Jak ratować małżeństwo po przemocy i problemach z alkoholem?
Witam serdecznie – dziękuję ogromnie za wsparcie, troskę i pomoc odnośnie mojej osoby – jak psychiczną, czy nawet psychologiczną, psychiatryczną i opinii seksuologa. Bardzo mi zależy na uratowaniu mojego małżeństwa z 16-letnim stażem, a razem 20 lat. Doznałam za dużo krzywdy w życiu – nie tylko w tym małżeństwie, lecz przez kupę lat, co dłuższy czas siedzi w sercu, jak i w głowie. Powodem ratowania małżeństwa nie tylko jest silne z mojej strony uczucie do męża – strasznie go kocham, świata nie widzę poza nim. On twierdzi, iż za mną też nie widzi świata, że jestem wyjątkową osobą i ważną w jego życiu. Lecz omówienie chęci ratowania nas jest dla mnie bardzo trudne – jednym słowem: doznałam traumy, załamania psychicznego, nerwowego, jak depresję. Aż biorę leki, które mnie uspokajają, choć jest to chwilowe.
Również mogę to powiedzieć w drugą stronę – w stronę męża – też przeze mnie dużo przeszedł, choć on do wszystkiego podchodzi obojętnie, nawet lekceważąco, nie biorąc żadnej odpowiedzialności za swoje czy błędy, zawsze wszystkim obarcza mnie, na mnie zwala cały syf. Staram się bardzo często rozmawiać z mężem o swoich, jak i jego potrzebach, uczuciach, pragnieniach, nawet o pożądaniu, chemii, magii, więzi uczuciowej między nami – lecz nie wiem, jak wszystko odbierać. Mąż zachowuje się tak, jakby nie chciał brać udziału w ratowaniu relacji, chęci naprawy w pozytywną stronę, lecz w negatywną. Każde kłopoty, kłótnie, sprzeczki przerzucać potrafi na mnie, jakbym to tylko ja wszystkiemu była winna.
Rok temu oboje przeszliśmy poważny i pierwszy kryzys małżeński. Przyznaję się bez bicia – byłam uzależniona od życia towarzyskiego – dochodził alkohol, tak, coraz częściej piłam, nawet około 8 lat. Wolałam każdą chwilę, czas spędzać poza domem, nie w obecności męża, ponieważ wiecznie kłótnie, poniżanie, wyzwiska, bicie, niechęć do zbliżeń. Oddalałam się od męża, zaczynałam się czuć w jego obecności ciągłą walkę, rutynę, brak komunikacji. Popadałam w bezsilność, dlatego poszłam swoją i niestety złą drogą – alkohol, znajomi. Kiedy tłumaczę mężowi, twierdzi, iż nie ma żadnego to wytłumaczenia – z jednej strony ma rację, a z drugiej – sama nie wiem, to była zwykła ucieczka, bezradność.
Nie ukrywam, że nie byłam mężowi dłużna, nie grałam fair, też atakowałam, nakręcałam się – a to jedynie, aby się bronić. Mąż twierdzi, iż to ja źle go traktuję, że nie pozwoli sobie na traktowanie siebie jak psa z mojej strony, z kolei to, jak traktuje mnie – ja mam na to wyrażać zgodę, a on puszcza to płazem, sądząc, że nic złego nie robi???
Tak, zdarzyło się, iż miałam rozwaloną głowę, którą trzeba było szyć – popchnął mnie, uderzyłam w kaloryfer. Następnie miałam tzw. cyt. „pizdę pod okiem” – uderzył mnie z pięści. Mimo to nie chciałam – jak nie mam dokąd uciekać – choć rozważałam odejście, podanie o rozwód, lecz za bardzo męża kocham. To nie jest tak, że przyzwyczaiłam się do takiego życia – NIE. Po prostu czuję bardzo mocne uczucie co do jego osoby – życia sobie nie wyobrażam poza nim. Potrafi być wspaniały, choć z tego kochającego, troskliwego człowieka nagle pokazuje się obraz potwora – damskiego tyrana. Wydaje mi się, że mąż nawet w sobie tego nie dostrzega – zawsze się przed tym broni, iż z nim wszystko w porządku.
Na chwilę wszystko ucichło – poszliśmy na terapię małżeńską, coś pomogło mężowi, lecz na chwilę. Stwierdził, iż nam niepotrzebne terapie, a sami powinniśmy sobie z tym wszystkim poradzić – choć nie wychodzi???
Mąż złamał ogromnie moje serce – nie mówię, że ja jemu również. Wyrzucił mnie z domu, bo się po prostu rozpiłam, szukałam wyjścia z tego wszystkiego. Po tygodniu chciał, abym wróciła, i tak się stało – zaczynało układać się nawet dobrze – mega seks, lecz często nieudane noce, tzw. „spontan sex – wtulić, spać”. Chcieliśmy tak sami to wprowadzić i było super, cieplej, czuło się bezpiecznie.
Od tego się zaczęło – kiedy nie ma seksu raz, dwa, pośród nocy jestem zniesmaczona, zaraz wybucham, robię dramy. Mąż ma mnie dość, lecz po prostu potrzebuję zbliżeń dosyć często, ponieważ po takim przeżyciu, co nas spotkało, szczerze czuję coś jeszcze więcej do męża – podnieca mnie, stał się dla mnie bardziej atrakcyjny. Mówiłam mężowi, iż powinien się cieszyć, a nie narzekać. Mąż mówi nieraz: „podejdź w nocy do mnie, zaczep, zacznij pierwsza grę wstępną”, a kiedy podchodzę – odpycha, po prostu nie wychodzi mi. Co do czego, odwróci kota ogonem zaraz i powie na drugi dzień, cyt.: „a ty mnie w nocy przytulasz, zaczepiasz???” Nie, nie robię tego dosyć często, ponieważ zdaję sobie sprawę, że kiedy będę podchodzić pierwsza – nic to nie da.
Przeszłam tzw. terapię odwykową, terapeutyczną, co w zupełności mi wystarczyła – i nie tylko ja jestem z siebie dumna, ale mąż twierdzi oraz rodzina, że są ze mnie dumni, iż mąż docenia, co zrobiłam dla samej siebie, choć jemu tłumaczę za każdym razem, że zrobiłam to dla niego, bo bardzo go kocham. Tak, własnymi siłami wyszłam z nałogu – to ja postawiłam na ratowanie małżeństwa, jak i własnego zdrowia. A teraz walczę o dalszy i piękny związek oparty na szacunku, wsparciu, trosce, zrozumieniu, magii miłości, chemii, namiętności i pożądaniu – obustronnie.
Czasem uważam, że ze strony męża jest w moją stronę jakaś ukryta manipulacja, często zastraszanie i ciągłe krytykowanie – jakby w coś grał, jakbym była zapasowym kołem, mimo iż zaprzecza. Dosyć często sprzeczamy się o sprawy łóżkowe. Tłumaczę mężowi, iż przez to, co przeszliśmy, obłędny seks, czułość, ciepło, jak i pożądanie – jest bardzooo potrzebne, tym bardziej, jak nie było tego przez wiele, wiele lat. Nie widać, aby do męża cokolwiek docierało. Potrafi mnie krytykować – jakby nie dorósł do związku, a mi powie: „czy ja dorosłam?”. Potrafi mówić takie słowa, cyt.: „twój problem, nie mój, twoja bajka, a w takiej bajce nie będę tkwił, mam wyjebane, znajdź innego na ruchanie, jesteś toksyczna i dramat, wiecznie pierdolisz w kółko o tym samym, ryjesz mi łeb, wchodzisz mi do łba, to przez ciebie taki się robię, takim jestem, kto by z tobą wytrzymał, powinnaś się leczyć, z tobą jest bardzo źle, kawał suki z ciebie...”.
Kiedy opanuję swoje emocje, po max 8 godzinach – bo nie da się do niego podejść, aby spokojnie pogadać – on nagle żałuje, przeprasza, jakby nigdy nic. Zaraz że ja go podniecam, jaram, że zawsze ma na mnie ochotę, że tylko ja, nikt inny, że jestem wyjątkową i ważną dla niego osobą. Po 3 dniach magii, spokoju i harmonii – nagle ze strony męża uszczypliwość i ataki agresji słownej, kiedy jego o coś zapytam. Potrafi w szaleństwie emocji złapać mnie za gardło, nawyzywać mnie od suki, dziwki, po czym żałuje, twierdząc, iż tak postąpił, bo ja niby go, cyt.: „wkurwiłam”. Mówię, że nie ma to żadnego wytłumaczenia, a mąż – wymówka: trzeba było inaczej podejść, a nie w taki sposób – tak właśnie z mężem się rozmawia. Z niczego nic sobie nie robi, a najgorsze jest to, że całe zło, kłótnie, bicie, jego złe podejścia – przerzucać potrafi jedynie na mnie!!! Aby się wybielać??? Oczyszczać??? Jakie to jest niewinne, nic nie robiące złego stworzenie???
Z dnia na dzień czuję, że moje uczucia do męża zaczynają na nowo wygasać, że jestem gotowa odejść – mimo iż nie mam dokąd, nawet pod tzw. „chmurkę”. W głębi duszy bardzo męża kocham. Uświadamianie mężowi, że chęć bliskości, czułości, troski i zrozumienia itp. jest kluczową rolą – nie dociera. Czuję, że mąż bawi się moimi uczuciami, że ma ukryty cel, alibi – aby mnie wykończyć psychicznie, z kimś ma plan, może ma kogoś, a ja jestem przykrywką?? Popadłam już w depresję, nie mam co liczyć na wsparcie ze strony męża, troskę, opiekę. Nie wierzę i nie widzę, ażeby mąż okazywał odrobinę chęci, zainteresowania związkiem, naszą relacją. Co ja mam myśleć, robić, gdzie, co, jak???
Kasia1983.

Martyna Jarosz
To, przez co Pani przechodzi, jest niezwykle trudne i obciążające emocjonalnie. W relacji, w której pojawia się przemoc, poniżanie i manipulacja, łatwo zatracić poczucie własnej wartości oraz wiarę w to, że zasługuje się na szacunek i bezpieczeństwo. Jednocześnie miłość, wspólne lata i pragnienie odbudowy więzi sprawiają, że decyzja o odejściu wydaje się skomplikowana.
Proszę się zastanowić:
- Czy obecny związek daje Pani realne poczucie bezpieczeństwa, ciepła i wsparcia?
- Czy to, co Pani czuje, to miłość, czy raczej przywiązanie wynikające z lat wspólnego życia i pragnienia stabilności?
- Co by Pani doradziła komuś bliskiemu, gdyby znalazł się w identycznej sytuacji?
Pani dobro jest najważniejsze. Warto szukać wsparcia u specjalistów – psychologa, terapeuty czy organizacji pomagających osobom w trudnych relacjach. Jeśli czuje Pani zagrożenie, proszę pamiętać, że nie jest Pani sama. Można skontaktować się z Telefonem Zaufania dla Ofiar Przemocy w Rodzinie „Niebieska Linia” tel. 800 120 002, gdzie można uzyskać pomoc i poradę.
Pani emocje są ważne, a życie bez przemocy i ciągłego cierpienia jest możliwe. Proszę zadbać o siebie – ma Pani prawo do szacunku, poczucia bezpieczeństwa i szczęścia.
Pozdrawiam
Martyna Jarosz

Artur Kłos
Dzień dobry, Pani Katarzyno, historia, którą Pani opisuje, brzmi wyjątkowo niepokojąco, ze względu na pojawiający się w niej aspekt przemocy domowej. Trudno jest mi określić dokładnie w czasie opisywane przez Panią wydarzenia, ale jak czytam, zdarzało się nawet, ze była Pani hospitalizowana - szycie rozciętej głowy - z tego powodu. Chciałbym, żeby miała Pani świadomość, że w przypadku doświadczenia przemocy domowej dostępne są różnego rodzaju formy pomocy od zgłoszenia się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (MOPS) przez działające w całej Polsce ośrodki interwencji kryzysowej po całodobowy telefon dla ofiar przemocy "Niebieska linia" nr. 800-12-00-02.
Jednocześnie napisała Pani, że chciałaby ocalić to małżeństwo, a także, że Państwa sytuacja jest wyjątkowo złożona, mam tutaj na myśli okoliczności emocjonalne, seksualne i ekonomiczne. Może być Pani w związku z tym niezwykle trudno podjąć właściwą dla siebie decyzję. Moim zdaniem dobrze, żeby nie była Pani w tej sytuacji sama, praca ze specjalistą psychoterapeutą, najlepiej doświadczonym lub specjalizującym się w kryzysach rodzinnych i/lub przemocy domowej - mogłaby pozwolić na przygotowanie rozsądnego i realistycznego planu działania w tej niezwykle trudnej sytuacji. Jeżeli nie jest Pani w stanie zapłacić za taką pomoc, to w każdej poradni zdrowia psychicznego działającej na fundusz zdrowia (NFZ) dostępni są psychoterapeuci nieodpłatnie dla osób ubezpieczonych. Aby zapisać się do takiego miejsca, nie potrzebuje Pani skierowania, wystarczy znaleźć najbliższą Pani miejscu zamieszkania poradnię lub punkt konsultacyjny zdrowia psychicznego. Nie musi Pani również informować męża, że wybiera się po pomoc. Polecałbym w opisywanej sytuacji myśleć po pierwsze o własnym zdrowiu/dobrostanie.
Co do namiętności w Państwa związku uważam, że może ona nie być dobrym doradcą w podobnej sytuacji. Jej duże nasilenie może być czymś w rodzaju mechanizmu obronnego, co podtrzymuje relacje, ale zważywszy na okoliczności, może nie być dla Pani dobre.

Kacper Urbanek
Dzień dobry,
Twoja wiadomość to poruszający zapis życia w związku, który, choć bywał pełen bliskości, przynosi dziś więcej bólu niż ciepła. Pokazałaś ogromną determinację, siłę i gotowość do walki o siebie, o relację, o godność. Sam fakt, że podjęłaś terapię, wygrałaś walkę z uzależnieniem, próbowałaś nawiązywać kontakt z mężem, to nie są rzeczy „oczywiste” ani „zwykłe”. To znaki odwagi. Ale odwagi nie oznacza trwanie tam, gdzie jest przemoc.
Twój mąż nie tylko odsuwa od siebie odpowiedzialność, ale też z tego co opisujesz, stosuje wobec Ciebie przemoc fizyczną, psychiczną i emocjonalną. To, że czasami przeprasza, mówi miłe słowa, obiecuje zmianę, nie unieważnia tego, co się dzieje między tymi chwilami. Tak właśnie działa cykl przemocy: faza wybuchu, faza skruchy, faza „miodowego miesiąca” i znów narastanie napięcia. Powrót do normalności wydaje się możliwy, a potem wszystko znów się rozpada. To może uzależniać emocjonalnie, wciągać, podtrzymywać nadzieję. Ale też wykańcza.
Z Twojego opisu wynika, że miłość do niego stała się czymś bolesnym, jakbyś kochała człowieka, który istnieje tylko przez chwilę, zanim znów pojawi się jego druga twarz. Kiedy piszesz o tym, że boisz się odejść, bo nie masz dokąd, warto pamiętać, że są miejsca, które mogą udzielić wsparcia w sytuacjach przemocy: ośrodki interwencji kryzysowej, fundacje, grupy wsparcia dla kobiet doświadczających przemocy domowej. Można uzyskać pomoc prawną, psychologiczną, czasem również miejsce schronienia. To nie musi być decyzja „na już”, ale warto wiedzieć, że masz opcje, masz prawo do bezpieczeństwa i szacunku.
To, że Twoje uczucia słabną to nie zdrada ani egoizm. To naturalna reakcja organizmu i psychiki na chroniczne zranienia. Ciało i umysł zaczynają chronić Cię przed tym, co Cię rani. I choć może Ci się wydawać, że jeszcze wszystko da się uratować, to czasem miłość nawet ta największa nie wystarczy, jeśli druga strona nie chce lub nie potrafi wziąć odpowiedzialności za swoje czyny.
Masz prawo przestać się zadręczać. Masz prawo przestać walczyć sama. Masz prawo powiedzieć: „Wystarczy”. Jeśli czujesz, że potrzebujesz rozmowy, konkretnego wsparcia w podjęciu decyzji lub działań warto rozważyć kontakt z psychologiem, lub pracownikiem interwencji kryzysowej. Życzę powodzenia i przesyłam dużo ciepła!
Kacper Urbanek
Psycholog, diagnosta

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dobierz psychologaZobacz podobne
Mam od miesiąca 16 lat i mam wrażenie, że jestem ciężarem dla mojej rodziny. Staram się każdemu chyba na siłę pomóc, starszej siostrze, tacie, mamie. Staram się pomóc też w życiu rodzinnym np. robieniu zakupów, sprzątaniu. Staram się być wsparciem (psychologiem) rozumieć innych ich problemy i trudności.
Myślę, że powinienem być najlepszy w szkole, w domu, nie mieć gorszych chwili i nie obciążać innych sobą. Mam aspergera co sprawia, że nie rozumiem czasami osób neurotypowych.
Nie robię nic, bo chce, tylko bardziej z tego, że muszę: chodzić do szkoły, pomagać rodzicom, którym jest ciężko, nosić zakupy, odkurzać, żeby było czysto w wielkim skrócie nie być „ciężarem” i trudnym dzieckiem z aspergerem tylko dobrym i wartościowym synem. Niestety mimo to często są w domu kłótnie jak to inni mówią „z twojego powodu”, przez co czuję, że dalej nie jestem wystarczający i muszę być lepszy i bardziej pomocny.
Moja siostra i rodzice też ma różne trudności w życiu i dlatego staram się nie dokładać swojej „cegielki” do problemów. Mam oszczędności, ale ciężko mi wydawać pieniądze, uważam, że nie zasługuje na nic dla Siebie. Denerwuje mnie to, że robię to wszystko, ale mimo to nie jestem dostrzeżony.
Uważam, że nie mogę „marnować czasu” czyli długo spać, nic nie robić, odpoczywać tylko, że powinienem cały czas coś robić. Czuje dziwne uczucie nie umiem go opisać, ale coś na zasadzie, leżę rano w weekend i myślę, że nie moge nic nie robic, bo nie będę wystarczający.
Takie właśnie rozkminy mam po kłótni z rodzicami, bo starałem się naprawić sprzęt audio, żeby włączyć kolędy i poprosiłem osobę X o pomoc, po czym ona zaczęła mi mówić, że w porównaniu do mnie ona się nie bawi i przygotuję wigilię dla całej rodziny. Potem osoba X poszła na skargę na mnie do osoby Y, która powiedziała mi, żebym w końcu zauważył, że osoba X robi dla nas dużo i, żebym przestał wyzwać osobę X. Na co się bardzo zdenerwowałem (bo osoba Y mówiła o rzeczach których nie robiłem) i zacząłem przeklinać, a po następnych nerwowych wymianach zdań mnie osoby X i Y podeszła do mnie X i powiedziała, żebym przemyślał to czemu powoduje kłótnie i co mam w głowie, że taki jestem. (X i Y to są moi rodzice) Za parę godzin będzie wigilia a ja będę udawał szczęśliwego i pokazywał, że wszystko jest okej i sie uśmiechał (uważam, że inni nie powinni się mną przejmować)