Left ArrowWstecz

Jak skutecznie wyjść z toksycznego związku?

Witam co mam zrobić aby wyjść z toksycznego zeiazku
User Forum

Doda

8 miesięcy temu
Sylwia Garbaciak

Sylwia Garbaciak

Wyjście z toksycznego związku to trudny, ale możliwy do przejścia proces. Kluczowe jest uświadomienie sobie, jak ta relacja na Panią wpływa, oraz podjęcie kroków w kierunku odzyskania własnej niezależności i poczucia wartości. Toksyczne relacje często osłabiają poczucie własnej wartości i utrudniają podjęcie decyzji o zmianie.

Warto zacząć od zastanowienia się, co w tej relacji Panią trzyma – czy to strach, przywiązanie, nadzieja na zmianę? Świadomość tych mechanizmów może pomóc w podjęciu pierwszych kroków. Kluczowe jest również zadbanie o własne bezpieczeństwo – emocjonalne i fizyczne.

Psychoterapia pozwala lepiej zrozumieć mechanizmy toksycznej relacji, odnaleźć wewnętrzną siłę do podjęcia decyzji o zmianie oraz skutecznie przejść przez proces wychodzenia z niej. Jeśli czuje Pani, że trudno jest samodzielnie poradzić sobie z tą sytuacją, warto rozważyć skorzystanie ze wsparcia.

Nie jest Pani sama – proszę pamiętać, że zadbanie o siebie to nie egoizm, ale konieczność.

Sylwia Garbaciak

Psycholożka, Praktyk Brainspotting

8 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Urszula Małek

Urszula Małek

Wyjście z toksycznego związku to trudny, ale bardzo ważny krok w trosce o siebie. Na początek warto przyjrzeć się swojej sytuacji i odpowiedzieć na kilka pytań:

-Czy masz kogoś, kto może Cię wesprzeć, np. rodzinę, przyjaciół, instytucje pomocowe?

-Czy jesteś w stanie zadbać o swoje bezpieczeństwo, zarówno emocjonalne, jak i fizyczne, jeśli zdecydujesz się odejść?

Dobrym krokiem byłoby skontaktowanie się z psychologiem lub terapeutą, który pomoże Ci zrozumieć, jakie są Twoje potrzeby, możliwości i jak krok po kroku działać w tej sytuacji. Możesz też poszukać wsparcia w organizacjach pomagających osobom w trudnych relacjach. Często oferują one nie tylko pomoc prawną, ale także wsparcie emocjonalne.

Najważniejsze to uwierzyć, że masz prawo do życia w spokoju i szacunku.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Urszula  Małek

8 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry,

1) w pierwszej kolejności zachęcam, aby sięgnąć do dobrej literatury, która opisuje toksyków/toksyczne zachowania. Uświadomienie pewnych mechanizmów spowoduje, że wzrośniesz na sile oraz pozbędziesz się złudzeń. Polecam:

"Moje dwie głowy" Maja Friedrich

"Toksyczni ludzie" Lilian Glass

"Relacje, które niszczą" Sherrie Campbell

2) sugeruję, aby pomyślała o wsparciu psychicznym w postaci konsultacji psychologicznych. Jest to ogromnie ważne. Tutaj na platformie takie spotkania są również w formie online. 

Zadbaj o siebie i o swoje dobre życie, bo jesteś tego warta! :)

Katarzyna Kania-Bzdyl

8 miesięcy temu
Anastazja Zawiślak

Anastazja Zawiślak

Bardzo ważne, że dostrzegasz, że jesteś w toksycznym związku i chcesz z niego wyjść – to już pierwszy krok ku zmianie. Wychodzenie z takiej relacji nie jest łatwe, bo często towarzyszy temu lęk, poczucie winy, przyzwyczajenie czy nawet uzależnienie emocjonalne od partnera. Ale pamiętaj – masz prawo do życia w zdrowym, wspierającym środowisku i do bycia szanowaną.  

Najważniejsze jest przygotowanie się na ten krok. Zastanów się, jakie są Twoje możliwości – czy masz gdzie się zatrzymać, czy możesz liczyć na wsparcie bliskich lub specjalistów. Jeśli obawiasz się reakcji partnera, ważne jest, by zadbać o swoje bezpieczeństwo, np. skonsultować się wcześniej z organizacjami pomagającymi osobom w trudnych relacjach. Może to być Niebieska Linia (tel. 800 120 002) lub Fundacja Centrum Praw Kobiet (tel. 600 070 717).  

Ważne jest też, byś nie działała pod wpływem emocji, ale miała konkretny plan – gdzie pójdziesz, jak zabezpieczysz swoje finanse i jak odzyskasz wewnętrzną siłę. Toksyczne związki często osłabiają poczucie własnej wartości, więc dobrze, jeśli zadbasz również o wsparcie psychologiczne, by odzyskać kontrolę nad swoim życiem.  

Nie jesteś sama. Masz prawo do szczęścia i spokoju. Każdy krok, nawet najmniejszy, jest krokiem w stronę wolności.  

Trzymaj się ciepło i pamiętaj, że masz w sobie więcej siły, niż myślisz. 💛  

Anastazja Zawiślak

Psycholog

8 miesięcy temu

Zobacz podobne

Jak sobie poradzić po rozstaniu po 7 letnim związku który był toksyczny? Co robić gdy dalej się kocha tą osobę?
Jak sobie poradzić po rozstaniu po 7 letnim związku który był toksyczny? Co robić gdy dalej się kocha tą osobę? Rozpad związku doprowadził mnie też do tego, iż straciłam poczucie własnej wartości oraz pojawiły się pesymistyczne myśli i emocje, brak motywacji, wiary w samego siebie i swoje możliwości.
Żyję w toksycznym związku, mam syna z tego związku. Nie chcę dłużej tego związku ponieważ niszczy mnie psychicznie,
Witam, Żyję w toksycznym związku, mam syna z tego związku. Nie chcę dłużej tego związku ponieważ niszczy mnie psychicznie, leczę się psychiatrycznie. Dzisiaj mi napisał, że chce sobie życie odebrać. Już nie wiem co powinnam zrobić, martwię się.....
Chcę wyjść z toksycznej relacji, ale boję się, że to będzie dla mnie niebezpieczne.
Próbuje od kilku miesięcy wyjść z toksycznej relacji, partner jest alkoholikiem i przy każdej mojej próbie odejścia grozi, że sobie coś zrobi, dodatkowo boję się, że zacznie upubliczniać obrażające mnie wpisy w social mediach (już kiedyś tak zrobił, szybko wpada w szał i nie panuje nad sobą). Nie chce już tego ciągnąć, oboje nie możemy się dogadać nawet razem doszliśmy do takiego wniosku, a jak ostatecznie mówię, że to koniec to zaczyna się awantura i boję się tego, jak będzie zachowywał się po rozstaniu, jak w końcu wyrwać się z takiego związku? Niestety nie mam nikogo bliskiego, kto pomógłby mi w tej sytuacji.
Jak uwolnić się od toksycznej relacji z manipulującym partnerem?

Witam,

od paru miesięcy jestem w związku, który się formalnie zakończył, ale dalej go z partnerką kontynuuję. 

Partnerka doszukiwał się u mnie zdrady, a jak jej nie znalazła, to ją wymyśliła i myślę, że w to wierzy. 

Od tego czasu (a nie raz wcześniej) przyłapałem ją na kłamstwie i spotykaniu się z innymi facetami (niby tylko znajomi). Teraz wiem, że mnie zdradza, mimo to nie daje mi odejść. Co chwile od nowa daje mi miłość i nadzieję na odratowanie relacji (uwielbiamy ze sobą przebywać), a jak się wkręcam, to okazuje brak szacunku przy innych ludziach, nie jest lojalna, czasem innym źle o mnie mówi i zdradza nasze sekrety. Ma kolegę, z którym non stop przebywa i na pewno coś między nimi jest. Wiem, że mam jakiś problem ze sobą, bo nie mogę odpuścić, co chwilę wracam, a potem odczuwam, jak mnie to niszczy, jaki załamany chodzę. 

Czasem moja ex dopuszcza się prowokacji, żeby mnie zdenerwować, a potem obwinia mnie o moje reakcje. 

Moja ex dopuszcza się rękoczynów w stosunku do mnie. 

Ma dwa oblicza, raz kochana, a raz wyrachowana i zawistna osoba. 

Jak mam się uwolnić od tej relacji? 

Co mam robić i gdzie szukać ratunku, żeby już nie wracać. Czuję się bez niej jak narkoman na głodzie. 

Dodam, że jestem młodym, dobrze zbudowanym, energicznym i kontaktowym człowiekiem z dobrą posadą. 

Wszystkie moje związki to tragedia...

Czy relacja zbudowana na przyjaźni może być jednocześnie toksyczna?
Witam, Mam pytanie odnośnie związku. Czy relacja zbudowana na przyjaźni może być jednocześnie toksyczna? I czy można odbudować miłość po kryzysie w związku?
kryzys w związku

Kryzys w związku – jak go przetrwać i odbudować relację?

Twój związek w kryzysie? To naturalny etap, który może wzmocnić relację. Poznaj sprawdzone strategie i porady ekspertów, by skutecznie przez niego przejść i odbudować więź. Czytaj dalej!