- Strona główna
- Forum
- LGBTQIA+, związki i relacje
- Zastanawiam się nad...
Zastanawiam się nad swoją orientacją seksualną - wpływ animacji na moje myśli
Na początek dodam, że posiadam zespół aspergera i piszę coś takiego pierwszy raz. Mam nadzieję, że to pytanie nie jest dziwne. Jestem kobietą i mam 24 lata. Coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad swoją orientacją seksualną. Podobają mi się mężczyźni i wiem, że jestem heteroseksualna. Wiem, że to może być trochę dziwne, ale mimo swojego wieku nadal oglądam bajki, kreskówki oraz animowane produkcje dla dorosłych.
Coraz częściej w tych produkcjach pojawiają się osoby o różnych orientacjach. Jestem heteroseksualna, ale strasznie próbuję sobie udowodnić, że jestem inna. Zakochiwałam się już wcześniej, lecz nigdy nie byłam w związku. Do tego przez wszystkie animowane produkcje, które oglądam (i w, których pojawiały się postaci o innej orientacji niż sama posiadam) zaczęłam się zastanawiać, co by było, gdybym sama była na miejscu tej postaci i znów na siłę próbuję udowodnić sobie, że nie jestem heteroseksualna.
Czy jestem dziwna? Zadaję tutaj to pytanie, ponieważ internet nie jest mi w stanie podać wątku, który odpowiedziałby na moje nurtujące mnie pytanie.
Gabriela
Usunięty Specjalista
Cześć,
Twoje pytania są jak najbardziej normalne, a to, że zastanawiasz się nad swoją orientacją seksualną, nie czyni Cię dziwną.
Wiele osób w Twoim wieku (i starszych) przechodzi przez podobne rozmyślania. To naturalna część poznawania siebie.
Oglądanie animacji czy zastanawianie się, jak by to było, gdybyś była na miejscu postaci, nie oznacza, że coś z Tobą jest nie tak. Nasze myśli i fantazje często nie odzwierciedlają naszej rzeczywistej orientacji, a jedynie są wynikiem ciekawości, wpływów z otoczenia lub po prostu chęci zrozumienia różnych perspektyw.
Jeśli wiesz, że pociągają Cię mężczyźni, możesz być pewna swojej orientacji, ale samo to, że zadajesz sobie pytania, też jest w porządku. Nie musisz niczego „sobie udowadniać”.
Warto skupić się na tym, co Ty czujesz i czego chcesz, zamiast starać się dopasować do jakiejś kategorii.
Nie ma nic dziwnego w oglądaniu animacji w Twoim wieku – to po prostu część Twoich zainteresowań i sposobu na spędzanie czasu. Jeśli te myśli nadal Cię męczą, być może rozmowa z psychologiem pomogłaby uporządkować te kwestie i poczuć się lepiej ze sobą.
Dbaj o siebie i nie bój się pytać – to znak, że chcesz lepiej zrozumieć siebie. 😊
Iwona Kraszewska-Konisiewicz
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Katarzyna Kania-Bzdyl
Cześć Gabriela,
w Twojej wypowiedzi pojawia się zdanie: "Jestem heteroseksualna, ale strasznie próbuję sobie udowodnić, że jestem inna. " Podstawowe pytanie brzmi: w jakim celu zmuszasz się do orientacji homoseksualnej czy biseksualnej?
P.s. Może warto zrobić sobie detoks od tego rodzaju filmów i po kilku tygodniach sprawdzić, czy te myśli wciąż są obecne w Twojej głowie ;)
pozdrawiam,
Katarzyna Kania-Bzdyl