Left ArrowWstecz

W jaki sposób znaleźć kompromis między swoimi językami miłości i jak nie krzywdzić się wzajemnie, a zacząć się lepiej dogadywać?

Dzień dobry. Mój problem polega na tym, że znam się z obecną partnerką 4 miesiące, pokazała mi co to prawdziwa miłość, jakiej nie doświadczyłem we wcześniejszym związku przez 7 lat. W sensie widzę w jej oczach i tym jak na mnie patrzy coś, czego nigdy nie doświadczyłem. Zazwyczaj jak coś mi nie pasowało w partnerce to zmieniałem i szukałem dalej, a teraz wszystko się zmieniło tym bardziej, że wyznałem jej swoją miłość, ona mi również i doszliśmy do wniosku, że chcemy budować wspólną przyszłość. Problem polega w tym, że chyba mamy inne języki miłości, bo ja jestem osobą, która bombarduje swoimi uczuciami i mówię wprost co czuję i dużo mówię o swoich uczuciach do niej, a ona bardziej przez swoje codzienne obowiązki to pokazuje typu, zadba o pranie dla mnie, o jedzonko, wyczyści buty- wszystko robi sama z siebie o nic nie muszę prosić, ale bardzo rzadko używa słów typu „kocham Cię” itd, a są to słowa, które potrzebuje słyszeć, bo słowa mają dla mnie dużą wartość i czuję się pewniej i podbudowany. Zaczęliśmy od początku znajomości spędzać ze sobą dużo czasu, praktycznie po dwóch miesiącach staliśmy się nierozłączni i prawie już u niej mieszkałem. Dwa tygodnie temu, oznajmiła mi, że nie jest gotowa jeszcze na ilość uczuć jakie jej okazuje i potrzebuje przestrzeni, zaakceptowałem to, ale jestem trochę zazdrosny, bo ten czas poświęca znajomym z którymi teraz spędza dużo więcej czasu niż ze mną, ale kontakt mamy stały. Widzieliśmy się 2 razy przez ostatnie dwa tygodnie i piszemy ze sobą, czasami nawet dzwonimy. Dodatkowo, cały czas powtarza mi, że jej na mnie zależy, żebym czuł się bezpiecznie, bo to ze mną chce budować przyszłość, ale potrzebuje odpocząć trochę od miłości, którą ją osaczam. Dużo rozmawialiśmy doszliśmy do wniosku, że pójdziemy na taki kompromis, że będzie się ona spotkać ze znajomymi w mniejszej ilości niż ze mną, żebym czuł się ważniejszy, ale nadal potrzebuje czasu, żeby otworzyć głowę na budowanie relacji(u mnie minęły dwa lata od kiedy zakończyłem poważny związek, a u niej zaledwie 3 miesiące, w sensie po trzech miesiącach od jej rozstania zaczęliśmy się spotykać). Jeszcze jakby się spotykała z koleżankami to nie miałbym nic przeciwko, ale ma tylko jednego kolegę i głównie z nim się spotyka, dlatego pojawia się zazdrość. Teraz do sedna. W jaki sposób znaleźć kompromis między swoimi językami miłości i jak nie krzywdzić się wzajemnie, a zacząć się lepiej dogadywać? W jaki sposób radzić sobie z zazdrością? W jaki sposób pogodzić się z faktem, że jest ona świeżo po relacji i potrzebuje przepracować pewne sprawy i że potrzebuje kontaktu z innymi ludźmi?
User Forum

Marek

7 miesięcy temu
Małgorzata Gaś

Małgorzata Gaś

Dzień dobry.

Zazdrość to mechanizm obronny pochodzący od lęku. Boisz się utracić partnera, bo to oznaczałoby dla Ciebie utratę czegoś, czym definiujesz siebie w związku z nim. Moim zdaniem praca nad poczuciem własnej wartości, samooceną, budowaniem relacji.  To nie od spotkania partnerki ze znajomymi zależy jak się czujesz,  ważniejszy czy nie , a od tego co o sobie myślisz i jak się czujesz sam ze sobą. Związek powinien opierać się na zaufaniu, rozumieniu, trosce i wolności i akceptacji drugiego człowieka takim jakim jest. Nikt nie lubi być osaczany, bo będzie uciekać. Warto by było też porozmawiać z partnerką i ustalić zasady jaki będą panować w waszym związku, tak żeby każda ze stron czuła się dobrze.  Miłość nie polega na tym, żeby kimś zapełniać swoje potrzeby, czy zmuszać do zmiany.  Miłość to akceptacja partnera takim jakim jest i praca na co dzień nad związkiem i relacją.    Psycholog Małgorzata Gaś

7 miesięcy temu
Bartłomiej Borys

Bartłomiej Borys

Dzień dobry,

rozumiem, że jesteś w trudnej sytuacji, gdzie różnice w językach miłości i potrzeba przestrzeni partnerki są źródłem stresu i zazdrości. Kluczowe jest zrozumienie i akceptacja tych różnic oraz znalezienie kompromisu. W kwestii języków miłości, spróbujcie porozmawiać otwarcie o swoich potrzebach i oczekiwaniach, i starajcie się wzajemnie dostosować - ty możesz okazywać miłość także przez działania, a ona może starać się częściej wyrażać uczucia słowami. W kwestii zazdrości, ważne jest budowanie zaufania i otwarta komunikacja. Rozmawiajcie o swoich uczuciach bez oskarżeń i starajcie się zrozumieć perspektywę drugiej osoby. Warto także dać jej czas na przepracowanie poprzedniego związku i zaakceptować, że potrzebuje kontaktu z innymi ludźmi. Skup się na wspólnych chwilach i budowaniu pozytywnych doświadczeń, a także pracuj nad swoją samooceną, aby zredukować uczucie zazdrości. Jeśli problemy będą się nasilać, warto rozważyć konsultację z psychologiem, który pomoże wam lepiej zrozumieć i przezwyciężyć te trudności.

Pozdrawiam 

Bartłomiej Borys

7 miesięcy temu
Paweł Franczak

Paweł Franczak

Drogi Marku,
każdy, kto miał kota, wie, że można go zagłaskać. Można też zagłaskać partnerkę, zalewając ją swoją miłością, aż ciężko jej będzie oddychać. Wspaniale, że doświadczasz miłości, ale prawdziwa miłość polega na tym, że dajemy drugiej połówce wolność. To oczywiście oznacza ryzyko, z którym Miłość przez duże M jest związana. Ryzyko, że utracimy kochaną osobę. Mamy więc do wyboru: kontrolę i zazdrość z jednej, wolność i ryzyko z drugiej. Zazwyczaj jednak to wolność sprawia, że osoba nią obdarzona kocha nas bardziej.

Poza tym: okres zakochania zazwyczaj przypomina stany ekstatyczne, i to normalne, można wówczas żyć samym spojrzeniem w oczy, nawet jedzenie jest niepotrzebne. Ale kiedy zakochanie mija, uczymy się widzieć siebie wyraźniej. Wówczas potrzebujemy żyć nie tylko miłością drugiej osoby, ale i swoimi sprawami. Stawianie partnerki w centrum na dłuższą metę ją zmęczy, czego już doświadczasz. Mężczyzna, który jest bezustannie wpatrzony w swoją kobietę i "świata poza nią nie widzi" z czasem przestaje być atrakcyjny dla kobiety. Może więc pora zbudować także życie w oddzieleniu od ukochanej, czyli po ludzku: zająć się innymi sprawami niż związek, relacjami z mężczyznami, kwestiami zawodowymi, pasjami, itd.?

Nie sądzę więc, by była to kwestia języka miłości, a budowania relacji opartej na zaufaniu i miłości przez duże M. Warto, byś poszukał kogoś, kto pomoże Ci nauczyć się obu tych rzeczy

Powodzenia,
Paweł Franczak

7 miesięcy temu
Katarzyna Kania-Bzdyl

Katarzyna Kania-Bzdyl

Dzień dobry Panie Marku,

czytając Pana wypowiedź zwróciłam uwagę na słowa: “Zazwyczaj jak coś mi nie pasowało w partnerce to zmieniałem i szukałem dalej”. Wiadomo jest, że pewne rzeczy w związku trzeba wspólnie wypracować, stąd zastanawiam się, czy Pan nie poddaje się przy pierwszej napotkanej przeszkodzie w relacji, a tak nie powinno być.

Pójście przez życie we dwoje to piękna sprawa, lecz warto pamiętać, że każdy z osobna ma prawo do swojej przestrzeni, do swoich zainteresowań, pasji, a nawet swoich znajomych. Oczywiście można, a nawet powinno się robić wiele rzeczy razem, ale nie wszystko. Każdy z nas jest autonomiczną jednostką. Pana lawina ciepłych słów i uczuć może być dla drugiej osoby przytłaczająca w taki sposób, że może zacząć dusić się w tym związku. 

I tu nie chodzi o kwestię “języka miłości”. Jest to błędne określenie. Proszę zastanowić się nad pracą własną w postaci terapii, ponieważ z tego co wnioskuję, potrzebuje Pan nieustannych zapewnień ze strony partnerki o jej miłości, zbyt dużej uwagi i dodatkowo pojawił się motyw zazdrości. Zdecydowanie są to aspekty, które wymagają przepracowania. 

Pozdrawiam. 

7 miesięcy temu

Nadal nie znasz odpowiedzi na nurtujące Cię kwestie?

Umów się na wizytę do jednego z naszych Specjalistów!

Dobierz psychologaArrowRight

Zobacz podobne

Jak pomóc synowi uwolnić się od toksycznego związku z kontrolującą dziewczyną?
Witam,jestem mamą 17 latka i tu jest problem,jakiś czas temu syn poznał dziewczynę rok młodsza,początkowo byłam zadowolona z pierwszej młodzieńczej miłości, ale pojawiło się Ale.Syn opuścił się w nauce,bardzo schudł (mieszka w bursie szkolnej)kieszonkowe jak się okazało wydawał na kwiaty i zachciewa
Jak radzić sobie z brakiem satysfakcji partnerki z życia intymnego po 30 latach małżeństwa?
Jak radzić sobie z brakiem satysfakcji partnerki z życia intymnego po latach małżeństwa? - AKTUALIZACJA/UZUPEŁNIENIE Witam. Pragnę ponowić mój post – ale tym razem przedstawiając go w pełniejszym kontekście, nie jako „wycinek” z rzeczywistości. Rzeczywiście popełniłem błąd nie opisując siebie, mojej
Związek z dużo starszym mężczyzną - jak radzić sobie z brakiem zaufania i huśtawką emocjonalną?
Chciałabym się dowiedzieć czy ze mną jest coś nie tak? Spotykam się od 1,5 roku z dużo starszym mężczyzną jest między nami 19 lat różnicy on jest po rozwodzie już 8 lat a ja po rozstaniu 4lata, przez pierwsze pół roku między nami było jak w bajce na początku nie chciałam się angażować ponieważ jeste
Jak zakończyć przemoc domową i chronić dzieci w obliczu agresywnego partnera?
Witam . Pisze , ponieważ jestem ofiarą przemocy domowej i nie potrafię tego zakończyć . Wczoraj mąż zrobił po raz drugi - szarpał mnie przy dzieciach i chciał wyrzucić na dwór rozebraną . To jest po raz drugi przekroczenie granicy ! Zaczynam się go bać , nie wiem co zrobić . Chciałabym z nim porozma
Ciąża z byłym partnerem, uzależnienie emocjonalne i potrzeba wsparcia
Dobry wieczór. Mam spory problem. Mianowicie jestem w ciąży z byłym narzeczonym. Nasz związek zakończył się dlatego, że doszło do zdrady z mojej strony. Narzeczony też nie był w porządku, często kłamał, ciągle pił, siedział w zakładzie karnym i podnośnik na mnie rękę. Po rozstaniu się że mną spotyka
Zauroczenie sąsiadem - obawy, niepewność, różnice życiowe i zawodowe
Poznałam mężczyznę, (mój sąsiad) w którym się chyba zauroczyłam, jednak nie jestem w miejscu w życiu, w którym chcę być i czuję się z tym źle, bo jest sporo niepewności w tej relacji i będę to na bieżąco gorzej przeżywać, jak będą pojawiać się jakieś niepowodzenia, nawet drobne, typu - dawno go nie
Toksyczna relacja z kontrolującą partnerką - jak poradzić sobie z obsesyjnym zachowaniem
Witam, mam 32 lata, żyję w toksycznej relacji z partnerką która zachowuje się obsesyjnie. Na każdym kroku mnie kontroluje i zabrania prawie wszystkiego po kontakt z rodziną aż po znajomych. Nie mogę się dotykać ani drapać bo od razu są kłótnie. Nawet nie mogę się sam umyć bo ona przy tym musi być i
Jak radzić sobie z odrzuceniem i konfliktem w szkole - Przykłady z piątej klasy
Mam 12 lat i trudno mi jest w szkole! Koledzy i koleżanki są nie mili Koleżanki są nie fajne nie miłe i przeklinają oraz nie mam najlepszego przyjaciela. Koledzy są dziwni jest przykro zwłaszcza że od 2 Klasy ( teraz chodzę do 5 klasy ) mam przykrość zwalają na mnie winy śmieją się Nie umiem sobie p
Problemy z zaufaniem: dlaczego narzeczona unika wspólnych zdjęć na Instagramie?
Dzień dobry. Mam taki problem z moją narzeczoną. Narzeczona często wrzuca nasze wspólne zdjęcia na Facebooka, z wakacji czy naszych zaręczyn, ale ma też profil na instagramie, gdzie wrzuca tylko i wyłącznie swoje zdjęcia. Ostatnio zapytałem, dlaczego nie wrzuci również na instagram jakiegoś jednego
Zaskakująca zmiana zachowania męża: agresja, wyznania miłości i znikające posty na Facebooku
Małżeństwo piękne gesty słówka id męża namiętność pragnienie pożądanie udany sex. Wszystko jednak na chwilę, wstawia posty gdzie się da z wyznaniami szczerych uczuć co do mnie, że jestem wyjątkowa ta jedyna i Bóg wie jeszcze jakie słodzenia. Od ponad 20 wspólnych lat nagle kwiaty biżuteria pieniążki
Problemy w małżeństwie: mąż mnie niszczy, a ja chcę odejść. Jak sobie poradzić?
Witam jestem żoną i matką r dzieci . W moim małżeństwie jest już od jakiegoś czasu źle najpierw walczyłam z teściową i mężem kiedy teściowa zmarła myślałam że wszystko się zmieni ale to bylo tylko marzenie on nigdy się nie zmieni tylko jeszcze bardziej mnie niszczę psychicznie ciągle cię awanturuje
Jak skutecznie wyjść z toksycznego związku?
Witam co mam zrobić aby wyjść z toksycznego zeiazku
Jak poradzić sobie z utratą przyjaźni i poczuciem odrzucenia?
Witam,Nie mogę sobie poradzić ze startą przyjaciółki ,a właściwe nie wiem czy to była przyjaźń raczej nie z jej strony.Po krotce opiszę .Przyjechała z innego końca Polski,zmieniła całe swoje życie .Poznaliśmy się w pracy i razem pracowalysmy na 1 dziale.Pomagalam Jej w różnych sytuacjach kiedy trzeb
Jak pokonać zazdrość o przeszły związek partnerki i zaakceptować własne błędy?
Witam, od około 7 miesięcy odczuwam bardzo silną zazdrość o przeszły związek mojej partnerki, zadałem już za dużo pytań i bardzo dużo rzeczy się dowiedzialem i informacje te jako aktualnego partnera chociaż naturalne i normalne siedzą mi w głowie cały czas i powodują bardzo duży niepokój, potrafię w
Jak odzyskać miłość po toksycznym związku i zacząć zmiany w sobie?

Dzień Dobry, Nie wiem, czy otrzymam odpowiedź, ale nie będę ukrywać, że nie potrafię już sobie poradzić z tym, co się dzieje w moim życiu. 25.05.2023r. poznałem moją pierwszą i prawdziwą miłość o imieniu Maja. Jest Ona cudowną dziewczyną, kobietą, przepiękna oraz najlepszą, jaka istnieje. Żadna n

Jak radzić sobie z brakiem satysfakcji partnerki z życia intymnego po latach małżeństwa?

Witam. Mam pewien problem związany z moim ciałem - dokładnie mówiąc z penisem. Nigdy nie byłem facetem z dużym członkiem, niestety natura trochę poskąpiła mi centymetrów (ok. 11 cm długości i ok. 10 obwód podczas wzwodu). Ostatnio żona wyskoczyła do mnie z hasłem "Że tak naprawdę nigdy nie odczuw

Jak radzić sobie z przemocą słowną w rodzinie? Porady dla osób doświadczających wyzwisk

Witam. Mam problem z mężem wyzywa dziecko i mnie. Nie mam już siły tłumaczeniem mu i rozmowami które do niczego nie prowadzą. Raz wróciłam do rodziców ale miała być zmiana a tu jest tak samo.. dom jest na niego samochod też. Jak to zmienić?

Jak poradzić sobie z wyrzutami sumienia po naruszeniu prywatności partnerki?

Dzień dobry, Jakiś czas temu wydarzyła się sytuacja, która nie daje mi spokoju. Otóż, gdy moja dziewczyna spała, jej spodenki podwinęły się, w sposób ukazujący pośladki, a ja chcąc mieć "pikantne" zdjęcie swojej kobiety, zrobiłem bez jej wiedzy zdjęcie jej pośladków. Jeszcze tego samego dnia zdał

Jakie są skuteczne metody leczenia nerwicy i radzenia sobie z lękiem społecznym?

Jakie są najlepsze sposoby leczenia nerwicy? 

Męczę się od dziecka od czasu kiedy mnie wyśmiewano, teraz gdy jestem dorosła, nerwica nabrała na sile i nawet gdy nic się nie dzieje, a jestem wśród ludzi, robi mi się słabo w miejscach publicznych lub gdy zbyt dużo ludzi zwróci na mnie u

Kryzys w związku: Jak poradzić sobie z poczuciem winy i wybrać siebie?

Kryzys w długoletnim związku. 

Mój mąż jest starszy ode mnie o 13 lat. Wcześniej w miarę dobrze się dogadywaliśmy, teraz myślę, że po prostu bardziej starałam się o nasz związek, ustępowałam w różnych rzeczach, żeby nie tworzyć konfliktów i żeby on był zadowolony. 

Jakoś n