- Strona główna
- Forum
- kryzysy, traumy, zaburzenia lękowe
- Jak poradzić sobie...
Jak poradzić sobie z traumą po stracie domu w pożarze?
Ostatnie miesiące to koszmar. Wszystko wywróciło się do góry nogami, bo straciłam dom w wyniku pożaru. Zostałam z niczym, a towarzyszące mi uczucie straty i chaosu dosłownie mnie przytłacza. Mam napady lęku, które pojawiają się nagle i paraliżują mnie w codziennym życiu. Każda myśl o przyszłości wywołuje panikę, a wspomnienia z tamtego dnia wracają jak bumerang – mocne, bolesne, niechciane.
Próbuję poskładać życie na nowo, ale nie daje rady..
Magdalena
Emilia Jędryka
Pani Magdaleno,
Pani historia pokazuje, jak ogromną stratę Pani przeżyła, a emocje, które się z tym wiążą, są naturalną reakcją na tak trudne doświadczenie. Utrata domu w wyniku pożaru to coś więcej niż tylko strata materialna – to utrata poczucia bezpieczeństwa, stabilności, a często także miejsca pełnego wspomnień. Towarzyszący temu chaos i lęk mogą wydawać się przytłaczające, zwłaszcza gdy wspomnienia wracają z taką siłą, a myśli o przyszłości wywołują panikę.
To, co Pani opisuje, brzmi jak reakcja na silny stres.
W takich momentach warto pamiętać, że nie musi Pani przez to przechodzić sama. Wspólna praca w terapii może pomóc zrozumieć i oswoić te emocje, znaleźć sposoby na radzenie sobie z lękiem i odzyskać kontrolę nad codziennym życiem.
Małe kroki, takie jak stworzenie przestrzeni na chwilę spokoju w ciągu dnia, budowanie wsparcia wokół siebie czy praca nad myślami związanymi z przyszłością, mogą przynieść ulgę.
Czy chciałaby Pani opowiedzieć więcej o tym, co teraz najtrudniejsze? Spotkanie z psychologiem może być okazją do wspólnego poszukiwania pierwszych kroków, które pozwolą Pani poczuć się choć odrobinę lepiej.
Życzę Pani wszystkiego dobrego!