- Strona główna
- Forum
- kryzysy, traumy
- Jestem po wypadku...
Jestem po wypadku samochodowym - czy to PTSD?
Jestem po wypadku samochodowym sprzed paru miesięcy i, serio, to mnie totalnie rozwaliło psychicznie. Na samą myśl o prowadzeniu auta robi mi się niedobrze i czuję, jak wszystko we mnie zamiera. Liczyłem, że czas załatwi sprawę, ale jest odwrotnie – zamiast lepiej, czuję się coraz gorzej.
Cały czas widzę w głowie różne scenariusze: co mogło się stać, jakby to wyglądało, gdyby… Po prostu nie mogę się od tego uwolnić. Pytanie, czy to normalne? A może to coś w rodzaju PTSD? Naprawdę chciałbym wrócić do normalności i przestać uciekać przed wszystkim, co wiąże się z jazdą samochodem.
Piotr
Zuzanna Nieradzik
Dzień dobry!
Na podstawie Pana wypowiedzi trudno jest jednoznacznie postawić diagnozę. Z pewnością warto się głębiej przyjrzeć temu problemowi i zastosować terapię opartą na pomocy w kierunku zaburzeń lękowych. Warto umówić się na konsultację, podczas której specjalista oceni Pana stan psychiczny i zaleci najlepszą formę pomocy.
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Dorota Żurek
Wiele osób po wypadkach drogowych odczuwa silny lęk przed powrotem do jazdy samochodem. To na pewno było dla Pana traumatyczne przeżycie i faktycznie może świadczyć o Zespole Stresu Pourazowego, czyli PTSD. Polecam Panu udanie się na terapię w nurcie poznawczo-behawioralnym, który jest terapią krótkotrwałą, a efekty widać dosyć szybko. Powrót do normalności i uwolnienie się od lęku są możliwe, a praca z terapeutą ułatwi ten proces.
Pozdrawiam,
Dorota Żurek psycholog