ważne, a co jest tylko oczekiwaniem otoczenia.

Zapraszam do kontaktu z osoba zaufaną lub psychologiem, seksuologiem lub terapeutą. 

Pozdrawiam, 

Składanowska Daria

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Weronika Wardzińska

Weronika Wardzińska

Dzień dobry,

To zupełnie naturalne, że pojawia się napięcie między tym, kim jesteś, a tym, czego oczekuje otoczenie. Wiele osób odczuwa lęk przed oceną, zwłaszcza kiedy zaczynają żyć bardziej autentycznie, niezależnie od tego, czy dotyczy to wyglądu, ekspresji płci, czy sposobu bycia.

Warto udać się do terapeuty, najlepiej takiego, który pracuje z tematyką tożsamości i ekspresji płciowej. Taka osoba pomoże Ci bezpiecznie przejść przez lęk, zrozumieć swoje potrzeby oraz znaleźć sposób wyrażania siebie, który będzie jednocześnie autentyczny i komfortowy. To naprawdę może być ogromnym wsparciem w tej drodze.

Pozdrawiam serdecznie,

Weronika Wardzińska

Anna Szczypiorska

Anna Szczypiorska

Witaj, taki konflikt między własną ekspresją płciową a oczekiwaniami otoczenia jest naturalny i często wywołuje lęk przed oceną. Wiele osób radzi sobie, stosując kilka strategii: stopniowo testują swoją ekspresję w bezpiecznych sytuacjach, szukają wsparcia w przyjaciołach lub grupach, pracują nad krytykiem wewnętrznym (np. technikami mindfulness czy journalingiem), świadomie wyznaczają granice i inspirują się osobami, które już żyją autentycznie. Sam lęk nigdy nie znika całkowicie, ale maleje, gdy doświadczamy własnej autentyczności i akceptacji.

Maria Sobol

Maria Sobol

Dzień dobry, 

to, z czym mierzysz się teraz, jest trudne, ale bardzo zrozumiałe. Kiedy ktoś zaczyna wyrażać swoją płciowość w bardziej autentyczny sposób, zwykle pojawia się napięcie i lęk przed oceną. To naturalna reakcja na zmianę, która dotyka bardzo wrażliwego obszaru życia.

Pomaga stopniowe oswajanie się z własną ekspresją — małymi krokami, we własnym tempie. Dla wielu osób ważnym wsparciem okazało się znalezienie choć jednego miejsca, w którym mogą być sobą bez obaw: bezpieczna relacja, grupa wsparcia, rozmowa z kimś zaufanym. To buduje wewnętrzne poczucie, że to, co się w nas dzieje, ma prawo być.

Llęk przed reakcją otoczenia może być silny, ale kiedy zaczynamy żyć bliżej prawdy o sobie, pojawi się ulga i większa swoboda. To nie dzieje się od razu — to raczej proces, w którym krok po kroku uczy się stawiać swoje potrzeby obok oczekiwań innych, a nie zawsze pod nimi.

Najważniejsze, żeby nie tłumić siebie z lęku przed tym, co pomyślą inni. Autentyczność może rodzić napięcie, ale daje też poczucie życia w zgodzie ze sobą, a to z czasem staje się ogromnym źródłem siły.

Pozdrawiam, Maeia Sobol

Psychoterapeutka integracyjna

Karolina Dymek

Karolina Dymek

Witam,

to napięcie między autentyczną ekspresją płciową a oczekiwaniami otoczenia jest bardzo naturalne i częste. Jednak należy pamiętać, żeby skupiać uwagę na sobie, na swoich potrzebach. Presja społeczna może wywoływać lęk, i chyba najlepszym sposobem odcięcia się od tego lęku jest próba niepoddawania się tejże presji. Wiele osób radzi sobie z lękiem przed oceną, wprowadzając zmiany stopniowo, zaczynając od bezpiecznych przestrzeni i wspierających osób. Pomaga też praca z wewnętrznym krytykiem i budowanie samoakceptacji - świadomość, że masz prawo być sobą. Z czasem większość zauważa, że obawy bywają większe niż rzeczywiste reakcje otoczenia.. 

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Karolina Dymek, Psycholog 

dobrostan

Darmowy test na dobrostan psychiczny (WHO-5)

Zobacz podobne

Tęsknota za byłą dziewczyną po rozstaniu i krótkiej relacji z chłopakiem – co się ze mną dzieje?
Witam, Kilka miesięcy temu byłam w związku z dziewczyną, która była ode mnie młodsza o 3 lata. Byłam z nią mniej więcej 9 miesięcy. W czasie związku wszystko było w porządku, bywały kłótnie ale były one małe. Od jednego incydentu, gdy sprawiłam, że poczuła dyskomfort przy intymnej chwili, przestałam interesować się nią seksualnie. Oczywiście porozmawialiśmy o tym po tym incydencie. Ale przez dalszy okres naszego związku intymnych chwili miałyśmy może z 4 od stycznia do września ubiegłego roku. W lipcu poznałam chłopaka, który był stażystą jako kasjer w pociągu. Jechałam wtedy z moimi przyjaciółmi, wracaliśmy z wakacji. Złapałam z nim kontakt i zaczęłam z nim pisać. Na początku nic do niego nie czułam, ponieważ byłam w związku z dziewczyną. Ale z biegiem czasu poczułam zainteresowanie jego osobą. Może nie konkretnie emocjonalne, ale uważam że było to bardziej fizyczne zainteresowanie. Zaczęłam błąkać myślami i doszłam do wniosku, że ja już nie kocham mojej dziewczyny i byłam z nią przez te kilka miesięcy przez przywiązanie emocjonalne. Zerwałam z nią w dobrych stosunkach, wytłumaczyłam jej czemu z nią zrywam i postanowiliśmy, że zerwiemy w przyjaznych stosunkach bez żadnych kłótni. Wtedy zaczęłam trochę flirtować z tym chłopakiem, poszłam z nim na jego studniówkę i wychodziliśmy często i flirtowalismy. Po czasie zaczęłam go od siebie odtrącać, bo straciłam do niego zainteresowanie i odepchnęłam go od siebie i zerwaliśmy kontakt. Skończyło się to mniej więcej pod koniec stycznia tego roku. Po tej sytuacji zaczęłam znowu myśleć o mojej byłej dziewczynie i zdałam sobie sprawę, że za nią tęsknię i nie chce nikogo innego niż ona, bo była pierwszą osobą, która sprawiła, że poczułam cokolwiek, że poczułam miłość po raz pierwszy w życiu. Ale nie będę do niej pisać o tym i nie będę z nią rozmawiać bo zerwałam z nią we wrześniu ubiegłego roku, a mamy maj. Nie chcę psuć jej życia. Ona sama miała już problemy i chodziła do psychologa. Nie wiem co mam se sobą zrobić.
Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku.
Mam lekko ponad 20 lat. Nigdy nie byłam w żadnym, nawet dziecięcym czy nastoletnim związku. Nie ma osób ani cech u innych, które uważałabym za atrakcyjne. Nie wiem nawet, co właściwie to pojęcie oznacza. Nigdy nie podejmowałam żadnej aktywności seksualnej i nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek bym chciała. Moje podejście jest zapewne wynikiem molestowania w dzieciństwie oraz dużym przywiązywaniem wagi do możliwych konsekwencji, jakie niesie ze sobą współżycie (przede wszystkim chodzi mi o to, żeby podjąć świadomą decyzję o przyjściu na świat ewentualnego potomstwa oraz odpowiednio przygotować się do bycia rodzicem - zarówno fizycznie jak i emocjonalnie. Żadne zabezpieczenie nie daje 100% pewności, więc podejmowanie stosunków seksualnych bez gotowości na pojawienie się "wpadki" jest dla mnie zwyczajnie nieodpowiedzialne). Gdy tylko pomyślę, że miałabym kiedykolwiek pójść z kimś do łóżka, czuję obrzydzenie i myślę, jaki jest to żenujący i nieakceptowalny dla mnie poziom bliskości. Czy może to świadczyć o aseksualności, nieodkrytej demiseksualności czy jest to jednak w dużej mierze warunkowane moją, jeszcze, niecałkowicie przepracowaną traumą związaną z molestowaniem i poczuciem bycia niechcianym i gorszym dzieckiem?
Zastanawiam się nad swoją orientacją seksualną - wpływ animacji na moje myśli

Na początek dodam, że posiadam zespół aspergera i piszę coś takiego pierwszy raz. Mam nadzieję, że to pytanie nie jest dziwne. Jestem kobietą i mam 24 lata. Coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad swoją orientacją seksualną. Podobają mi się mężczyźni i wiem, że jestem heteroseksualna. Wiem, że to może być trochę dziwne, ale mimo swojego wieku nadal oglądam bajki, kreskówki oraz animowane produkcje dla dorosłych. 

Coraz częściej w tych produkcjach pojawiają się osoby o różnych orientacjach. Jestem heteroseksualna, ale strasznie próbuję sobie udowodnić, że jestem inna. Zakochiwałam się już wcześniej, lecz nigdy nie byłam w związku. Do tego przez wszystkie animowane produkcje, które oglądam (i w, których pojawiały się postaci o innej orientacji niż sama posiadam) zaczęłam się zastanawiać, co by było, gdybym sama była na miejscu tej postaci i znów na siłę próbuję udowodnić sobie, że nie jestem heteroseksualna. 

Czy jestem dziwna? Zadaję tutaj to pytanie, ponieważ internet nie jest mi w stanie podać wątku, który odpowiedziałby na moje nurtujące mnie pytanie.

Brak pociągu seksualnego do kobiet - odkrywanie swojej tożsamości płciowej
Nie czuję juz oddawna pociągu seksualnego do kobiet gdyż sam się nią czuję.
Mężczyzna noszący damskie stringi – wpływ na akceptację siebie i relacje
ka będąc w związku z narzeczoną wpadła kiedyś na pomysł żeby założył jej damskie stringi i tak się jej spodobałem że prosiła mnie żebym dla niej każdego dnia nosił po mieszkaniu a po rozstaniu tak się do nich przywiozłem że uwielbiam mieć je na sobie i czuć jak mi się wrzynają bardzo w pośladki i wiem co czuje każda kobieta która nosi stringi
Depression Hero

Depresja – przyczyny, objawy i skuteczne leczenie

Depresja to poważne zaburzenie psychiczne, które może dotknąć każdego. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe – poznaj objawy, metody leczenia i sposoby wsparcia chorych. Pamiętaj, depresję można skutecznie leczyć!