- Strona główna
- Forum
- kryzysy, traumy, zaburzenia lękowe
- Jak poradzić sobie...
Jak poradzić sobie z traumą po stracie domu w pożarze?
Ostatnie miesiące to koszmar. Wszystko wywróciło się do góry nogami, bo straciłam dom w wyniku pożaru. Zostałam z niczym, a towarzyszące mi uczucie straty i chaosu dosłownie mnie przytłacza. Mam napady lęku, które pojawiają się nagle i paraliżują mnie w codziennym życiu. Każda myśl o przyszłości wywołuje panikę, a wspomnienia z tamtego dnia wracają jak bumerang – mocne, bolesne, niechciane.
Próbuję poskładać życie na nowo, ale nie daje rady..
Magdalena
Emilia Jędryka
Pani Magdaleno,
Pani historia pokazuje, jak ogromną stratę Pani przeżyła, a emocje, które się z tym wiążą, są naturalną reakcją na tak trudne doświadczenie. Utrata domu w wyniku pożaru to coś więcej niż tylko strata materialna – to utrata poczucia bezpieczeństwa, stabilności, a często także miejsca pełnego wspomnień. Towarzyszący temu chaos i lęk mogą wydawać się przytłaczające, zwłaszcza gdy wspomnienia wracają z taką siłą, a myśli o przyszłości wywołują panikę.
To, co Pani opisuje, brzmi jak reakcja na silny stres.
W takich momentach warto pamiętać, że nie musi Pani przez to przechodzić sama. Wspólna praca w terapii może pomóc zrozumieć i oswoić te emocje, znaleźć sposoby na radzenie sobie z lękiem i odzyskać kontrolę nad codziennym życiem.
Małe kroki, takie jak stworzenie przestrzeni na chwilę spokoju w ciągu dnia, budowanie wsparcia wokół siebie czy praca nad myślami związanymi z przyszłością, mogą przynieść ulgę.
Czy chciałaby Pani opowiedzieć więcej o tym, co teraz najtrudniejsze? Spotkanie z psychologiem może być okazją do wspólnego poszukiwania pierwszych kroków, które pozwolą Pani poczuć się choć odrobinę lepiej.
Życzę Pani wszystkiego dobrego!
Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?
Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!
Zadaj to samo pytanie
Materiały wspierające

Psychologiczny duet
Psychologiczny duet o miłości. Pokonaj czterech jeźdźców apokalipsy Twojego związku.
Praktyczny przewodnik, który pomoże Ci lepiej rozumieć to, co dzieje się w Twoim związku!

Zuzanna Nieradzik
Jak odróżnić myśli od faktów
„Jak odróżnić myśli od faktów” to krótki, darmowy poradnik, który pomoże Ci rozpoznawać, co jest rzeczywistością, a co tylko interpretacją. Dzięki prostym ćwiczeniom nauczysz się kwestionować myśli i odzyskiwać nad nimi kontrolę.

TwójPsycholog
Nie jesteś sam! Jak znaleźć pomoc krok po kroku?
Praktyczny przewodnik powstał z myślą o każdym, kto zmaga się z trudnościami psychicznymi i nie wie, gdzie szukać wsparcia. Bez względu na to, czy doświadczasz lęku, depresji, wypalenia czy po prostu potrzebujesz z kimś porozmawiać – zasługujesz na pomoc.

Agnieszka Włoszycka
Iskra Nadziei - jak troszczyć się o siebie, gdy brakuje sił
„Iskra nadziei” to czułe wsparcie dla osób w depresji i poczuciu bezsilności. W 10 rozdziałach znajdziesz małe kroki troski o siebie, proste ćwiczenia, refleksje i słowa otuchy, które pomagają odzyskać nadzieję i wewnętrzny spokój.
Warto przeczytać

Święta w żałobie - jak rozmawiać i wspierać osobę w żałobie?

Myśli rezygnacyjne i samobójcze w żałobie

Ośrodek Interwencji Kryzysowej - dlaczego warto o nim wiedzieć?

Mam kryzys – czyli właściwie co?

Jak poradzić sobie z żałobą i stratą?